уторак, 5. март 2013.

1997.
PROBLEM U
VIŠEGENOCIDU
 

Da bi se postigao kompromis sa Tamnim Sokačkim Vilajetlucima, predlažem da  Višegrad promijeni ime u Višegenocid.
Možda bi se time zadovoljila autistička osmanlijska svijest koju je izrekao neki loklani medžlislija riječima Šta koga briga šta će pisati na spomeniku koji je na našoj zemlji.
Jasno je da je za medžlisliju vrijeme stalo onog trenutka kad je završena Ćuprija na Drini. Za njega, kao i za mnoge druge u Višegradu, još Ćorkan igra ogradom a gazde, paše i age, rade šta hoće, sve do akšama, kad se vate rakije i pogleda na mladu pozadinsku sadržinu dimija.
Čija je Država, ako je Zemlja Naša.
To je najteže pitanje na Balkanu. Usuđujem se reći I Šire. Svuda tamo gdje su bili povezani Sarajevo i Damask i Skopje i Jemen. Sunce Ti Jebem.
Pri tome ne mislim samo na Republiku Srpsku.
Ta Medžlisvijest odnosi se prema svakoj Državi tako. Jer za nju je država Tamo Daleko. U Istambulu. A ovdje je Zemlja Naša. Eventualno, od države tuda prolazi samo Turski Drum, kao opisaše Šćepan Aleksić.
Nije, dakle, na spomeniku u Višegradu problem samo sintagma Genocid u Višegradu. Problem je Dozvola. A gdje je pečat. Problem je Država. Na veliku žalost, na tom području Država je Srpska.
Ali nisam ni da se u Državi Federaciji, bez dozvole, podigne pravoslavni spomenik Oslobođenju od muslimana.
Nu. Sve mi se čini da esdeesova vlast, kao i prethodnica im, nemaju hrabrosti da sruše spomenik. Doveli su se u poziciju Srba Na Severu.
Pregovaraju o Državi i Zakonu.
Srbi Na Severu Višegrada.