среда, 1. јул 2009.

ZNANADER
Dabome da predsjednik vlade jedne demokratske neovisne stabilne jednonacionalne zemlje ne podnosi ostavku bez velikog pomora, sramote ili propasti.
Ivo Sanader je jednostavno rekao da se povlači iz politike i napušta mjesto predsjednika vlade i predsjednika stranke. Sanader je, inače, velemajstor naučenog mirnog obrazlaganja koje ne znači ništa ali publitici (političkoj publici) djeluje trenutno paralizirajuće uvjerljivo.
Prvi razlog koji se iza toga može prepoznati jeste približavanje predsjendičkih izbora i Sanaderova kandidatura. Bez obzira što je rekao da se neće kandidirati. Tanki su razlozi jačanje desnice unutar Hadezea i sve slabiji uticaj Sanadera na stranačku strukturu. Jer, Sanader je odabrao Kosorku Djevojku (sintagma T.Đ.) za nasljednika na oba mjesta. Da ima problema u stranci, kao što kažu mediji, borba oko nasljednika bila bi krvava a nikako Sanader ne bi mogao ustoličiti svoju neizbježnu njime opčinjenu i opsjednutu prišipetlju. Osim toga, Sanader je onomad stranku očistio od onakvih klasičnih ratnih tuđmanovih krokodila pa mu to ne bi bio problem ni sa sadašnjim jaganjcima.
Suštinski razlozi odlaska Sanadera mogu se podvesti samo pod dva:
· Hrvatska je finansijski i ekonomski propala
· Propala je evropska integracijska politika Hrvatske, odnosno premijera Sanadera.
Doista je zanimljivo kako opstaje zemlja koja je deset puta zaduženija nego što je Juga bila kad je propala. Nije zanimljivo, nego je tragično, to što nema izlaza u ekonomskom uzletu i što nema više tajnih pretinaca za prihode. Turizam, i da cvjeta, tek je šaka soli za potrebe Hrvatske.
U kombinaciji sa ova dva, svakako je i kandidatura Sanadera za predsjednika Republike. Ruku na srce, tamo i nema nikoga ko bi se makar na domet topa 210 milimetara, mogao primaknuti Sanaderu po performasama za to mjesto. A Jadranka Kosor neće postići ništa slabije rezultate nego Sanader u bezizlaznoj situaciji.
Evropska integracija vjerovatno čeka istovremeni paket aranžman Hrvatska, Srbija, BiH. Diletantski bi bilo zamisliti da je Slovenija tek tako, zato što kobasice nisu bile najbolše pečene, zaustavila Hrvatsku.
Sanader će onda moći da kaže da je za njegovog predsjednikovanja Hrvatska izašla iz ekonomske krize i ušla u EU. Dovoljno za velikog državnika.
Da. Kako izvesti salto kandidature? Lako. Ako moja pretpostavka bude tačna, krenuće zahtjevi diljem Hrvatske provincije, koje ne moraju uvijek emitirati stranački punktovi i zdrugovi, da se Sanader kandidira. Dabome, on to neće moći odbiti i obznaniće kandidaturu kao veliku predstavu.
Od svega, naročito od zastoja na putu prema EU, može i BiH imati koristi. Ako išta može da ubrza BiH na tom putu, to je zastoj Hrvatske.
Nije ništa dobro na tuđoj nesreći ali ponekad koristi.