уторак, 3. март 2009.

VOJSKA DRŽAVE BiH
To je kao kad bih rekao Skijaški savez Zapadne Sahare, rodna ravnopravnost kod talibana, komunizam u redovima čikaške mafije za vrije Alje Kaponija, kao bosonogo penjanje na Mont Everest...
Veliki strateg odbrambene politike, civilni nadglednik oružanih snaga BiH, jedan iz CC-dvojca na čelu ministarstva odbrane BiH, Cikotić, Selmo, govori o tome da je ideja o demilitarizaciji, koju godinama, zastupa SNSD, naivna ili nedobronamjerna.
Moj dobri Selmo je, u stvari, naivan.
Jebeš vojsku u kojoj pripadnici idu pješke kući, u uniformi, i u plasttičnoj vrećici, providnoj, nose jogurt, pola ljeba i dva krastavca, ženi da napravi ručak, koji biciklom i mopedom dolaze na posao u Kasarnu Oružanih Snaga, koji po krugu i po gradu nose kišobrane...
A da pomenem i ozbiljnije argumente:
Postoji najmanje trideset ljudi u BiH koji sutra mogu izaći i reći da pripadnici njihove nacije i vjere istupe iz Oružanih Snaga BiH i oni će to učiniti za pet i po minuta.
Svaka vojna baza u BiH, može biti za dva sata blokirana od tetaka, snaša, jetrva i komšinica, kako je to rađeno za vrijeme JNA.
Stotinu dobrih specijalaca će svaki od tih reprezentativnih pukova razbiti za tri dana. Dovoljno je da im pokradu bicikle, mopede i polutrule pasate i propade im mobilizacija.
Ta vojska košta BiH velikih para jer ovdje je i 350 miliona maraka velika para. Ja to tretiram kao pronevjeru u budžetu. Daju se pare za Oružane Snage BiH a njih nema. Pranje novca. Pranje vojske.
Odbranu BiH neću ni pominjati. Ta vojska je ne može odbraniti ni od koga, mada ne znam ko bi napadao tuberana na umoru.
Da li nam je potrebna vojska da bi bili članica NATO. Važnije je pitanje da li treba da budemo članica NATO, ali eto. Može se biti članica tog saveza i bez vojske. To je, koliko razumijem duh i suštinu moderne vojne alijanse bez kontratega u Varšavskom paktu, demokratska, ljudskopravna, nacionalnointeresna organizacija a ne militaristička, agresivna i osvajačka horda.
Što se mene tiče, a i SNSD-a, od vojske može biti samo kakav stroj za svečano postrojavanje duž tepiha, mada je sve manje onih koji dolaze u BiH a zaslužuju tepih, držanje geometrijske zastave BiH, stajanje u stavu mirno dok svira Zajednička Himna, uz prethodno upozorenje s pomoću megafona: pozor, ide Himna, jer je niko neće prepoznati pa nema smisla da vojska drži ruke u džepovima i igra džepni bilijar za vrijeme Himne, i odlazak u neku simboličnu misiju Plavih šljemova koji su malo uvaženiji od OSBiH.
I, može Cikotić, Selmo, komada jedan, do penzije da u tom postrojenom stroju drži zastavu Oružanih snaga BiH.