уторак, 5. април 2016.

НЕЗАВИСНИ
УНИТАРИЗАМ
БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА

Бакир Изетбеговић, други Члан Предсједништва БиХ, испред Савеза За Промјене, дао је велики интервју за бањалучке Независне Новине.
То је краћи начин да се каже да ће Бакир Изетбеговић доћи у Бањалуку, на отварање Џамије Ферхадије, 7. маја.
Мене, међутоа, занимају основе и потке тог интервјуа. У коме је Бакир показао да Изетбеговић мијења име али презиме никада.
Тај интервју је прожет класичним отоманским флоскулама, бехаром и инсанмилослуком.
Све бехара и све цвјета, код Бакира.
Његова апелација Уставном Суду, о Дану Републике није уперена против Републике Српске. Само, ето, нема смисла у толиком Братству & Јаранлуку, да се Бошњаци и Хрвати тјерају да то славе.
Бошњаци и Хрвати су, каже Бакир Син, конститутивни у Републици Српској. Мада то није тачно. Јер у Дејтонском споразуму то не постоји. Конститутивност Свих Свуда је наметнута. Али ја могу да кажем да су Бошњаци и Хрвати конститутивни у Републици Српској исто као и Срби у Федерацији.
А у наслову, да не буде забуне, стоји Бошњачки политичари НЕ ТРАЖЕ укидање РС.
Ортодоксни комунистички пропагандисти Независних Новина, написали су велимим словима то НЕ ТРАЖЕ. А Републику Српску турили у скраћеницу.
Когод Републику Српску означава са РС, Ерес, Мањи беха ентитет, тражи њено укидање.
Тај наслов, којег је изрекао Бакир Изетбегвић, најбезочнија је лаж.
Бошњачки Политичари би, кад би могли, већ сутра ујутро од Републике Српске направили чимбур.
Даље је Бакир медио о Сребреници. Лидери требају храбрије да воде народе. О Мостару. Не могу Бошњаци и Срби да буду подређени у Мостару. Који Срби, СТЈ.
Потом је Бакир замедио о томе да Хрвати треба да бирају свог представника у Предсједништво. Чиме се одрекао Лагумџије и његовог грла Комшића.
Али је одмах, и то је право отоманско лице Бакира Изетбеговића, распростро тезу да Хрвати превише држе позиција, несразмјерно су распоређени на положајима министара, директора, држе конце у финансијама...
И онда је засладио туфахију.
Дјецу треба учити да имају исто поријекло, исту генетску потку, да говоре скоро исти језик, да припадају трима вјерама али да те вјере имају један извор и једну поруку, поруку добра и мира.
Није било простора да каже да је поријекло Босанско, да је Босански ген, да је језик Босански, да је вјера Босанска. А само је Мир Бабин. Јер га је он и жртвовао. Приклао га, као курбан, на уџери званој Босна.
Нема од тог Унитаризма ништа, Бакире. Пропустили сте шансу да останете, као БиХ, у Остатку Југославије. Сад би сви сретно живјели у земљи Вучића и његових пријатеља.