четвртак, 18. јун 2009.

SDA – ZAROBLJENIK SRBA
Vanredna sjednica Predsjedništva Esdea šalje signale da BiH i dalje klizi u političku kataklizmu. Podržavanje aranžmana sa Ememefom i podržavanje zahtjeva RVI, invalida i civilnih žrtava rata da se naknade ne smanjuju liči na situaciju: vuk sit, ovce na broju. A to je moguće jedino ako vuk pojede čobanina.
Ta formula dobrojutročaršijonasvečetiristrane nikada nije bila tehnologija politike. To je tehnologija koegzistencije begova i sirotinje raje.
Esdea pokazuje suštinsku nesposobnost artikulisanja političkih rješenja za tekuće probleme, koji se, nakon protoka vremena, nagomilaju kao veliki i nerješivi. U tome Esdea nije usamljena. O tome svjedoči cijela Federacija i stanje u njoj.
Istu tehnologiju Esdea primjenjuje i u stavu o Bosni i Hercegovini. Ponovo je problem adresiran na mjesto boravka od prije petnaest godina: Srbi. Republika Srpska, SNSD i Dodik. Radi patriotske ubjedljivosti, pomenut je i OHR.
Esdea je, najvećim dijelom, formirana zbog Srba u BiH. Kao što je to bio slučaj sa Esdeesom i Hadezeom. Da su te stranke formirane zbog „svojih naroda“, valjda bi nešto uradile za njih i valjda bi tim narodima danas bilo bolje od te sdsdahdzvladavine.
Lociranje problema na Republiku Srpsku, vodeću političku stranku i njenog lidera, govori o tome da je Esdea zarobljenik činjenice da postoje Srbi u BiH. Esdea se, u stvari, ne bavi Bosnom i Hercegovinom. Ona se neprestano bavi Srbima i Republikom Srpskom.
To nikada neće riješiti problem Bosne i Hercegovine.
Političke plastične igračke, sintagme: antidejtonsko djelovanje, nacionalistička i huškačka retorika... samo su dio političkog smoga čiju produkciju je Esdea usavršila još za vrijeme Alije Izetbegovića. Tako je lansirana i njegova floskula o multietničnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti pa je od svega ostalo samo sve više zabrađenih mladih žena u Sarajevu, o čemu, kao o islamskom preporodu, piše i prijateljska američka štampa.
S razlikom: nakon plastificiranih sintagmi o antidejtonskom djelovanju i nacionalističkoj i huškačkoj retorici, neće ostati ništa.
Tvrdnja tog organa Esdea da je OHR dio političkog sistema BiH i politička himna Ostajte ovdje, demonstracija je amaterizma u znanju o državi i njenoj političkoj zgradi. To je svijest srednjovjekovnog kolonijalnog esnafa a ne moderne političke partije.