субота, 7. мај 2011.


SARAJEVSKIM GOTOVANIMA:

ONO ŠTO NIJE

MOGLO OLOVKOM,

NEĆE NI METKOM
Zanimljivo odjekuje troglas Sarajevskog Političkog Kruga. Lagumdžije, Tihića i Izetbegovića II.
I kuća i baba gore a oni napadaju Luzi Arbur i zalažu se za jednu islamsku zajednicu.
Lagumdžija i Tihić su se obrušili na Baku Luiz ne pitajući se da li je možda ta ICG, Internacionalna krizna grupa, koju ona predvodi, u pravu. Ne pitajući se kako to da više od deset godina govori, po njima, kako treba a sada, najednom, govori pogrešno. Dođe vreme, sve se preokrene.
Tihić je saopštio, optuživši, prethodno Luiz da razbija BiH, da se SDA zalaže za jedinstvenu, cjelovitu i evropsku Bosnu i Hercegovinu - državu ravnopranih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju. Zalaže se za multietničko društvo, vladavinu prava, borbu protiv terorizma i kriminala. Insistira na sankcioniranju odgovornih za ratne zločine i podržava rad institucija za provođenje zakona, prvenstveno Suda i Tužilaštva.
Lagumdžija, pak, gleda svoju guzicu i optužuje Luiz da je nešto slagala o njemu. Kao da nije dovoljno da on sam laže o sebi.
Izetbegović II je udrobio. Niko od nas neće razgovarati o trećem entitetu, nakon kraha H-Samoprave. Nisu mogli logorima, puškama i genocidom, kako misle, da je podijele, Srbi, sada olovkom. Zašto svi muslimani ne bi imali jednog reisa sa sjedištem u Sarajevu?
Dakle, na sceni je totalna konfuzija u političkim glavama Bošnjaka. Izuzimajući sitnog Srajevskog Torbara koji nema o čemu da govori, jer njegovo remek djelo, Platforma, ne govori ni o čemu, Tihić i Iztetbegović II su laboratorijski primjeri destruisanog političkog uma. Uma, koji pokušava predočiti politički koncept iz gotovanske posteljice koju su im ušuškavali i grijali međunarodni pumpatori i dadilje tokom dvadesetogodišnje promocije jednog političkog sloja u Državotvornu Žrtvu.
Taj koncept je papagajska domaća zadaća koju recituje Tihić. Cjelovita. Jedinstvena. Ravnopravnih naroda i građana. Konstitutivna na cijeloj teritorji, od guzice do potiljka. Znači, za ukidanje Republike Srpske. A o HercegHrvatskoj nema ni govora.
Taj koncept se uljuljao u toploj gotovanskoj posteljici pa dobija napad Nastavljača Nedjela Svog Babe, kao što pokazuje Izetbegović II. Islamska Geografija kao nastavak Islamske deklaracije. Reisocentričnost kao odgovor na potrebnu decentričnost i nacionalnu ravnopravnost. Njima nećemo dati da dišu a svoje ćemo okupiti oko Sarajevske Medine. Multietničko Sarajevo je zaslužilo da ima Reisa Velikog Dometa.
Sve, dakle, ono protiv čega je Tihić, a što piše Luzi Arbur, ono što neće moći olovkom jer nije moglo logorom, već se dogodilo. Dok su Gotovani Sarajevskog Političkog Kruga bili u toploj posteljici Državotvorne Žrtve, dogodilo se samo od sebe. Skoro sve je podijeljeno. Dok su se Državotvorci bavili Konstitutivnošću, Jedinstvenošću, Reformama, Srpskaranjem, Građaninarstvom i Gotovanstvom, BiH se raspukla.
Nije trebala ni olovka, moj Bakire.
Ono što nije moglo da se sastavi olovkom, neće se sastaviti ni metkom.
Eto, to se dogodilo sa Svijetom vaše Bosne, dok ste vi divanili u Sarambolu, malo sa ambasadorom, malo sa predstavnikom.