четвртак, 9. јун 2011.

PLATFORMA POLITIČKIH KMETOVA
Dobrouhi, metamorfozični, samosažaljivi, Sulejman Tihić posebna je vrsta glumca, nosioca više Oskara za duge, neizvjesne, monotone, bosnotragične scene i situacije u kojima se mora snuždeno, bezrameno i malo do umjereno unezvijereno odglumiti iskrenost.
Stranke Platforme imaju dva, tri, pet Hrvata u Domu naroda. A stranke Hadezeova imaju jedan zapeta tri hrvata manje od Stranaka Platforme. Šta da radimo, kad smo toliko multietićni, pa eto. Ako je već tako onda mi, Stranke Platforme moraju da dobiju jednog njihovog Hrvata u Savjetu ministara. To nije ništa tragično. Imamo mi i svojih Srba pa niko, godinama, ne pravi probleme. Ja sam za jednakost. Pet mi, pet vi.
Platformagumdžija i Snuždtihić su ustanovili novu političku tehnologiju u Naseobini. Oni su uspjeli unaprijediti Lažnu Multietničnost u Imovinsku Multietničnost. Imamo i mi Hrvate. I Srbe. Komada pet, sedam, devet. Sa naglaskom na: Imamo.
To je dvostrano istorijsko nasljeđe koje se gomilalo vijekovima, kao što će zračenje iz Černobila biti ustanovljivo i 2.476. godine.
Politički begovi, Lagumdžija i Tihić, nose gene Otomanskog posjedovanja, modifikovanog iz plaćanja poreske trećine u dodjelu begovskog zemljišta, u Domu naroda, jednom ili drugom, u vladama, da se obrađuje ali koje ostaje u begovskom vlasništvu. Rob, kmet, neslobodni seljak, nema kud. Mora da radi, glasa, da preživi.
Političko roblje, pak, nosi svoje gene u poturčivanju i pokatoličenju. Dobrovoljnom i nasilnom. Popravoslavljenje nije zabilježeno. Stoga njima podsuknjenje i podskućenje, glasalačko robovanje, i nije neko pitanje političke ideje, političke svrstanosti i političkog morala.
Kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako i jedan Srbin ili Hrvat ne čine multietničnost.
Ta pojava je samo detekcija manjkavosti ličnosti koje se politički socijalizuju na pogrešan način.
Platformagumdžija je pronašao tu osobinu nedograđenih pojedinaca kojima ne treba čak ni samozavaravanje da su učesnici velike igre Multietničnosti. Njima je dovoljno nekoliko koraka na maloj eksperimentalnoj političkoj sceni. Time se zadovoljava i sam Tihić, pošto je uništio sve potencijale Velike Alijine Multi Demokratske Akcije.
Platformagumdžija za to vrijeme mudro šuti i planira nove mic-mic poteze za svoje ropčiće.
Ako ne može nikako drukčije, onda jednako. Pet nama, pet vama.