среда, 2. јул 2008.

HITNO POPISATI I BAKIRA
Bakir Izetbegović se založio za odlaganje popisa življa u BiH dok se ne provede potpun povratak izbjeglih, raseljenih, protjeranih i prognanih, odnosno dok se ne realizuje Aneks VII Dejtonskog sporazuma za mirne Srbe, Hrvate i Bošnjake.
To znači da popisa u BiH nikad biti neće.
Jer:
· U Sarajevo Srbe ne može vrati ni Patriotska liga i sva Armija TZV BiH pošto su tako sretno preživjeli ratne godine sa svojim sugrađanima, komšijama i komunističkim prijateljima i pošto se za bilo kakvo zapošljavanje Srba traži potvrda da nisi bio ćetnik a potvrdu izdaje Mirko Pejanović
· U Federaciji BiH, zemlji sretnih kantona, ili sretnoj zemlji netrpeljivih kantona, ukupno bivstvuje 40.000 hiljada Srba. A i najveći dio tih bivstvujućih još nisu saznali da je Tesla otkrio struju, Bel telefon a Bog vodovod. Nebivstvujuće Srbe federalnog porijekla, kad vide tu očiglednu nastavu, neće ni NKVD natjerati da se vrate
· Veliki dio Hrvata koji je otišao ili je protjeran iz Republike Srpske ili iz Bosne, našao je domovinu u Hrvatskoj, ili u inozemstvu i život je učinio da im je tamo bolje jer ovdje nema dovoljno posla ni za koga. Za Hrvate sa muslimanskih područja otežavajuća okolnost je i međufederalni rat koji se zbio tokom opšteg okvirnog rata u BiH
· Bošnjaci su pokazali i praktične nakane i ostvarili povratak što je dobro. Ali ti ljudi, kao i drugi, teško žive a ostale izbjegle, raseljene i protjerane sprečava mogućnost opstanka. Političkih zapreka više nigdje nema u BiH ali to ne puni stomak.
Kad sve saberemo, nikad se neće svi vratiti svojim kućama, naročito kućama kojih nema. Oni koji su glasali za SDSDAHDZ, prije Velike Klaonice u BiH, trebali su misliti i na to.
Dakle, čekajući Bakirov povratak, popis se neće dočekati.
Zna to i Bakir. Samo želi da BiH vječno bude u raljama nečega neostvarenog kao i nerealnih zahtjeva. Potrebno je, dakle, da svi živi, i vraćeni i nevraćeni, trpe zbog nečega što se nikada neće desiti?
BiH, kao i svaka zemlja, treba da zna koliko stabala šljiva ima, koliko krmaka, ovaca, konja, krava muzara i jalovica ima. O insanaima i ljudima da ne govorim. Kako uopšte planirati bilo šta ako nema preciznog katastra flore, faune i imetka?
Moj prijedlog je da ne mudrujemo puno jer će se neka budala sjetiti da OHR treba ostane do popisa stanovništva.
Stoga predlažem da Republika Srpska počne pripremati popis stanovništva za 2011. Vlada Republike Srpske treba u tom smislu donijeti potrebne odluke jer je posao obiman a vremena nema.
A BiH i Bakir neka čekaju, na nekom peronu, voz za Podlugove.
(429 riječi za popis)