петак, 6. новембар 2015.

КОЛИКА ЈЕ ЦИЈЕНА
СЛОБОДЕ,
ДЕМОКРАТИЈЕ
И ДРЖАВЕ

Неко у Историју улети ко пиле у кучине, неко ко кезме у кречану а неко ко невина Мара у куплерај.
Што си ближи мјесту догађаја, у тој Историји, мање знаш. Најчешће не знаш ништа.
Они који су најудаљенији од Историјског Догађаја, и најневдиљивији, они знају све. Премда их детаљи не занимају.
Тако смо и ми, овдје, и ви који тада нисте били ни рођени, ушли у Распад Мрске СФРЈ и формирање својих историјских, хисторијских, повијесних, слободних, независних и филџанских држава. А са њима су се отворила и врата Слободе, Демократије и Људских Права. На првом мјесту Права на Нерад. И Права на Неред. То су једна од најстаријих људских права.
О том Распаду СФРЈ све се зна а много се и ћути.
Цијели пројект је типично Зифтовски, З&ФТ, финансијерско територијалаистички, у коме је главни циљ трајно запосјести територију. Претворити је у резерват, као у Африци. Па мало гледаш шта раде животиње, мало снимаш, мало доведеш туристе, они дају важне изјаве. Туристи у Сликовници су Кирби, Инцко, Могерини...
Примарни циљ је било Уништење Срба. Јер је њих било свуда по бившој Југославији. Зато су и пјевали пјесму Од Вардара па до Триглава.
Тако би нестало везивног ткива за тај југословенски простор. Јер су Срби били довољне традиционалне будале за ту заједничку јужнословенску државу.
А онда је отворен пут стварању малих, накурњачких, суверених, слободних и демократских држава, које у Бриселу или Вашинготну нико не зна ни да наброји али веома добро зна да је та територија њихова.
Срби, какви су луди, више од осталих нису схватили у чему је Ток Историје. Па су највише и настрадали, како се очекивало. И планирало.
Једина грешка у том пројекту је Република Српска. Јер Срба није требало бити с ове стране Дрине.
Зато то и јесте драгоцјена Друга Српска Држава.
Међутим, ради историјске објективности, треба рећи да су Срби, у том Пројекту који још траје, само први и најкрупнији циљ.
Циљ су и сви остали.
Пројект се наставља Пљачком, кроз тзв лажну приватизацију и кроз директно уништење привреде, кроз либерализацију тржишта што онемогућава било какав домаћи рад, чак ни физички и ручни.
И задуживањем.
То је најефикасније оружје које је пронашао Запад, Капитализма и З&ФТ.
Задуживање убија живу силу и коријење, сасређеном ватром, у виду Држава, Нација, Суверенитета, Вјере, Културе и Будућности.
Југославија је 91. имала, кад се одбију потраживања и клириншки аранжмани, 15 млрд долара дуга. За 11 млрд гарантовала је Федерација.
Словенија, 1,7 млрд$
БиХ, 1,5 млрд$
Црна Гора, 0,6 млрд$
Хрватска, 2,7 млрд$
Македонија, о,7 млрд$
Србија, 4,8 млрд$
Федерацја, 3,1 млрд$.
Тад се то сматрало великом задуженошћу. Многи су то наводили као знак да СФРЈ не може да опстане јер не умије да ради и да прода па стално узима дугове. Да је Тито то намјерно радио да укопа Србију. И свакаквих небулоза је прошло, од тада, у посљедњих четврт вијека.
Ништа од тога није тачно. Задуживање СФРЈ је плански екстерно форсирано. А оно је доводило до тога да слаби њена унутрашња ефикасност. Тако се улази у спиралу из које нема повратка.
Сепаратизам, антагонизам, слабљене СКЈ, смрт Тита, били су мале али ефикасне кесице зачина у том процесу.
Данас, дакле четврт вијека касније, дуг овог простора је 145 млрд$.
Што је мало у односу на чињеницу да је економија уништена, пошто је била капацитирана за цијлу СФРЈ и трећи свијет. Да су ратови даље све срушили и уништли. И да наше нове генерације не знају шта је рад и не желе да га упознају.
Данас је дуг овакав.
Хрватска, 49 млрдЕ,
Словенија, 45 млрдЕ,
Србија, 27 млрдЕ,
Македонија, 6 млрд Е,
БиХ, 4 млрдЕ,
Црна Гора, 2 млрдЕ.
Црна Гора, Хрватска, Словенија и Србија су високозадужене земље (више од 80% бидипија) и оне се неће моћи извући.
Прва на нишану је и даље Србија, умјесто Југословенских Просторних Срба. Њен дуг је 98% од бидипија.
Хрватска и Словенија могу да се тјеше јер су у ЕУ.
Али то само значи да ће проћи ко Грчка.
БиХ и Македонија, као и ЦГ, немају никакву персективу.
Република Српска би имала могућности самосталног опстанка, враћања дуга и његовог умањења, ако би се осамосталила, и од Сарајева и од Београда, отклонила високу и ниску корупцију и почела да ради.
Дугорочно гледано, опстанак је свима у питању.
Чак и у случају новог свјетског рата, који, увијек, даје шансу узлета, процвата и напретка у току неколико деценија, јер је питање ко ће преживјети тај рат.
Али. Јебеш простор бивше СФРЈ. Републици Српској, без обзира на све, остају оне двије могућности из области Корупције и Рада.
Њима се мора окренути. Иначе, ни Ћ на Ђ неће остати.