недеља, 16. фебруар 2014.

2674.
ШТА МОЖЕ
ДА ПАРАЛИШЕ
СТРАНКУ ПРЕД ИЗБОРЕ

Свака странка у свом ткиву садржи велика складишта нервних отрова која лако могу да паралишу цијелу организацију или поједине групе мишића.
Многе странке се успјешно боре против тог отрова а многе се никад не изборе. Отров преузме све и оде даље а странка атрофира.
Есдеес је, некидан, имао јавну вјежбу своје цивилне заштите коју ништа не смије изненадити па је, ипак, доживјела изненађење у Новом Граду, некадашњем Кастелу Есдееса. Док није дошла Сњежа.
Такав унутарстраначки, организацијски ексцес недопустив је у години прије избора. Есдес је Стожина Опозиције. Њен лидер има Мисију. Обзнанинили су да ће срушити Додика на изборима. А не могу да ријеше један мали организацијски проблем какав је општински одбор у Новом Граду и избори у организацији.
Нису за вођење Државе.
А успут би требало да воде и Чавића и Иванића. Што је стопут теже од вођења Државе.
Гдје, дакле, лежи отров у унутарстраначком организацијском ткиву. Шта може да паралише странку пред изборе и у изборима.
Треба знати да су отрови увијек до краја неистражена лепеза. Нешто слично као и криминал и одбрамбени апарат друштва. Они први су увије у предности јер непрестано траже начин како да буду у корак испред. Тако и Отровни Елементи Странке увијек настоје да је искористе за личне, групне или локалне потребе.
И треба знати да странке често немају противотрове ни за оне који су детектовани и обиљежени.
·         Неодржавање избора у страначким структурама, мјесним и општинским, мада их све странке ни немају па не могу ни да организују изборе. Такве странке зависе од расположења јавности и бирача у тој општини или мјесном подручју и од својеврсног политичког, лагајућег, финансијског и слично надраживања бирача.
·         Недемократско одржавање организацијских избора. Мјесним и општинским организацисјким структурама мора се омогућити да демократски и непосредно изаберу своје представнике у органима. Јер то је једини рудник демократије у странци који се лако практикује. Не може цијела организациона структура да одлучује о томе какав ће се, напримјер, коалициони споразум прецизирати с неком странком.
·         Екстерна Моћ. То је страначки рак и за то треба да се напипе уџбеник страначке анатомије да би се онда прецизно навело гдје све и како дјелује. Углавном, Екстерна Моћ обухвата дрипце широке провенијенције, од оних који су приватизацијом добили поклон, оних који су у разним страначконеприродним релацијама са неким из широке лепезе лидера и актера странке, до оних који су се увукли у странку као чланови и егзалтирани обожаватељи да би извукли неку ситну корист.
·         Наметање организације, повјереника, привремених органа.
·         Неуважавање активиста, а таквих је у великој странци, Странци ПИА, Перманентне Изборне Активности, на десетине хиљада кроз дуги низ година. А уважавање Скорочланојевића.
·         Погрешан избор кандидата за посланике који ће у организацијској активности, у години кампање, само да мисле и таде за поновну кандидатуру. Или да буду Мртва Пухала.
·         Депресирање посланика или других директно изабраних актера који имају углед у локалној или регионалној јавности и у органиазцији.
·         Феудализам. То је такође тешка болест у којој поједини лидери јаких локалних заједница схвате да су на том подручју моћнији од странке и почну да преузимају паралелне надлежности за комплетан политички, економски и сваки други живот. Они, онда постају и вође јаке фракције у странци. И могу, у изборима, да се придруже, или да цијели свој феудални апарат ставе само на привидну активност. Лијек против те болести јесте у унутарстраначкој политици Један човјек – Један мандат, Једном човјеку – Једном мандат.
Али. Тај лијек се тешко налази.
Много од овога показао је Есдеес само на једном случају из Новог Града. Може се замислити шта све има у оних Сто Мариних.