петак, 29. мај 2009.

BARSELONA
Više je prognozera bilo na strani Mančestera a više je zaljubljenika bilo na strani Barselone.
Stručna javnost je svakako bila naklonjenija Mančesteru. MUTD je bio kompletan a Barselona je igrala bez standadrnog desnog beka i bez meksičkog stopera a Pujol je morao biti pomjeren desno. Zatim, Barsa je protiv Čelzija, reći će neskloni joj neutralci, prošla zaslugom sudije i pokazala pad forme – Čelzi je našao formulu kako se može zaustaviti i poraziti Barsa.
Tačno je da se Barselona može blokirati, onemogućiti i nadigrati. Ali, za to postoji samo jedan način. Gruba, agresivna, fanatična i pogibeljna igra na loptu i protivnika i takvo isto onemogućavanje igre Barselone. To je demonstrirao Čelzi jer mu je to ostalo od fanatika Murinja kojeg mnogi ubrajaju u velike trenere što ja ne bih nikad rekao.
Može, dakle, tako ali to nije fudbal. To znam i ja, sa dvije noge u Mesija. I tako četvorica, četiri žuta kartona i igra je završena. Onda će Drogba iz sulude trke sigurno postoći gol, u čemu je vrhunski majstor.
Površni novinari će reći da je za sve kriv Vidić koji je ispao kad se Eto ukopao i promijenio pravac. Vidić kao stoper je doveden u situaciju da upadne u dribling. Lijevi bek nije smio pustiti Eta da uđe u šesnaest i mirno dobije loptu te pripremi se za nasrnulog Vidića. To je trebao da uradi bek a Vidić tek da koriguje. Mančesterova odbrana se previše oslanja na Vidića i Ferdinanda pa krilni prostor ostavlja prazan misleći da odatle stižu samo centaršutevi koje će ova dvojica lako rješavati.
Suština je na dva mjesta.
MUTD nema igru. Ima slabo povezane genijalce i radilice. Među njima je jedan pozorišni biciklist, individualac, Ronaldo. U engleskoj ligi, u kojoj se igra sistem nadbijanja, pozadinski dvojac lako izlazi na kraj a dva genijalna poteza rješavaju utakmicu. U konkurenciji Kolektivne Filozofije Igre, MUTD gubi. Pokazao im je to Liverpul. Dakle, poraz od Barse nije iznenađenje.
Barselona ima igru. Ima kreatore igre koji ne voze bicikl. Mesi, i kad vuče loptu, radi to sa namjerom pretposljednjeg pasa za gol. Niko nema kreativni trio kao što su Mesi, Inijesta i Čavi. Ona ne zna igrati na smrtničke duele, ne zna parirati agresivnim markirantima jer to i nije fudbal. Zatim, Barsa ima normalne igrače koji uživaju u Igri a ne u parama. Da pare ne igraju fudbal, valjda su, tokom godina, to dokazali Real i Čelzi.
Tako igra i Arsenal ali je vidljivo da je siromašniji tim pa svoje odnjegovane igrače mora da prodaje prije vremena. Kada bi oni koji imaju veće pare i od Barse, primijenili pristup ova dva tima, fudbal bi bio čudo neviđeno.
Ovako, to će ostati najezda krkana i bljesak majstora.