среда, 19. октобар 2016.

РЂА НА ЖЕЉЕЗУ,
ЈАВНОСТ
НА ДЕМОКРАТИЈИ

Само се Она Ствар може употребљавати а да не разумијеш како функционише.
Са Друштвом и Државом то није случај.
Након лажних ратова за слободу, крст часни, демокрацију, демократију, вишестраначки систем, европске интеграције и излазак из комунистичке диктатуре, слагало се радницима, сељацима и поштеној интелигенцији да се одмах, по Дејтону, улази у Демократију. Тржиште. Капитализам. И Људска Права.
Од конкретних доказа добијено је само нешто Јавности. Умјесто Новинарства за то су послужили Медији. Све остало је узето или уништено. Тамо гдје су РСПИ били добри, допуштено је и њима да понешто униште.
Онда су се, РСПИ, Радници Сељаци Поштена Интелигенција, у међу времену оплемењена беспосленим, нерадницима и купљеним дипломама, разврзли по Јавности, што као актери, што као конзументи.
Био је то процес, перформанс, сличан оном у коме би по Војводини и Славонији инсталирали до пет, до шест милиона, пољских нужника, па Јавност истовремено пустили унутра да сере и да голих гузица излази на стрњишта, класуришта и испашу.
Данас, посљедице тога су, тржишно и капиталистички законите и сљедствене.
Имамо једно Велико Голо Дупе које слободно и јавно шета по нашој јавној колективној свијести и између нас.
Наша Јавност није само гологуза.
Она и нас претвара у своје гологузане.
Регрутује нас. Постројава. Вагонира. Прави од нас Демократију. Позива се на нас. Узима кредите иако никад нисмо потписали да смо јој жиранти.
Она нам, та Јавност, то Велико Голо Дупе, сваког јутра диктира шта ћемо да гледамо, читамо и чиме да се занимамо. Па нам, онда, предвече, кад се добро задојимо, шапне да смо то ми тражили.
ВГД је у том послу ангажовало многу гамад, сакаћенике, губаре, мрмке и балегаре.
Они су обучени, увјежбани, по посљедњим борбеним стандардима. А и не треба их нарочито обучавати. Довољно је да смрде. Као да су сад из Пољског Нужника.
У том послу су се многи извјештили.
Кренули су и у Приватни Сектор Јавности. Раде мало за оне Лажове  с почетка али раде и за себе. Градећи себи положаје, углед, незаобилазност и пунећи вреће са моћи и капиталом.
Они су се проширили на све сфере. До Избора. До Путина. До Бијеле Куће. Они га и Обами ваде. Кад ујутро или послије важног састанка, пожели да пиша. Овдашњима, нашима, малим, не ваде, већином га стављају.
Дабоме, ништа од тога не доноси користи.
Ни новине, ни портали, ни телевизије, ни савјетници.
Користи само даљем уништавању Јавности.
А ми мислимо да се ниже од Даре Буба Маре не може. У Умјетности.
Или од Даре Буба Бебе. У Политици.