среда, 29. јул 2009.

HELSINŠKA TETKA
Profesor Ivo Banac, profesor istorije na američkom univerzitetu Jejl i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, poznat kao zaštitnik izbezumljene Pukijeve žene, prije pogibije dotičnog, ponovo je istupio u sarajevskoj javnosti i predstavio se kao ekspert za američke poglede, evropske rogove i Bajdenovu taktiku. Više od svega, ekspertirao se kao stručnjak za BiH, raspad, rat i region.
Taj već profanisani javni istupnik, ne znam samo gdje taj red helsinškijanaca nađe takve paćenike da se bave nekim zaštitama pojedinaca i grupa kad sami ne umiju po crnoj zemlji da hode, najprije je izgubio unutrašnji kredibilitet u Hrvatskoj jer je učesnik prljavih unutarodborskih previranja a potom je i ulično vodanje Pukijeve žene srozalo ugled jednog predsjednika HHO do dna šahtova u Hajnclovoj ili bilo kojoj drugoj zagrebačkoj starijoj ulici, a sada ga gubi istupajući u ime BUB-a, Bošnjačke Unitarističke Bulumente.
Očekujem da, uz predsjednika HHO, počne obnašati funkciju predsjednika balkanskog odbora BUB.
Deplasirano je komentarisati razočaranost BUB Banca Bajdenovom posjetom kao i istorijsku tezu: Stvari idu svojim putem, Amerikanci imaju globalnu sliku ili: Niko ne može biti siguran da je politika Berlina istovjetna Parizu.
Ali termin koji BUB Banac upotrebljava za BiH, reintegracija, neodoljivom regimentalizacijom me podsjeća na redarstveničko-piromansku reintegraciju Hrvatskog Podunavlja i Kninskog Balvan Regiona.
Ono što je umobolno u Bančevom istorijskom pogledu na BiH jeste savjet Bošnjacima: Treba jasno reći da će svaki pokušaj podjele BiH završiti oružanim sukobima.
Ivo Banac, dakle, profesor istorije, zahtijeva da se istorija Balakana ponavlja, u krvi i ratu. On poziva Bošnjake da prijete ratom, da se spremaju za rat, da se ne plaše jer ako se plaše onda nisu u kontroli.
Moram reći da je jadna stvarnost koju preporučuje jedan profesor istorije, jedna helsinška tetka, kao što je jadna i bošnjačka, sarajevska, unitaristička klika koja angažuje lobiste koji javno savjetuju rat i podjarmljivačku reintegraciju.
Da li je, dosita, politička konceptura spala na marginalizovanog Banca koji u regionalnim okvirima ne znači ništa jer ni u Hrvatskoj ne znači ništa.