четвртак, 20. април 2017.

ШТА СЕРЕ КОМАРИЦА
И ЗАШТО ЋУТЕ
ИСТОРИЧАРИ
БАЊАЛУКЕ
И АКАДЕМИЈЕ

Они који преживе Јасеновац, хоће да умиру и финоћи.
Док сваки зец, који наиђе путем, диже Курац на Србе.
Комарица ми је већ неколико пута прошао поред.
Не разумијем како човјек који ништа не ради, има бескрајно црквено вријеме да чита, учи и размишља, а и толико је година стрпао у гујицу, не може да повеже координате па да, барем умно ћути а не да лети около ко стршљен који је заборавио гдје му је пала крушка на којој је мало прије био.
Након ничим изазваних Комаричиних напада на Републику Српску, као и на најављени Трећи Ентитет, јасно је да се не ради само о голој ахднамашкој, подфесовској миникатоличкој егзистенцији и потпуном одсуству националног, о најобичнијем Унитаристичком Потуричарству, већ и о елементарној Историјској Интелигенцији која је одустна.
Комарица је за Аваз рекао:
- Šta ste uradili sa svojim sugrađanima? Kako je moguće da niko ne odgovara što ovdje nema ljudi? Žao mi je što se ovakva pitanja ne postavljaju onima kojima je dužnost da na njih odgovaraju. Meni svaki dan dolaze obespravljeni, mole i jauču i traže pomoć. Oni kažu da niko od političara ne želi da im pomogne - istakao je biskup Komarica za "Avaz".

Прво. Бискуп Комарица би требао да се обавијести да је овдје било инсталирано срце Усташке НДХ. Да је срушена Српска Црква у центру Бањалуке, авионима, па су Срби натјерани да је сравне, како, кобива, не би настрадали невини пролазници.
Друго. Дракулић. Усташки Покољ у садесјству са његовим радним колегом, Филиповићем, само је на неколико километара од његове цркве.
Треће. Нека се обавијести о Бијелим Потоцима и десецима других усташких истребилишта над Србима, само на подручју Бањалуке, у току Другог Свјетског Рата. Па ће видјети да су Хрвати у Рату Опстанка Срба Овдје, прошли феноменално.
Четврто. Многи Хрвати су се самоорганизовали и отишли одавде. Знали су да њихова лоза има српске крви из ДСР и времена НДХ. У једном селу, на мојој ратној стази, један се старац објесио кад се ВРС приближила његовом мјесту, рекавши укућанима да нема смисла да га живог Срби оставе. Крив сам а ово није Комунизам, рекао је, и отишао у шталу.
Пето. Хрвати и муслимани код Срба, као и Срби код Хрвата и муслимана, нису могли остати након проглашења Неовисности Хрватске и тамошњег напада на егзистенцију Срба и одбијања Сарајева да се остане у остатку Југославије.
На који начин Комарица мисли да су Хрвати могли опстати овдје, док Србе у Хрватској истребљују и протјерују их, и овдје, на територију Републике Српске.
Да ли црквено лице може да буде такав имбецил.
Пето. Комарица би требао да се смири. Јер ће овдје још ратова бити.
Шесто. Које заставе су везиване у БиХ против Срба.
Седмо. Гдје је пројектована граница Шаховнице.
Осмо. И требао би, Комарица, да сабере све ове, и непоменуте факторе, и да схвати да Република Српска ни у чему није крива за то што овдје нема његових Људи.
Ни тадашња Република Српска, ни садашња.