петак, 15. јун 2018.


КАКО ЈЕ МОГУЋЕ
УТИЦАТИ НА ИЗБОРЕ
У СРПСКОЈ

Говорим о утицајима изван Страначког Мозаика.
Суштински утицај на Изборе има Јавна Предоџба о Странкама и Кандидатима која је створена још прије половине мандата и успјешно одржавана до избора.
Затим је ту, позитивно или негативно, утицај расторјене, разбијене или изграђене, обучене и активне Организације Странке.
Екстерни утицаји, које могу да продукују невидљиви Кројачи, домаће или стране провенијенције, могу услиједити кроз
◘ Стварање Јавне Несигурности. Мрежом догађаја који ништа суштински неће промијенити, нити су срачунати за то, али ће у неколико мјесеци да утичу на Јавну Свијест и Појединачну Подсвијест.
◘ Активирање Мреже Врбованих. Што укључује придобијене по разним основама, који и не схватају о чему се ради нити им се каже. Они се потичу на разне активности, које, наизглед, немају везе са Изборима.
◘ Активније кориштење Медија. То је доста велика мрежа иако они појединачно не значе ништа на овом медијском тржишту. Њих ће се препознати по повећаној фреквенцији садржаја из Републике Српске, иако они могу да дјелују у Федерацији. Али служе као одскочна даска за лансирање садржаја. Може се користити и читава лепеза нових интернетских, па и нешто штампаних, медија који ће настати и нестати само по основу једнократне изборне потребе.
◘ Лансрање сторија против нефорсираних Кандидата или Странака. Против оних које треба онемогућити.
Тако се форисраном Кандидату или Странци омогућава слободно дјеловање, док се нефорсирани морају бавити тиме, демантовати, доказивати, даље се ваљати у блато.
◘ Активирање ранијих случајева и сторија. То подстиче сумње а уопште није у циљу да се нешто разјасни и прецизира.
◘ Изазивање немира и нереда. Протеста. Манифестација против Власти.
◘ Кориштење Врбованих и њихових латералних срадника за утицање на Дан Избора. Као и у непосредном претходном времену. Тај рад обухвата утицај на бирачка тијела, колективно или појединачно. Нпр, врбовани члан Бирачког Одбора се охрабрује да заједно са другима, подијели страначке листиће, прије Записника, и да се унутар њих форсирају неки а депресирају други и да се то покрије записником. Или да се прављењем неважећих листића, свом кандидату поништавају гласови.
◘ Манипулације у бројању. У Сарајеву.
◘ Манипулације екстерним гласовима који стижу поштом, из иностранства.
◘ Кориштење муслиманског контигента гласова.
◘ Кориштење Бирачког Списка за накнадно гласање оних који нису гласали.
*
Цијела ова лепеза, и друге могућности, могу да послуже као оправдање зашто се догодио такав резултат, мимо прогноза и реалног стања, а који је, у ствари, фабрикован и фалсификован.
Обична, осредња Политичка Странка, тешко се може одупријети оваквој најезди.
Странка која је добро органзована, мора
◘ Користити своју организацију за теренско сузбијање негативних утицаја, ширење реалне слике и оптимизма.
◘ Контролисати иступе цијеле лепезе својих активиста, од појединачних кандидата до кандидата за посланике.
◘ Имати јасну, сужену, лепезу Националних Тема. Прича о свему и свачему, аморфност, иду наруку Кројачима Избора.
◘ Мора кандидатску лепезу попунити онима којима јавност у њиховом окружењу, вјерује. И који немају репова за собом.
◘ Мора своје скупове учинити масовним. Јер је то подсвјесна порука о снази и недодирљивости. И порука самопоуздања властитим бирачима.
*
Реалне су опасности утицаја на Изборе.
Уопште не морамо узети у обзир да ће неко на Изборима извести операцију која ће потопити Додика или Иванића.
Али утицајем на једног или два посланика мање или више, на ентитетском или на заједничком нивоу, или обоје, у оквиру више странака, могуће је обезвриједити избор сваког Појединачног Кандидата и учинити од њега четверогодишњег фикуса.