уторак, 26. мај 2009.

MALI IZBOR U BOŠNJAKA
Peti kongres Esdea, od kandidovanog trojstva posvetiće samo jednoga.
Adnan Terzić, kao osvjedočeni ljubitelj ešdautanazije BiH, ne bi trebalo da dobije šansu da bude predsjednik te stranke. On i realno nema izgleda. Jedino bi mogao proći ako se raskol toliko otvori da bi morali da izaberu Privremenog Adnana kako bi sačekali još neko vrijeme da jedna struja nadjača.
Bakir Izetbegović, sin oca Alije koji je imao šansu da spasi BiH rata i žrtava pa nije, rekao je da će za BiH žrtvovati mir i to je učinio i povukao je svoj lisabonski potpis na mir, nema snagu ličnosti da stane na očevom putu, okrene se i radi posve suprotno. On, kad kaže mi, ne misli na SDA, misli na muslimane, na svoj narod. On je čovjek prošlih vremena.
Sulejman Tihić vodi SDA od smrti Alije. Za to vrijeme SDA nema ni jednu referencu bitnu za Bošnjake. Nije imao velike promašaje kao Stopostotni Haris, ali nije uspio da preoblikuje stranku u modernu političku artikulaciju niti da formira novi, mirnodopski koncept. Lutao je od „ukidanja svaki dan“ do govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske. SDA je pod njim potrošila veliko bošnjačko vrijeme čekajući unitarizaciju i ostvarenje Jedinstene Države Žrtava. Sulejman Tihić je perforisani, bljedunjavi, nastavljač prošlih vremena.
Dakle, Peti kongres neće iznjedriti novog lidera.
Potvrdiće, samo, nepovoljnu činjenicu da u Bošnjaka nema kvalitetnog političkog čovjeka koji ima koncept i koji može dobiti glasovni legitimitet o kome govori Tunjo Filipović kada kaže da ga u BiH jedino ima Dodik.
Zlatko Lagumdžija je zakulisni manipulant, zarobljen u vlastitu predstavu o samogenijalnosti, samodopadnosti i nadnaravnosti, političar koji je imao šansu i nije je iskoristio. U njegovoj politici kalkulantizam je isplivao na prvo mjesto. I to kalkulantizam tipa Digitron Buje u usporedbi sa savremenim procesorima.
Haris Silajdžić, otpadnik SDA, ima mnogo osobina Zlidera ali je mnogo opčinjeniji i opsjednutiji idejom nerazblažene, stopostotne nerealne i neprirodne BiH. Međutim, njegov autizam ga je doveo u ravan sa Danetom Čankovićem Izbor Je Naš Republika Srpska Samostalna Odmah. Samo u nekim jevtinim medijima, Haris je „ravan“ Dodiku.
I nakon današnjeg kongresa slijedi jučerašnja bošnjačka politička praksa.