понедељак, 9. новембар 2015.

МОСТОВИ
ОКРУГА
ТУЂМАН

Не само по добронамјерним и ненарученим истраживањима Јавног Мнијења у Хрватској, била је јасна потпуна Подијељеност Немоћи на тамошњој политичкој сцени.
Стога јутрос и имамо иденичан број посланика Хадезеа и Есдепеа. И изненадбу у облику деветнаест мандата Коалиције Мост.
Мост јесте изненађење али нема везе са Мостом већ са двије супротстављене велике странке. Да није било Коалиције Мост, ти гласови би се појавили на неком другом, или на неколико других мјеста.
Хадезе и Есдепе, у Хрватској, као и другим земљама Згаришта СФРЈ, упали су кризу комуникације са Бирачима.
Они више не знају шта да кажу, немају шта да кажу. А и кад имају не знају како. Тамошња Политика има велики проблем несташице Срба и Ћирилице.
ХДЗ и СДП, као и друге странке у Региону, у ситуацији су када пјевач изађе на позорницу стане за микрофон па помијеша ријечи пјесме, нема слуха ни гласа и ишчекује да публика то обави умјесто њега.
Странке се, за микрофоном, сналазе на разне начине. Неке постају Вучић. Неке мијењају поставе на капуту. Неке траже помоћ меких страних поробљивача.
Али. И даље немају и не знају шта да кажу.
Говори које су Милановић и Карамарко одржали ноћас, у првој мрачној постизборној ноћи, живи су доказ. Милановић је имао толико непрецизности и конфузије, толико неполитичке испрекидане линије и толико страха у свом обраћању да, када би анализирали његове реченице, о Пуном Срцу и не баш Празној Глави, и слично, не би добили никакву представу о политици коју је водио или коју ће водити.
Карамарко је ходајући примјер како Политичка Странка која има своје стабилно бирачко тијело, и задовољавајућу организацију, може да поднесе и изузетно политички а и уопће, глупог лидера. Који је, ипак и вјероватно, вјешт у тим кулоарским интерним страначким пословима. Али у јавном иступу... Боље га је не пуштати надвор.
Лидер Моста, очито неки Србин даљим поријеклом, такође је био конфузан. Промјене. Гдје промјене. Па, у јавној управи, у броју жупанија у овом у оном.
Божо Млади нема образовање за Промјене. Да би у Друштву, које обухвата ту управу, економију, државну структуру, посебне привредне гране и слично, проводио Промјене, мораш имати образовање најмање за стварање таквог система. А за Промјене још и муда, силу, паре и кордоне спремних и одлучних за жртве и боље хоризонте које неће дочекати.
Таквих никад није било, нема и сада, нигдје, и неће их ни бити.
Когод умјесто свог политичког програма прича о Промјенама тај не да не зна да пјева, нема слуха, заборавио ријечи, већ први пут чује за ноте.
Ту причу су у својим и предизборним али и ноћашњим иступима, прихватили Милановић и Карамарко.
И ако младац Петров дјелује сувисло кад каже Промјена, ова два стара ормаша, дјелују потпуно вјештачки.
Нико од њихових бирача, два јака бирачка блока, нити ко од оних који су гласали за Мост, није за Промјене.
Нико нигдје није за Промјене.
Оне носе несигурност. Оне не гарантују ни оно лоше што имаш.
Стога политичар, или Странка, или покрет, који прича о Промјенама, залаже се за Промјене, нуди Промјене, игра се куглице и шибица пред Бирачима.
Ријеч Промјене, најлошија је могућа фреквенција, језик и писмо, за комуникацију са Бирачима.
Због те лоше комуникације са Бирачима, Хадезеа и Есдепеа, гласове је убрао Мост. Не као цјелина или Политички Програм, већ као збир много малих локалних фактора, много мањих или већих Пргомета у разним Метковићима.
Та чињеница о деветнаест мандата, на Хрватској Политичкој Сцени неће значити ништа. Коликогод се сада пропагирало то да без Моста нема Владе, да Мост одређује мандатара и слично.
Мост је само обједињен скуп Мирела, Зидова, Бандића. У једну знаменку. А шта, појединачно значе. Исто што и Мирела.
Да барем неко, Хадезе или Есдепе, има квалитетан Политички Програм за Хрватску, најбоља би и најефикаснија била Велика Коалиција.
Али ми се чини да су Хадезе и Есдепе у свом незнању и неспособности толико завађени и непомирљиви да од тога нема ништа. Прије ће неко од њих поразбијати Мостове и прикупити остале ситне ћуприје.
Колико не знају гдје су и не владају ситуацијом, показали су Хадезе и Колинда, проглашавањем побједе које нема. А Есдепе страхом и репетираним позивом другим за разговоре одмах ујутро. Као да нико до њих није знао да су поравнати и да ће Мост узети кајмак.
Шта је, дакле, регионални наук из избора у Хратској. Не заваравајте се Трећом Опцијом. За Бираче. Ако немате Политички Програм и комуникацију са Бирачима, мјеста препуштате још неискуснијим и још неспособнијим. И тако трошите нове четири године Држави и Нацији. За Велике Политичке Странке.

Док Дерегулатори, дежурна екипа, у командној соби, задовољно трљају руке, чешкају муда и пишу извјештај.