четвртак, 2. јул 2015.

ОПАСНОСТИ
И ОЗБИЉНОСТИ
РЕФЕРЕНДУМА

1.
Нисам сигуран колико општа јавност схвата проблем Суда и Тужилаштва БиХ, које су неуставне, недејтонске и неспоразумне категорије. Колико разумије шта су надлежности БиХ, како је дошло до многих недејтонских и неуставних категорија. УИО. СИПА, Гранична Полиција. РАК, БХРТ. Да ли зна да је то било под притиском и пријетњама.
2.
У кратком року, до Референдума, ако ће бити почетком септембра, то је немогуће објаснити. А политичка атмосфера није тако усијана да би Референдум о било чему изазвао велико занимање. Веома је тешко, ако не и немогуће, организовати кампању за Референдум у том кратком љетном времену.
3.
За успјех Референдума потребна је веома квалитетна страначка организација владајуће коалиције. Коју владајућа коалиција нема.
4.
У Народној Скупштини Републике Српске потребно је више пажње посветити објашњавању свих суштинских питања због којих је Референдум организован, постреферендумским корацима и посљедицама. А мање борби против Опозиције. Опозицији треба само рећи да није за Републику Српску.
5.
Људи се боје да ће Референдум изазвати рат.
6.
Нико не износи ставове о Референдуму осим Додика. То умањује значај тог политичког процеса. Јер се гарнитура Додик – Референдум лако побија. Много лакше него СНСД – Референдум. Сада се види колико је било наивно ући у процес огољавања Додика у оквиру Есенесдеа. Оставши сам, са кабинетизованим полуструктурама, страначким портпаролашењем као привидом и органима странке који нису формирани, Додик је изложен подсмијеху типа Још Један Додиков Референдум.
7.
Не смију се допустити пропусти и погрешке из Првог Референдума. Када је дошла Ештоновка. Па заглетовала ствар неким сомнабулним Структуралним Дијалогом.
8.
Потребно је већ сада имати разрађен ред корака послије Референдума. А Јавности предочити оно што се може предочити.
9.
Треба имати предвиђања о излазности. Политичка клима, и клима уопште, не иду на руку великој излазности.
10.
Треба имати на уму опасности мале излазности и великог процента Не. То ће довести до масовног потцјењивања резултата Референдума. И до политичког депресирања Додика и СНСД. Чиме Додик ставља на берзин силазни графикон, прије свега, Есенесде.
11.
Референдум мора да има озбиљне конкретне посљедице корисне по Републику Српску и видљиве за широку Јавност. Ако их нема и не буду видљиве и разумљиве, Есенесде ће изгбити локалне изборе. Ко Грчка буџет.