петак, 11. јул 2008.

HAJDE KUĆI, METJU

Metju Rajkroft, ambasador Velike Britanije sa kartom u jednom smjeru, izrekao je prijetnju Republici Srpskoj na oproštajnoj konferenciji za medije:
- Republika Srpska neće se odvojiti. Nije bila država, nije država i nikada neće biti. Ona je počela s postojanjem kao dio BiH i to je potvrđeno Dejtonom.
Na Balkanu niko nikad ne zna šta će biti. A niko ne zna baš ni šta je i kako bilo. Stoga me čudi ambasador.
Ja ne bih smio da kažem da Škotlanđanin Džek, koji kadgod ima priliku nosi kariranu suknjicu, neće nikada biti žensko. A kamo li da zakivam sudbine nacija, prostora i država.
Ozbiljno:
  • Da probamo da umjesto Republika Srpska umetnemo Kosovo, šta bi rekao Metju?
  • Republika Srpska je postojala prije Dejtona samo je u Dejtonu njene interese zastupao Pogrešni Slobodan.
  • BiH je nametnut državni okvir i kad-tad će doći do slobode da nacije koje tvore BiH, svojim postojanjem i svojom teritorijom, kulturom, istorijom i dobrima, mogu da se izjasne da li žele i dalje da tvore BiH ili da se rastvore. Nema novog, našminkanog, renoviranog, reformisanog, evolutivnog ili revolucionarnog ustava BiH ako u njemu nema odredbe da Republika Srpska može za dvije godine da se referendumom izjasni da li joj odgovara takvo rješenje. Ko može biti siguran da će tada postojati ovo ili ono. Ja se kladim na postojanje Republike Srpske. Za sve ostalo ne bih uložio pare.

*

Jedan komentar, za koji sam greškom ostavio mogućnost, kaže da je suština blog baš u komentarima. Dobro, ostavljaću mogućnost ali će me uvijek biti sramota kad ne stignem da ih pogledam jer nekad ni slovne greške ne mogu da otklonim.

4 коментара:

Krsto Grujić је рекао...

Rajko, hvala što si omogućio da dajemo komentare na tvojim postovima. Volio bih da oni koje si pomenuo u svom blogu pokušaju iznijeti kontra stav. Naravno, ako za to imaju argumenata. Sve najbolje!

Анониман је рекао...

Slažem se sa g. Grujićem, a istovremeno sam siguran da će biti i komentara koje ne vrijedi čitati. Niko Vas ne može osuditi za "loše ponašanje" ako ne čitate komentare. Vi svoje kažete u postu.

http://blogorceni.blogspot.com/

Анониман је рекао...

Čudan je taj afekat ljudi koji dođu i borave u Sarajevu. Zar oni misle da je BiH nečija volja u Sarajevu? Zar za vrijeme svog boravka nisu u stanju sagledati "Big Picture"...
Britanski ambasador je jedan od tih diplomata koji nisu uspjeli spoznati zemlju u kojoj su boravili.
Sve najbolje mu na novoj dužnosti..

Анониман је рекао...

Gospodine Vasiću, redovno čitam vaš blog i samo mogu da izrazim divljenje na energiji, rječitosti i, određenoj dozi sarkazma koja tako priliči ovom prostoru i vremenu. Samo nastavite!