уторак, 2. септембар 2008.

ČIJA JE BiH?
Sulejman Tihić je na Bobovcu, starom kraljevskom gradu, citirao Aliju: Ostaje nam, dakle, samo nepobitna činjenica da je BiH i bošnjačka, i srpska, i hrvatska.
Cijenim napore Sulejmana Esdeea da, u vremenu dok vjerski Fatih, reisul, juriša na BiH, Bosnu, Sandžak, Beč i Evropu i dok njegovi vjerodostojnici u Sanskom Mostu govore o Pradjedju Osvajaču, na Bobovcu, gradu kralja, govori o narodnom programu za BiH ili o BiH kao programu tri naroda.
Ima jedna sitnica, samo.
Alija je svoju varijantu komunističke BiH, jer mu nedostaje klasika: BiH nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska... i jer je on sam komunistički proizvod, od uslova u kojima se formirao do uslova koji su ga formirali, mislim na kaznionicu, izrekao na osnivačkom kongresu SDA.
Od tada je Savom, Bosnom, Unom, Neretvom i Drinom proteklo mnogo vode i krvi. Alija je žrtvovao mir. Dejton je žrtvovao rat.
Više nema Bosne iz vica Moše Pijade: Jebo zemlju koja Bosne nema. Nema ni zemlje, nema ni Bosne. Postoji samo BiH koja je sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH.
Stoga BiH nije više i bošnjačka, i srpska, i hrvatska.
Najveći domet u pogledu tri nacije jeste u činjenici da se BiH gradi, i tako je treba graditi, da nigdje i niko ne bude manjina, bez obzira na broj.
Čak ni Federacija BiH nije više i bošnjačka, i srpska, i hrvatska. Ne bi, inače, Hrvati zahtijevali Treći entitet i iznosili argumente da su depresirani.
Ali Tihićev citat Alije nosi u sebi nukles sukoba i komunističkog kraja. Veoma je opasno trojici nejednakih braće dodijeli istu njivu od koje zavise gladna usta. Trojstvo nosi u sebi jezgro sukoba. Mnogo je praktičnije reći da je odgovornost za BiH svačija ali da je najveća one nacije koja je najbrojnija. Tako je i u Federaciji. Bošnjaci su odgovorni za položaj Hrvata pri čemu ne mislim da Hrvati nisu odgovorni za svoj položaj. Srbi u Republici Srpskoj su odgovorni za položaj Hrvata i Bošnjaka ali Hrvati i Bošnjaci ne mogu biti manjina ni u Republici Srpskoj ni drugdje. To je odgovornost svih.
Samo ljudi sa političkom mrenom i koprenom ne mogu da vide da je BiH milenijima otišla daleko od te komunističke pjesme rajskih ptica poznate kao - ničija i svačija.
BiH je pred novim početkom koji joj omogućava dejtonska arhitektura i statika zasnovana na dva entiteta i tri ustavna naroda. Ako se to ne poštuje, nema ništa.
A onaj ko kaže da je BiH i bošnjačka i hrvatska i srpska, ne misli na ravnopravnost i jednakopravnost, ne misli na kolektivnu sigurnost svakog konstitutivnog naroda nego misli na većinsku sigurnost koja se demonstrira na dvonacionalnom poligonu FBiH, ne misli na dugoročnost BiH nego na kratkoročno preotimanje.
SDA nije ni Tihićeva, ni Alijina, ni Bakirova već je...

Нема коментара: