субота, 4. фебруар 2012.

IZRAŽAVANJE
KRITIČKOG STAVA
STRIJELJANJEM

Sad vidim, kad sam uzjašio laptop, da me strah pisanja. Šta će reći K&K, Kopanja i Kozomara, koji zajedno imaju veliku maturu, da li imalo napredujem u neznanju, barem Neku Veče.
Postavio sam sebi i cilj. Da naučim da pišem saopštenja kao RAK.
Onaj Čas Lirike na Federalnoj Televiziji, povodom Dvadeset Godina Republike Srpske, i Dvadeset Teških Sarajevskih Godina nepodnošljive lakoće življenja pored Manjeg Beha Entiteta, takozvanog Er Esa, RAK, Regulatorno Tijelo Bez Glave, ocijenilo je kao uobičajenu literarnu balkansku narodnu umotvorinu. Sa izraženim kritičkim stavom. To bi bila nova vrsta novinarskog izraza, kojeg nije bilo u prošlom vijeku, Izražavanje ljubavi i oduševljenja kroz kritički osvrt. STJK.
Lično sam oduševljen tim mirisom oduševljenja na balkanu. Kako nije, umjesto Lirike Itake, napisana Lirika Balkana.
Ali, objektivno, ta praznična djelatnost Ef Tevea, kao i ona unazad nekoliko godina, obilježenih Bakirom, kao i djelatnost zapjenušanih Majki i Almase Hadžić, kao i ona Reisula, kao i ona intelektualoidnog Saraja, može se smatrati Konstantnim Pokušajem Genocida. Republikocida. Srbocida. Za razliku od Srebrenice, ovdje je namjera očitovana, fažizmična, agresorativna. Silajdžić je formirao i stranku za Genocid nad Srpskom. Stranka za BiH. Nerazblaženu. Stoposto. Tihić svaki dan ukida Republiku. Šta bi to moglo biti nego Genocid Nad Republikom. Izražavanje kritičkog stava u odnosu na postojanje.
RAK je unizio Srbe i Republiku Srpsku. Po njima je Hitler, onomad, izražavao kritički stav prema Čehoslovačkoj i ostalim zemljama Evrope.
Šta bi bilo kada bi neko rekao da je u Srebrenici izražavan kritički stav strijeljanjem.
Mislim da je bila velika greška što se uopšte išlo u te oblike Sarajevskog Zajedništva, medijske, novinarske, regulatorne, vanustavne. Srpska je u tim institucijama trebala da služi kao pokriće, kao legitimitet. Bili ste unutra, što se demokratski niste izborili za drukčiji zaključak.
Kada sam na to upozoravao prije dvanaest, trinaest godina, niko se nije počešao ni po guzici.
Vidim, uspješno ste, i nezavisno UPM, potrošili deceniju i po na Normalizaciju i Pomirenje.