понедељак, 4. јануар 2010.

PROVOKATOR DO PROVOKATORA
Pedepe. To je univerzalna skraćenica, multifunkcionalna, multikonektibilna, multiasocijativna. Partija Do Posljednjeg Panja. Partija Dobrih Pozera. Partija Da Padneš. U narodu bi se to objasnilo kao Partija Miša Mekinjara.
Ivanićevo naslovno obraćanje u današnjem Avazu, i tvrdnja da Referenduma u Republici Srpskoj neće biti dok je SNSD na vlasti, promoviše ga u vrhunskog Miša Mekinjara koji iz svoje dobre zalihe demokratskog progresa kojim puderiše svoje birače, kao iz vreće brašna, sa rupom okrenutom prema zidu, motri na političku scenu i baca bombe.
Tako je u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbio glasati za priču o referendumu o Inckovim odlukama ali je predložio da SNSD donese odluku o Referendumu za otcjepljenje Republike Srpske.
Očito je da je Ivanić, i Partija mu, na sisuljku međunarodnih garažnih snaga u BiH i obavlja dva zadatka, ovih dana: Prvo, da ne bude u vozu za referendum kako bi se krnjilo jedinstvo Republike Srpske ali da insistira da SNSD raspiše referendum o otcjepljenju kako bi i SNSD i Republiku Srpsku utjerao u avanturizam i balvan revoluciju čime bi se otvorio put ka definitivnom uništenju Republike Srpske i brisanju sa bosanskohercegovačkog i dejtonskog mozaika. Ivanić je dušu dao za to jer već stoti put nudi fleksibilnost i kooperativnost koju bi iskazao samo ako mu se omogući da iz vreće mekinja skoči na glavnu trpezu.
Ivanić i Pedepe se uključuju u Udruženje Sarajevskih Prevodilaca stavova Esenesdea. SNSD nikada nije predlagao i govorio o referendumu za otcjepljenje, ni 2006. Ni danas. To je sarajevski i unitaristički prevod stavova Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Ne znam otkud među njima i Ivanić. Govorili smo o pravu naroda na osamostaljenje do otcjepljenja. To pravo su narodi imali i u torturnom, diktatorskom i jednoumnom ustavu SFRJ. Zašto ne bi imali i u demokratskoj, prosperitetnoj, rascvjetaloj BiH?
A Republika Srpska, pogotovu SNSD, neće organizovati refrendum kad se Ivaniću nakrivi kapa. Referendum se organizuje jedanput. Kad zatreba. Osim toga, vidjeli smo, može i bez referenduma.
Svojim opservacijama u Avazu i drugdje, Ivanić se determiniše kao prvi dostavljač informacija i analiza međunarodnoj zajednici, kao terenski provokator i kao kolaboracionist od najvećeg povjerenja.