уторак, 20. октобар 2015.

ДАБОГДА
БИО
АМБАСАДОР
НА БАЛКАНУ

Угасим моторку, некидан, звони обилни, који ми служи само за фотографисање, јер има камеру са 41 мегапиксел, па сусједи сваки дан долазе да се диве толиким пикселима, и запуштају радове на кући и окућници. Дому и одомници. Има и Хрвата.
Мистер васиц. Нажалост, кажем ја. Аплицирао сам за амбасадора за вас персоналити и лично. Знам и језик. Испред које земље. Испред оф америка. Не мере испред америке, јебосети. Имам ја америчку амбасадорицу само за мене, драгу и милу Морин. Још није дошла код мене у атеље БМК, има обавеза по неким другим енвео и народним кухињама, али доћи ће. Тад ћу јој запјевати онај хит Ти си мени све, теби дајем све а дјеца из села ће хорски додати Амевико свободо. Ко је хитбајкер. Лоша, како не знаш. А оћеш да будеш амбасадор.
Још је нешто причао каријерни дипломат из Висконсина, округ Гуске & Патке, колеџ Ниже раслиње. Не знам. Ја упалио моторку.
Кад ти упропасте земљу, дођеш и у ту жалосну ситуацију са амбасадорима.
Претходно ти доведу идиотиде да објасне да све што сте имали и што знате не вриједи попизделадневоде. Да је демократија златом поплочан пут ка анархији. Да постоје европске вриједности које примјењују само још нека црначка афричка и једно амазонско племе. Да морате да уведете слободно тржиште гдје слободно и истополно држите себе и њега за курац, јер ни џепова немате.
Онда се појаве амбасадори.
Да би био амбасадор на Балкану мораш да испуниш неколико критеријума.
·        Да се облачиш као страшило мога Дједа Томана.
·        Да будеш обавијештен о ситуацији као она женска свар о модрој галици и пламењачи.
·        Да имаш психички поремећај због којег мислиш да имаш високи војни чин.
·        Да о домородачком уставу мислиш као да је на ролни у пољском нужнику. Или као да си у својој земљи, још од пелена, само ти писао уставе.
·        Да свијет око себе и све домороце, гледаш свјетлуцавим очима криминала и да својим писмима и Џона у Тенесију обавијестиш о томе колико ко краде.
·        Да будеш низак, неугледан и ружан ко сами ђаво. У складу са најбољом праксом западне цивилизације. Нисам мислио на Хила ни оног Партвиша.
Из свега, дакле, могу да закључим да су се некад, и у СФРЈ, амбасадори и дипломате озбиљно школовали. То озбиљне земље раде и данас. У Пекингу сам имао преводиоца који говори савршен српски језик. Питам гдје је становао у Београду, док је студирао. Никад нисам био у Београду ни у Србији. Млад човјек. МИП Кине школује људе за српски језик. Може се замислити како тек школују за амбасадоре.
А ови, из западне и европске хемисфере, ко да су накупљени на цјепалу, шљункари и пијачном дану.
У београдским политичким круговима, онај бивши амерички амбасадор познатији је од пола такозваних политичких људи Србије. Или они, политичари Србије, не вриједе ништа или он вриједи све. Биће, ипак, да ни он ни они не вриједе ни ППЛВ.
Није залуд онај руски дипломат дрекнуо Имал Срба Здјес.
Читам, исто некидан, у београдској новини Политика, преко цијеле странице, СТЈ, амбасадорица Француске у БГД. Интервју. Кристин Моро.
Прво. Шта има амбасадорица да каже на цијелој странаици. Друго. Шта има уопште да каже. Треће њена служба је да представља своју државу, кад затреба, а не да ко кокош, сере по туђем дворишту.
Да. Али. Кристин, исто ружна ко сами ђаво, вади је мало ланчуга око врата, бизмарковски наређује Тражимо да Београд и Приштина нормализују односе.
Несхватљиво.
Неко будали треба да каже да су имали добре односе, Шиптари студирали у Београду, било их скоро ко Црногораца, ишли у војску, школовали се за свашта, нису шверцали дрогу...
Тај Амбасадорски Звизговнаријум, укључујући и друге организације, европске и свјетске, размножаваће се и премрежити све.
Све док домаћи политичари, лидери и вође, не почну да воде и дневну политику у складу са Националним Интересом.
Јер је неприродно да Америка нема Нацију а има Националну Политику, док ми имамо Нацију а немамо Националну Политику.
И да одбију да примају те дипломатске протуве, Да их лоцирају у МИП, по међународним дипломатским стандардима. Да пропишу и ограниче кретање амбасадора, амбасадног и организацијског особља по Територији.

И да Медији престану да од њих праве звијезде. Кад имај Кикија, Змаја и Стангузију.