четвртак, 1. октобар 2015.

РИЈАЛИТИ
БОСНА,
БАКИР ЈЕ
КРИСТИЈАН,
БОСНА ЈЕ
СТАНИЈА

Да би се разумјела садашња тектоника у Босни и Херцеговини, није довољно бити луд.
Поред свих других читања, потребно је прочитати и изванредну књигу Томислава Краљачића под називом Калајев режим.
Тамо је све записано. И о Босанском Језику, тај кретеноидни Калај је наручивао и слова арапског писма за штампање у БиХ, и о односима Срба, Хрвата и муслимана, о Мостару, Сарајеву...
Али. Да видим како стоји Садашњост.
Трећи пут, трећи мандат, импровизаторијум међународне заједнице, башчаршије и смрдљиве миљацке, доживљава крах у Федерацији. То је или зато што желе да избаце Хадезе и Хрвате из власти или зато што желе да убаце политичке богаље типа лијановићи, комшићи...
Ништа боља ситуација није ни са влашћу на Нивоу Миљацке. На Нивоу Заједничких Органа.
Башчаршијско-Бриселска подземна комбинација о стварању Пробосанског Таласа у Републици Српској и потапања Есенесдеа и Додика није до краја успјела. Успјела је само до Угра и до пред Добој.
Да би се остварио план о новој иницијативи, лажној иницијативи Брисела, Изјава, Реформска Агенда, потребни су сви играчи у колу. Савез За Промјене се показао као поптуни промашај. Једни, Златан Босић, желе само гузице, у фотељама, а друге, Иванића и Црнатка, боли курац за концепције. Имају право да до краја живота наплаћују то што су морали да оду од Есенесдеа и власти у Републици Српској, гдје су могли да узму неограничен колач.
Уз то, Сазап, односно Пробосански Есдеес не може ништа да учини у Републици Српској. Може онолико колико учини Тртоњак Дроњак у масовним протестима.
Процјене тајних служби су упалиле црвени аларм.
Ако се овако настави, СНСД Већина у Народној скупштни би могла имати 65 посланика. И Соња Караџић ће пријећи у Клуб.
Стога су подузете три велике операције.
·        Бакир да се изљуби са Фахром. Што је равно захтјеву да прошета градом Сарајевом, водећи кезме на зеленом гајтану.
·        Кила Злата.
·        Увлачење Есенесдеа у власт на НЗО.
Кирба Син ће то прихватити. Већ је изјавио да то што он ради није његов приватни бизнис већ Чување Државе. Примиће Фахрудина. У свему види шансу за даљу Унитаризацију.
Мало је већи проблем са Додиком. Бакир данас захтијева да Међународна Заједница повуче црвену линију и заустави Додика. То је порука.
Странци, пак, који су паметнији од Бакира, не ови који су овдје и који долазе повремено, рачуају да ће, ако Есенесде увуку у власт у Сарајеву, лакше прејебати Републику Српску за Референдум и за Структурални Дијалог.
Стога Додик не смије бити наиван око уласка у власт у Сарају.
Кила Злата, пак.
То је комбинација Босићевог и закашњелог Есдеесовог примитивизма, ситне рачунице да ће то донијети гласове Босићу а потопити Додика, а десиће се управо обрнуто, и начин да се Додика примора на одустајање од Референдума. Милинићем не управља Босић већ неки страни Служб. Можда чак није ни далек.
Додик ни у овом случају не треба да буде наиван и одустане од Референдума.

Кад уђеш у власт у Сарају, у Заједничке Органе, и одустанеш од Референдума, онда немаш више ништа.