четвртак, 3. април 2008.

NE VJERUJEM DA SU POLICIJA I NATO NAJVAŽNIJI ZA BiH

NE VJERUJEM DA SU POLICIJA I NATO NAJVAŽNIJI ZA BiH

Oli Ren, sekretar EU za proširenje, vapi danas: Molim vas, usvojite reformu policije, to žele bh građani, oni to zaslužuju. U Bukureštu, pak Mjesna zajednica zvana NATO ima političko-vojni skup gdje našu (kako to patriotski zvuči) delegaciju predvodi Haris lično. Tamo je pitanje da li ID ili MAP, hoće li sad ili u sljedeće godine u Berlinu... Uglavnom, kako zaključujem EU, i siroti Ren, i NATO jedva čekaju da BiH postane članica svih tih asocijacija.
Dabome, nisam tolika budala da mislim da je tako.
Uvropsku uniju ne zanima BiH mnogo. Da zanima Reno, ili neko sličan, otvorio bi fabriku ovdje a ne u Rumuniji. Osim toga, Francuska i Njemačka forsiraju Uniju za Mediteran ili slično, što znači da žele da se riješe tog nižerazrednog repromaterijala od kojeg se Evropa teško pravi. U tom ozračju dobro je što je Erdogan boravio u Sarajevu jer ni Turska ni BiH skoro nikad neće ući u EU.
NATO?
NATO je na privremeno zaposjednutoj teritoriji koja mu je bitna za odnose sa Rusijom, ima veliku bazu na Kosovu i to je dovoljno. Ako javno deklariše da u Hrvatskoj neće graditi baze, onda mu ne trebaju ni u BiH. Pošto je Kosovo mitsko biće, pola država, pola vojna baza, domet BiH je da bude samo omanja tranšeja ili BOS (rov za borbeno osiguranje). To znači da nikome nije mnogo ni bitno da BiH postane članica NATO-pakta.
A BiH?
Ovoj zemlji i ovim ljudima bi najbolje bilo kada policije uopšte ne bi bilo, kada vojske uopšte ne bi bilo, kada je niko nigdje i nikad ne bi udruživao. Nemojte da mi prodajete priče o tome kako neki Neidentifikovani Bosanskohercegovački Građanin sanja reformu policije i članstvo u NATO. Ljudi sanjaju koru kruva. I stoga bi Sarajevo, ako ima ambicije da bude glavni grad i da bude sinonim za BiH, trebalo da se okrene ekonomiji, kao mi u Republici Srpskoj, a ne reformisanim žandarima, učlanjenim regimentama i igrama kauboja i indijanaca.
Ako od ovoga što imamo ne znamo napravaiti državu, društvo i demokratiju, neće to zanas napraviti ni reformisana ni zlatna policija a NATO još manje.