среда, 14. децембар 2016.

СВАКА СЛИЧНОСТ ГОДИНЕ
ЏОНАТАН МУР
НИЈЕ СЛУЧАЈНА

Угаси мој сусјед Проле, стари Штејер, иако није ни допола узорао њивичак од 196 квадратних корака, и обрати ми се Јел, сликар, ко је важнији овде, Џонатан Мур или Валентин Инцко.
Гледам га, нако, мајсторски, с једним оком полузатворених капака, као ја размишљам, Важнији је Мур. Он би знао да шалта тог твог Штејера, иако нема куплунг и мјењач, а Инцко не би. Он је аустријски шпицлов, јелде. Јест, а Мур је Амерчанин. А јебла те земаљ. Ја га везо за Инглеску.
Тај наш Симпозијум о Геополитици трајао је толико да је њивичак остао неузоран.

Само 76 часова касније, медији су објавили да је Џонатан Мур Личност Године у БиХ.
Чиме је моја важност у очима мог друга Проле, из Дебељака, значајно скочила.
Можда ми прода и Штејера.
Џонатан Мур је Америчанин на челу окупираног ОЕБС-а у БиХ. ОЕБС је Организација Европске Безбједнисти и Сарадње, ОСЦЕ. То је тако одавно у БиХ. Као што је и први замјеник Високог Представника стално био Америчанин.
Џонатан Мур у БиХ не ради ништа. Он је ту из хуманиарних разлога. Ако, случајно, неком нешто наумпадне да пита.
Тако је постао и Личност Године у избору Независних Новина.
Независне Новине, иначе, имају, одавно, и Тираж Године.
Дабоме, да је то све небитна манифестативност, ситна комбинаторика, борба за Генерала Гранта, раскрсничко скидогаћење и слично.
Суштина је у томе да цијели Медијски Миље, од почетка РБЈ, Ратова Братства Јединства у БиХ, безрезервно подржава, хвали, одобрава, сваки потез сваког Странца и сваке стране институције.
То се односи на Државне Медије и на Слободне Медије и на Приватне Медије и на Независне Медије.
Нико никада критички није проговорио о неком страном дужноснику, дркаџији, дипломати, амбасадору, институцији.
Домаће актере набијају на ражањ. Као да је БиХ једно велико градилиште Ћуприје На Дрини. А Медији Турци који постављају правила. Мора бити жив док ражањ не изађе на уста.
Спорадични медијски изљеви, више илегални, са супротним примјерима, нису битни за општи покров.
Разумијем да је у питању Моћ Странаца у БиХ. Разумијем да Странци дају паре у БиХ. Купују. А не траже рачун. Па диктирају и одстреле Абориџина. Разумијем да су Медији, као и Политика, пуни личности  из ратне наплавине, које имају посебне потребе за ауторитетима над собом. Разумијем да Службе чине своје и да су многе Медије, као и друго, формирали Службаши по задатку.
Разумијем да је Поданичко Гологузје овдје дио генетског кода, и одмах је на почетку оне спирале гена, на другом завијутку.
И то ме једино брине.
С тим поданичким менталитетом, код Срба, код муслимана је он одавно укоријењен, Турци су га и донијели овдје и његовали, као и код Хрвата, који је, само, окренут на другу, бечку страну, тешко је градити Државу, НДД Сферу уопште.
А и кад је изградиш, тешко је одржати и очувати.
Зато Мур није Личност Године.

Џонатан Мур је виртуелни Колонијалист. Окупатор Поданичке Свијести.