понедељак, 5. август 2019.

VASIĆ (SNSD) ZA INSAJDER: Da sam ja Dodik prepustio bih SDS vlast u Sarajevu, a onda...

POLITIKA
cover
Rajko Vasić, visoki funkcioner SNSD i politički analitičar, u intervjuu za Insajder govori o procesu formiranja vlasti na nivou BiH, najavi SDS da nudi čelne pozicije u Sarajevu DNS-u i SP-u, odnosima unutar vladajuće koalicije u Srpskoj, radu Vlade RS...
INSAJDER: Mnogo puta do sada su se Vaša predviđanja i političke analize pokazale tačnim. Šta sada kažete - da li je za SNSD mudrije da nastavi sa upornim nastojanjima da bude u vlasti u Sarajevu ili da to mjesto prepusti SDS i da iz Banjaluke atakuje na SDS kao protekle četiri godine?
VASIĆ: 
Da sam predsjednik SNSD, pustio bih ih u Sarajevo, a onda organizovao tri godine odstrela po proplancima. Nu, Dodik nije kalibar za to i neće to učiniti. SNSD nije organizovan za to. Vertikalno je ogoljen i liderski apsolutizovan.
U takvoj konstelaciji, SNSD-u je bolje da insistira na formiranju Savjeta ministara, a da čadorlije odugovlače. To radi na razbijanju Bosne i Hercegovine. Na prihvatanju nemogućnosti njenog opstanka.
Dabome, ništa se sutra neće dogoditi ali i milenijum počinje onog prvog dana u kalendaru, ne počinje iz sredine.
Protekle četiri godine SNSD nije znao, nije se organizovao, nije imao ko da organizuje, iskoristi SDS-ovo i PDP-ovo bakirovanje. Najočigledniju protivsrpsku kolaboraciju.
Birači su to bolje „iskoristili“ od SNSD, oduzeli su 50.000 glasova SDS-u. A SNSD ništa nije dobio od toga.
Dakle, SNSD-u je bolje "Sidi di si, jer za drugo nisi".
INSAJDER: SDS nudi DNS i SP čelne pozicije u Sarajevu. Da li SNSD treba žestoko da se bori da mu se dugogodišnji partneri ne otrgnu iz zagrljaja ili da ih pusti da sami biraju svoj politički put?
VASIĆ: 
Ne treba SNSD da se bori za partnere.  Političko mozaiciranje je takvo. Na izbore se ide radi vlasti. Stranke koje imaju dugoročnu liniju, što se nekad zvalo ideologija, neće u vlast po svaku cijenu, ali hoće pomalo manju.
Ako neko pronađe interes sa SDS-om i PDP-om i procijeni da neće izgubiti glasove, legitimno je da ide. Кoalicioni partner jeste sreća, ali je i nesreća. Sreću držiš u krilu a nesreću vučeš na leđima.
SNSD se u ovom višemandatnom koaliranju ogolio. Nema ništa od vlasti, sve je podijelio. Ali je sva odgovornost ostala na njemu.
Pisao sam o tome, za Srpsku bi bilo možda i dobro da SDS povuče u Sarajevo jedan dio političke artikulacije, da se u Srpskoj otvori prostor za formiranje nacionalne opozicione stranke. Jer SDS to više nije. I nisam više siguran da će se moći vratiti. Ali, to je u domenu teorije, pošto ne vidim potencijala za formiranje takve stranke. Za koju, da bi došla na vlast, treba najmanje deset godina. Za to više niko nema vremena. Svi hoće brzo, kao Stanivuković.
INSAJDER: Koliko bi SNSD-u naštetilo ako bi DNS i SP napustili koaliciju, a koliko bi mu koristilo ako bi ostali dio koalicije okupljene oko SNSD?
VASIĆ: 
Ne bi mu ništa naškodilo. Dobio bi mnogo poluga vlasti, koje godinama nema. Na lokalnim izborima, sljedeće godine, dobio bi priliku da osvoji još lokalnih zajednica. Kao što će ih još uzeti od SDS-a. Bilo bi prirodno. Ako SNSD ne nastavi čaurenje i čekanje da Dodik nađe jednog po jednog Obrena.
Lokalna vlast, kad su lokalni i opšti Izbori u ovom naizmjeničnom ritmu, kao u BiH, uvijek su stepenica za vlast u Republici, za opšte izbore. SNSD to dosad nije shvatio.
Kad bi otišli DNS i SP, imao bi priliku da shvati. I to je, isto, korist.
INSAJDER: U SDS kažu da kada je SNSD pravio vlast u Republici Srpskoj 1998. godine sa dva poslanika to je bilo legitimno, a sada kada SDS pokušava da pravi vlast sa dva poslanika to je za SNSD nelegitimno. Kako Vi to komentarišete?
VASIĆ: 
Sve je legitimno kad imaš većinu. Tu ne može niko nikome da nešto prigovara. Samo je velika razlika, a to niko ne ističe, kada imaš dva poslanika u Srpskoj pa formiraš vlast i kada si manjina u Sarajevu, u odnosu na broj srpskih predstavnika, pa uđeš sa drugima u vlast.
Jer, Sarajevo radi protiv Republike Srpske. Pa ćeš i ti to morati da radiš. Jer nemaš brojčane snage da se odupreš, kao što ima onaj ko je dobio najviše srpskih predstavnika u Sarajevu.
SDS je protekle četiri godine prokockao da pokaže srpstvenost, da pokaže da radi za Republiku Srpsku. To ne može da se zagletuje sa 300.000 za piralen.
Zato je SNSD u pravu kada pali žuti alarm za učešće SDS i PDP u Savjetu Ministara.
To su kruške i jabuke.
INSAJDER: Vaš komentar rada Vlade RS? Da li ste zadovoljni njenim radom? Ako ne, šta bi moglo biti bolje, šta bi trebalo da se promjeni?
VASIĆ: 
Mi smo provincijalci pa mislimo da su ministri nešto, da je Vlada nešto. To je manipulativni izršni organ administracije, grupa nešto odgovornijih državnih službenika.
Među njima, sada, ima mnogo onih koje je izlegao proces kabinetizacije, koji nemaju veze sa strankama, koji nemaju pedigre i reference. To nije samo u ovoj Vladi.
Vlada je najbolja kada se za nju ne zna. A kada radi ono što joj je posao.
Ova Vlada ima jedan dio posla oko vjetrenjača. Što nije dobro. Jer to je mlaćenje prazne slame. I javnosti pokazuje neefikasnost. I opoziciji. Samo što je njoj to džabe pokazivati. Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke. Pravda je tradicionalno neefikasna a upetljana takođe u vjetrenjače na niovu BiH. Uprkos svemu, ako obavlja svoje dnevne poslove i ako ne dopušta prenos nadležnosti, to je i od ove Vlade, puna šaka brade.
INSAJDER: HDZ je prije četiri godine nakon izbora napravio vlast sa SDS, iako je Dodiku obećao da neće. Da li je HDZ sada čvrsto uz SNSD ili bi mogao ponovo povući isti potez kao prije 4 godine?
VASIĆ: 
Nisam baš siguran da je obećao da neće.
Ali. Hrvate treba razumjeti, još bolje nego SDS. Oni su depresirani u Federaciji i depresirani na nivou BiH. Oni se ne smiju odricati mogućnosti koje postoje, koje su im dostupne, i poluga vlasti i uticaja. Prema tome, to je potpuno odvojeno hrvatsko pitanje i Srpska ne treba time da se bavi.
Ono što je bitno, jeste da je HDZ na tom strateškom frontu protiv unitarizacije, sarajevske, bošnjačke, da je na strani hrišćanstva. Da je 2 naspram 1. Gdje ni Srbi ni Hrvati nisu onaj 1.
Više ljubavi i bratstva, ne treba očekivati.
Ako bi SDS i PDP ušli u Savjet Ministara, dakle, HDZ i tad mora da uđe.  Potpuno bi suludo i samoubilački bilo da odbije. A Republika Srpska od toga ne bi mogla da ima koristi. Odnosno Dodik i SNSD.