субота, 4. септембар 2010.

NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
IMAM JEZIK, STAVA NEMAM
Mladen Ivanić, tužnostojeći stražar, jučer, kod prvog plakata, i blijedogledajući koalicionar Komplota Zajedno, poznatiji kao promotor Dragana Čavića, prvog dana kampanje, objelodanio je epohalnu političku poruku.
Došlo je vrijeme da Republika Srpska dobije novog člana Predsjedništva, koji zna jezik i koji može da putuje po svijetu i razgovara sa liderima.
Kako se prije nisam sjetio. Da odem na onaj Kembridž, ili kako se već zove, školu stranih jezika, da nafatam par predsjednika. Za razne potrebe i da budem miran. Kakva kampanja. Samo kad dođe vrijeme, lansiram ga. Zna jezik, sunce ti pomrčim.
Oečkivao sam od Mladena Ivanića da prozbori koju o tome kako vidi BiH u naredne četiri godine, da li kao Butmirsku kurvu, da li kao Sarajevsku Nikabiju, da li kao Inckovu Žbunjaru, da li kao Evropsku Decentraliju. Kako vidi ulogu srpskog člana Predsjedništva BiH. Za šta će glasati a zašta neće. Gdje je granica dizanja ruke i padanja gaća.
Ali nema stava.
Koliko vidim, da onda sam sebi prevedem, srpski član predsjedništva BiH treba da bude turoperator, Travel Presidente.
I koliko vidim, pošto stavove ne vidim, može da bude i gluvonijem. Šta će mu jezik kad nema stav.
I treće, što vidim, doista je potreban novi član Predsjedništva BiH. U situaciji kada će Komšić Endiaj i Hari Gul ostati stari članovi, potrebna je novina iz Repubike Srpske, da ne postavlja više taj veto, pita Narodnu skupštinu za stav, ne ide na iftar.
Da se uklopi. Još samo da nauči turski. A to bar nije teško. Ateve svaki dan emitije tursku seriju. Pošto je to televizija koja gura Mladena, to mi nekako liči na uvertiru. Predlažem Komšiću da hitno počne da uči turski. Jer, kad Hari i Mladen počnu da pričaju na turskom, zna jezik, da se ne bi osećalo strancom.