петак, 19. јун 2009.

PORTPAROLI O USTAVNOM UREĐENJU
Zla vremena su došla pa jastrebovi zimu zimuju među kokošima.
Portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost je izjavila da su Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske protivustavni i da trebaju biti promijenjeni.
Ako je samo to od podrške Brisela Valentinu Incku, onda je malo. Namjerno je dato portparolki da to saopšti.
Međutim, uvjeren sam da Incko zna koliko ima podrške Brisela. A trebao je to znati i mnogo prije nego što je krenuo u Misiju Zaključci.
Izjava bilo kog portparola koja sadrži ocjenu o ustavnosti bilo čega, makar i pišanja iza živice, žalosno je dostignuće evropske demokratije, ustavnosti i praktične državne tradicije. Čak i da je BiH članica EU, nije ničije u Briselu da ocjenjuje ustavnost parlamentarnih akata.
To samo govori o birokratskom odnosu neizdiferenciranog neokolonijalnog konglomerata prema maloj eksperimentalnoj kolonijalnoj oazi, punoj komaraca, miševa i smrada.
Besmisleno je polemisati sa Kristinom o tome da je svaki ustav stvar svake zemlje za sebe. Da je ustav preči i prvi od EU. Da je demokratski izabrani parlament ozbiljna institucija koja će sutra odlučivati o tim koracima pristupanja EU.
Treba li podsjećati Birsel da BiH mora odlučiti o pristupu EU. Bez toga Brisel ne može reći da BiH postaje član. Znači, parlamenti su vrhunski odlučilac. Kad mogu o tome, mogu i o zaključcima.
EU i portparoli bi trebali da izbjegavaju ukrućenje i da se prema evropskim državama, kolikogod se one predstavaljale kao nesamostalne smlate, ne ponašaju voluntaristički. Jer su u situaciji da tamo nekoj zemljici nude ustupke samo da izglasa taj EU-ustav, ne mora biti ni član NATO, imaće osigurano mjesto u upravnom odboru EU itd.
A BiH ćemo propisivati i zaključke.
Dabome, tome su krivi i domaći, sarajevski političari iz klase tužibabe, plačipičke i šmrcavci. Štogod se dogodi u BiH, što njima nije po fildžanu, zovi Brisel, zovi Vašington.
Neprihvatanje Republike Srpske, koju bi najradije poistovjetili sa zaključkom koga porparol može promijeniti ili izbrisati, jedino je zlo zemlje BiH. Dok neko ne sjedne na Miljacki i ne pogleda u šolju i javno kaže da vidi Republiku Srpsku kao ruku bez koje nema BiH, cijena kristina i portparola će biti vrtoglava, kao ratnog benzina za vrijeme vladavine esdeesovih ratnih profitera.