понедељак, 5. децембар 2016.

ВЕЛИКА
ПРОБОСАНСКА БРЗИНА
ЕСДЕЕСА
СМАЊУЈЕ МУ ЗАОКРЕТ
ПРЕМА СРПСКОЈ

Познато је да се аута за трке, за велике брзине, на пистама, граде са минималним ајншлагом, што би рекао Дојчен Ђурађ. Јер нема потребе за маневрисањем а и смањује тежину.
Српска Демократска Странка је, у ове двије и по године, била Болид Бошњака.
И у тркачком и у менталном смислу.
Они су тако јурили на том Пробосанском Путу, да су, повремено, морали да чекају у ладу, да пристигне и Бакир. Из Турске, из Ирана.
Сада је Говедарица, нови професор ОТО и Пробосанства, испоставио приједлог звани ултиматум. Или посебна сједница Представничког Дома ПС БиХ, о Суду и Тужилаштву, или СДС иде у Народну Скупштину Републике Српске и предлаже Референдум.
Антиреферендумске Пичке у Републици Српској, кодасу, редом, појели по пет кила гипса. Уста им се затрпала.
Сарајске Пичке, пак, остале у чуду. Штабаби, аманјарби.
Неколико значајки треба уочити. Иако све још може да изгледа рано.
● Говедарица и СДС још увијек као прво мјесте за одлучивање о Републици Српској, префереирају Сарајево и Заједничке Институције. То је Ментални Саркофаг Есдееса.
● Српска Демократска Странка покушава или да србује, само, или да се окреће Националним Темама.
● Есдеес се полако издваја из Савеза За Промјене, односно од гуликожног и губарског Педепеа.
● Још није на видику одустајање од Пробосанства у Сарајеву. Требаће неколико прилика да Есдеес иступи из Владајуће Кохалиције, у заједнићкој су хали, неподржавањем одлука које подржавају СДАХДЗ.
● Без обзира што Говедарица најављује долазак у Народну Скупштину са приједлогом о Референдуму о Суду и Тужилаштву, још се не назире Есдеесов повратак у ту Народну Скупштину, односно у Републику Српску.
Они су се, досад, политиком бавили у Сарајеву. Горе су били и Власт и Опозиција, не схватајући да је и за њих и за Републику Српску, боље било да су овдје. Макар били само Опозиција.
● Требаће времена да се установи квалитет нових корака Есдееса. Да ли га је довољно до Избора 2018е, тешко је рећи.
Јер, Бирачи су своје одлуке за ту годину већ донијели. Оне нису тако прецизно формулисане и уобличене, нису стриктно одијељене границама, али су донијете.
Одлуке за Изборе доносе се на половини мандата. Најприје као аморфно змијско клупко политичке перцепције и ставова а онда, како се приближава гласање, и као прецизан рационални рез.
● СНСД је у великој предности. Али ће морати да се потруди да ту предност задржи. Што значи да ће морати да иде ширим фронтом, кога нема, да иде без импровизација, што је веома тешко, и да иде радикалније, са БОС-ом испред Линије Фронта, за шта нема војника.
● За заокрет Есдееса није довољан само Говедарица. Он мора да води и рачуна о предстојећим изборима у СДС. Ако већина челника не види потребу за заокретом и не вуче кајасе на ту страну, он ће остати само МГГ, Мали Гуслар Гацка.
То све цијело предстојеће раздобље Есдееса чини шаренијим, шупљикавијим и непредвидљивијим.