четвртак, 13. август 2009.

AUSTROUGARSKI POPIS
Bosna i Hercegovina se sve više vraća u prošlost.
To radi i Dobri Duh Ohaera.
Povratak u tridesetprvi decembar devedesetprve. Uoči Sretne Nove devedeset druge. To je bilo sretno vrijeme kada su na scenu stupile podivljale tri posestrime, SDSDAHDZ, nakon prvih višenacionalističkih izbora u BiH i prigrabile socijalističku imovinu kao svoju, kao očevinu, kao nasljedstvo bogatog a samog ujaka iz amerike, i počeli da je razvlače kao psi oko mesare.
Sjećam se tog tridesetprvog decembra devedesetprve, ko danas. Iako sam i prije tog datuma znao da smo sve izgubili i ostali bez svega.
Sada se VP V.I. sjetio da naloži osobolju Ohaera da obavi popis baš na taj dan, na dan kada nije postojala BiH u današnjem obliku. Ne razumijem VP, ni zašto se vraća u komunističko doba, jer tada je još važio komunistički katastar. Bolje bi bilo da se vratimo u doba Austrougarske, oni su imali precizan popis. Imali su, na primjer, ŠIP a.d., Šumsko industrijsko preduzeće, akcionarsko društvo, pa su ovdašnji balvanderi to spojili i izgovarali kao Šipad a Samostalana Radionica Branka i Hamdije, SR BiH, od toga napravila gigant. Sad ga nema. Bio je tog popisnog dana devedesetprve. Živo me zanima kako će ga osoblje Ohaera popisati.
Visoki predstavnik, i Ohaer, i ne žele nikakav popis.
Oni se, jednostavno, svrstavaju na stranu Političkog Katastra Sarajevo i Unitarističke Gruntovnice Bosna i priključuju se političkim strankama koje BiH vide kao unitarizovanu, homogenizovanu, centralizovanu Reisbosnu.
Kao i u slučaju izmišljene reforme policije, kojoj je glavni i jedini cilj bio ukidanje Policije Republike Srpske, sada je cilj oduzimanje imovine Republike Srpske kako bi se ona, Repubika Srpska, podvela pod sarajevsku austrougarsku vlast.
Visoki predstavnik na ovaj način piše paralelni Dejtonski sporazum i krši Ustav BiH.
U dejtonskom ustavu piše da se u BiH, od tog tridesetprvog, stanje promijenilo i da se ona sastoji od dva entiteta koji imaju svoje državljane i svoju imovinu.
Ne vidim načina da se sada ohaerovim mikroskopom pronađe takozvana državna imovina.
Osim ako to nije smišljeno kao uvertira za još jednu aneksiju BiH. Ovaj put bi to, umjesto AU Monarhije, uradio OHR.
Ako ga ne preteknemo, pa, umjesto u Evropsku uniju, zatražimo prijem u članstvo Ohaera. Što je mnogo realnije.