петак, 8. децембар 2017.

ТРАМП, КОНАЧНО,
УРАДИО НЕШТО
ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ,
ДОДУШЕ, У ЈЕРУСАЛЕМУ
А НЕ У ВАШИНГТОНУ

Прихватањем Јерусалема као главног града Израела и налогом да се проведе одлука из 95е, Трамп није урадио ништа тектонски. Јер је Блисток, досад, толико порушен да нема шта да буде тетонски поремећај.
Али, та одлука је далекосежна и на неки начин је без преседана.
Укључујући и ратове, побуне  репресије, градњу насеља, Премјештање Америчке Амбасаде у Јерусалем, је један од ријетких потеза чија очигледност скоро да није упитна.
То Србима, на Балкану, двјема Српским Државама, може донијети добар временски комад стабилности.
Ако отклоне нападе политичке националне глупости којима су изузетно склони.
Као што је онај Вучићев сусрет са Амбасадором Палестине.
Вучић није могао да се сјети да је Србија, у вријеме Милошевића, послала Амбасадора у Израел, који је тамо чекао да преда акредитиве и није дочекао, но се вратио.
Сада, Вучић, долијева Амбасадора на ватру.
Умјесто да дипломатски мирно проматра ствари и чека. Не замјерајући се ни Трампу, ни Палестинцима, ни Израелу.
Трампов потез је симболички али је веома значајан.
● Ако је тачно оно што је Тилерсон рекао Лаврову, о једном потезу који ће ријешити израелско – палестинску кризу, онда Јерусалем и премјештај АмАмб треба гледати и у ширем свјетлу.
● И без тога Једног Потеза, САД дају знак да желе да прекину Статус Кво. Садашње стање. А помак стања може да иде само у Палестинску Корист. Статус Кво ради против Палестине.
● САД одустају од Исламског Фактора. Са којим нису постигли ништа. Већ су само Ислам изложили покрићу за Терор и Џихад. А успут, изгубили у Сирији, ништа нису постигли у Либији и Ираку. Палестина би ово требала прихваити и искористити а не, као да су Класични Срби, палити гуме и практиковати глупости које ће јој даље повећавати вересију на рачун готовог.
● У том пакету треба гледати захлађење са Турском. Од које САД такође нису имале користи. Да су је примили у ЕУ, можда би имале.
Овако, лагано су је препустили Русима, који су увијек знали боље, и поштеније, с Муслиманима.
● Ако не забудаласа у Сјеверној Кореји, ово може бити један од кључних Трампових потеза окретања Америке себи. Јер је већ, поред Турске, на неки начин напустио и ЕУ. Иако је то све површина, и то је нешто.
● У цијелом том шаху и мици, комбинованој игри, у којој се Срби не сналазе, којој треба додати Њемачко окретање себи, пошто се осјећа остављеном од САД, Србија може да прође добро. Српска још боље.
Србија, у ту сврху, треба Турску држати на хладној коегзистенцији. Да не иритира Америку а да би могла више да прича са Русијом.
И да би ујаловила улогу Турске у БиХ. Као и Ердоганову љубав према Вучићу која почива на стиховима, Волим Санџак, Волим Бакира.
Вучић, дабоме, ово неће схватити ни за сто мандата. Прије ће схватити Шаровић.
Српска може да буде за нијансу мирнија од Сарајева, него до сада. Руска вакцина за Ердогана, комбинована са витаминима затварања Хага, ладноводног споловила у Инцка и опште опасности да Додик постане Члан Предсједништва БиХ, као и Трампово окретање Јерусалему значи да Бакир Сарај Чадор нема више подршку као некадашња клинтоновска флоскула Ево, подржавамо муслимане у БиХ.
Пошто је Хаг уништио Србе, Србија дала Вучића, Агресија накалемљена Хрватској, што је довољно за политички живот БСЧ у најмање једном мандату, САД више немају никакав интерес да протежирају ту Четверопрстовштину. То што ће Хојт Брус Ји још да дође неки пут или Кормакова нешто да каже, то је све Безвриједна Инцковштина.
Република Српска треба да се држи Јевреја, на политички и никакав други начин. Треба да се држи Русије на досадашњи начин сарадње. И треба да се окрене Њемачкој у смислу репозиционирања и ретуширања своје нове, по могућству дигитализоване слике. Јер, Њемачка и Русија ће се све више повезивати. Микронски, али хоће.
То ће сузбијати инглештину Младена Иванића и дефинитивно отклонити и Штеточину Иванића и ту струју која је овдје утицала више од двадесет година.