уторак, 28. јул 2009.

SNAGA BiH
Opada malter sa Harisa.
Najavljuje se, istina, u Avazu, formiranje nove stranke od raznih nekadašnjih stopostotnih članova SBiH, pod praznim i zvučnim nazivom Snaga BiH.
Ideja BiH je prazna ideja.
To nije politička ideja.
To je staleška, cehovska ideja, vodilja onih koji od toga imaju svoju finansijsku, položajnu ili običnu podguzno-foteljašku korist. Kada je počelo poslijeratno političko komešanje, zvali su me ljudi koji su osnovali Stranku boraca Republike Srpske i predložili da budem član. Rekao sam im da stranka boraca ne može da postoji, čak i da rat stalno traje, kao što ne može da postoji ni Stranka poštara, Demokratska stranka geometara, Narodna stranka šumara, Liberalna stranka obućara, Stranka penzionera... sve to može da postoji kao cehovsko udruženje ali ne i kao politička stranka jer nema ispod sebe političku ideju.
Tako je i sa BiH.
Drugi par opanaka, koji će dovesti dotle da se Haris ne kandiduje na sljedećim izborima, jer nema nikakve šanse, jeste tehnologija osipanja i dijeljenja. Kao što je Haris osuo dio članstva SDA i formirao SBiH, sada se to isto njemu događa. To se događalo i u Esdepeu, Esdeesu pa onda u Esenesu, u Espeu...
Dabome, uloge u tom procesu imaju i domaći i inostrani faktori, to je političko d.o.o. čiji dijelovi se ne vide u popisu vlasništva nego dionice glase na donosioca.
Kakavgod je Haris, sve je upereno protiv njega.
Mene, kao političkog gledaoca, veseli činjenica da se opet okuplja jedna stranka oko prazne ideje, kao što je i ideja demokratskog progresa, demokratija Čavić...
Biće lakše na izborima.
No, bošnjačko nacionalno pitanje ostaje i dalje glavni probolem Sarajeva. Lagumdžija svoju snagu gubi konstantno, Haris je iskopnio odavno, Tihić je samo naočigled postao opet predsjednik Esdea ali sa tužnom činjeninicom da treba da postane i predsjednik Bakiru Izetbegoviću i ostalima. Ne može se bošnjačko nacionalno pitanje rješavati poluobličenim ucjenama i okupljanjem podanika iz Republike Srpske.
To, dalje, znači, da BiH ubrzano gubi šanse.
A stranku nazvati Snaga BiH može samo sitni nakupac političkim življem ili amater.