уторак, 21. јун 2016.

БАЊАЛУКА
СЕ МОРА
РАЗВИЈАТИ
ЗАЈЕДНО

Дакле, не Промјенито, не Револуционарно, не Сегментарно, не Урбано, не Рурално.
Бањалука је већ довољно велика, и територијом и бројем становника, да се мора посматрати као економска цјелина а не као територијално-административна јединица власти.
Бањалука није само Власт у Општини. Она није мјесто на карти.
Бањалука је велики социолошки колектвитет.
Стога је за Бањалуку превазиђено свеобухватно политичко програмирање и обећавање, по ставкама о свему и свачему. Као што је једне године Мићо Гаћановић закупио рамазански број страна у новимама и, ситним словима, објавио свој програм за Предсједника Општине.
За Бањалуку су превазиђене и недовољне, досјетке о томе шта бих ја, кад побиједим и будем градоначелник, могао да урадим. Типа Парка на двадесет хектара.
Програм за даљи живот Бањалуке није ствар једног мандатног периода. Једног Великог Пројекта и једног слоја грађана.
Величина Бањалуке, њена комплексност и њена велика пољопривредна, воћарска и сточарска, околна повшрина, захтијева потпуно нови однос према напретку, развоју и ангажману.
Политичке структуре и Грађани Бирачи, најприје на подручју Бањалуке, имају прилику да одступе од класичне Политичке Фатаморгане типа Мало водице, мало путића, мало шљункића, која бандерица, мало мостића и готови Избори.
Овдје су потребни свеобухватни процеси који се морају одражавати на цијело подручје Општине Бањалука.
Бањалучке Власти би морале све учинити да искористе околну географију, а за оно за шта није надлежна општинска власт, мора бити присиљена републичка, министарства и управе, која је, околина, невјероватан потенцијал стварања нових вриједности и радног ангажмана становништва.
Градско подручје, прекривено асфалтом, искориштено је до крајњих граница. Сада је потребно само опорезивати, градски отаксирати, све оне који од тог асфалта и од урбанитета, имају користи и добро зарађују. Ту је цијели спектар рудишта за градске таксе. Дабоме, треба разликовати оне који запошљавају и оне који праве мртве капитале пословних простора. Република мора промијенити законодавство у тој области.
Марка уложена у њиву мора бити награђена још једном. Марка уложена на асфалт мора бити оптерећена са још двије.
Тај свеобухватни, фронтални развој, напредак, па чак и обично бивствовање, стајање у мјесту, мора бити распређено у корист свих. И свих подручја општине.
Стога је дошло вријеме да се бањалучка побједничка политика, и политичке снаге, сврста под заставу Заједно смо.
Мале средине могу себи дозволити луксуз да се протежира само један дио. Велике средине, као што је Бањалука, по свему европски град-општина, мора да да се развија заокружено и фронтално.
То Заједно смо, Грађани Бирачи ће разумјети на најбољи начин.