среда, 8. фебруар 2012.

NE PADA SNIJEG
DA POKRIJE GRAD
NEGO DA POKAŽE NERAD

Kako je umro Tito, niko ništa ne radi. Niti želi, niti zna.
Snijeg, Početkom Februara, napravio kataklizmu. Mediji i neodgovorne mudoklapčine stvaraju pretpotopno stanje. Snijeg od pola metra, barem na banjalučkom području, predstalja se sudnjim danom. Tamo daleko, na Istoku, javlja se o snijegu od nekoliko metara. Tako se laže javnosti da su mjestimični smetovi višemetarski snijeg koji je napadao ravnomjerno po cijelom području.
Novinari stvaraju paniku, građani napadaju vlast, svaka kuća se proglašava odsječenom od svijeta, Borenović i slični lovci u mutnom uzeli lopate i hvataju jevtine narodne poene. Lopataju demokratski progres, STJ.
Novinarsku nejač, bez iskustva u životu i u geografiji, izuzev relacije kuća disko, disko kuća, redakcije šalju da se slikaju kraj puteva i da kukaju kao je Bjelac Zakrko.
Vlada se pretvorila u dispečerski centar, skuplja bagere i šalje u odsječene opštine. Spašen je Kalinovik, spašava se Foča, Trnovo se negdje zaboravilo.
Da li je, međutim, stanje takvo kakvim se predstavlja.
Neku veče, neka ljudina iz Sarajeva priča kako je to Nekad Bilo. Na dva, tri tramvaja, veli, montiraju se grtalice i oni voze, svako po svojim linijama, kako snijeg pada tako ga i razgrću. I bog te veselio. A sada, panika, radne akcije, mobilizacija, dajte lopate da se čiste šine. A tek petog dana novinari su pronašli čovjeka koji konjima i grtalicom čisti seoske puteve. Ako nema ljudi, barem ima konja, a grtalice se prave od dvije deblje daske.
Stanje, dakle, nije takvo kakvim ga u sarajevskim i drugim medijima predstavaljaju novinarčići i službeničići.
Nije ni oko Banjaluke takvo kakvim ga novinarice amaterice predstavljaju javaljajući se iz njiva.
U nekim opštinama jeste sniježni udar paralisao neke funkcije. Struja i putevi.
Ali, ključno pitanje je Da li je moguće da u tim opštinama gdje je vlada odvezla bagere, niko nema kamione, grtalice, traktore, gusjeničare, utovarivače. Ni privatnici. Da li je moguće da neko u nekoj vukojebinskoj opštini ne zna da svake zime u njegovoj opštini pada snijeg. Kako je moguće da je pravi rat na tenderu za izgrdnju šumskih puteva a kada treba očistiti nekoliko kilometara opštinskih puteva, pomor. Nema nikoga i niko nema ništa.
Vlada Republike Srpske trebala je donijeti dekret o normalizaciji i naći pravni način da se, za nepoštovanje, smijene opštinska rukovodstva i imenuju povjerenici. Kako može Kalinovik da se oslobodi, da ljudi budu optimistični, a iz Nevesinja, Ljubinja i Berkovića samo šalju glasovi o propasti. Onaj Obrvan iz Foče hoće da bude lider u BiH a nije u stanju očistiti opštinske puteve. Rasformirajte svoje opštine, gospodo načelnici. Proglasite stečaj. Odrecite se izlaaska na izbore.
Ovako, Vlada mora da nabavlja kačkete, pištaljke i crvene zastavice, da prati i prosljeđuje konvoje.
Vlada je trebala donijeti i dekret o kaznama koje moraju platiti oni koji su dobili ugovore za čišćenje puteve. Trebala je kazniti sve one u elektropreduzećima na čijem području je snijeg povaljao vodove. Da li se električni vodovi grade za hodnike ili i za oluje i mećave.
Vlast nije samo Vlada i Predsjednik Republike. Vlast je upravnik dionice elektroprenosa. Vlast je i direktor komunalnog preduzeća sa dva kamiona. Ili neko misli da su vlast samo one prve dvije stavke a svi ostali treba da budu vojska mudoklapčina.
Pada snijeg. I sutra će smak svijeta.