недеља, 10. април 2011.

SUDBA SUD BiH

Ovih dana miris referenduma se širi udolinama i brdusinama Naseobine i njene sudbine. Tiho pada veče sjeverno od Neuma, evo nama našeg referenduma. O sudu BiH.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema se rasprava o tom zajedničkom Organu. Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, ustala je ovih dana u odbranu Suda i u kopanje rovova koji će spriječiti agresiju na Njen Sud.

U obilnom intervjuu Avazu, iznosila je ogromne argumente za opstanak i ostanak Suda a najveći je upotrijebila uz fanfare: Srbija cijeli region drži taocem. U toj sudskoj praksi.

Ako Meddžida oćelavi, biće kriva Srbija, SJJ. Meddžidi, ne Majčici.

Javnost zna za mnoge argumente protiv Suda BiH. Onaj o skoro 1000 godina presuda za zločine Srba. Za svaku godinu postojanja Države Bosne, SJJ, po jedna godina. Za buduće godine postojanja Države Bosne treba uvesti po pet godina zatvora za Srbe, SIJ. A pedesetak godina za zločine protiv Srba. Uglavnom su ginuli tako što su sami padali na ćakiju.

Ali hapšenje Ganića, Divjaka i Vučurevića, najbolji je argument za ukidanje Suda BiH. Onako kako se Sarajevo diglo da brani optuženu trojku, svakog pojedinačno, tako je kod Suda uvrnulo muda da sudi. Ako je Sud toliko meddžinalno pošten, predlažem da se preseli u Šipovo, Gacko ili Šekoviće, ili u neku sličnu tradicionalno srpsku internacionalnu sredinu, pa ko preživi, ko presudi.

A ako Meddžida baš ne razumije, a očito ne razumije dok nastoji lažima da ozakoni i poustavi sud i tvrdi da je čak i Ustavni Sud BiH ocijenio da je Meddžidin Sud ustavan a koji je inače ustanovljen zakonom, onda joj treba predočiti sljedeći citat iz Dejtonskog ustava.

Članom III Ustava, propisano je da su „u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine slijedeća pitanja:

1. Spoljna politika,

2. Spoljnotrgovinska politika,

3. Carinska politika,

4. Monetarna politika kao što je predviđeno članom VII (napomena: Centralna banka BiH),

5. Finansiranje institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine,

6. Politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila,

7. Provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uključujući odnose sa Interpolom,

8. Uvođenje i rad sredstava za međusobne i međunarodne komunikacije,

9. Regulisanje saobraćaja između entiteta,

10. Kontrola vazdušnog saobraćaja.

Ako Meddžida ovdje nađe nešto o Sudu BiH... neka na Referendumu glasa Za Sud.