субота, 12. јануар 2013.


Galerija Minijatura
Posted by Picasa
1920.
BOŠNJOMANSKA
IMPERIJA
 

Moram, opet, malo da zavađam narode. Pardon, Kopanja.
Avaz je objavio kraći esej o tome kako su Bošnjaci drmali Otomanskom imperijom a to kreatori serije Sulejma Pičastveni kriju. Čak i moju omiljenu Nigar Kalfu trpaju u Makedoniju. A zloglasna majka Sulejmana je iz Zvornika. Vjerujem u to. Tako zla žena može da bude samo sa tog puta svile, šverca i krvi, koji je, uz Drinu, išao ka Dubrovniku. I gdje je uzjebica bila opšta. I svi ostali, muškarci, onako jataganski jebeni, sa nožekanjama zakrivljenim kao rog u bivola, ne mogu biti Turci. Jer, Turci su nježni, poetski, čajanski raspoloženi. A za krvoločnosti i imepriju, potrebni su divljaci.
Avaz je, inače, otkako je Fahro namjerio da bude ministar, i tokako je iz novina otišla Edina, postao čudo novina. Onaj Mevludin, kako li se zove, postao je Srbijanski Terorist. Samo što nisu rekli da je Muazuki Pravoslavni Hodža.
Zato Avaz i ne može da kaže da su Otomanskom Imperijom drmali Srbi. Ondašnji Turci, kao osvjedočeni divljaci, imali su talenta u odabiru Funkcionera Zla. Znali su da ljudi iz određenog stoljetnog miljea ne mogu tako lako da se prefabrikuju u neko drugo društveno biće, naročito ne u biće izuzetnog zla. Ali, ljudi, dovedeni kao mladi, kao roblje, iz neke druge vjere, kulture i zajednice, mogu da se oblikuju kao Humana Grnčarija. Još kad znaju da od njihove krvoločnosti i poslušnosti zavisi da li su u statusu roba ili slobodne sirotinje raje, u statusu glavešine ili bezglavine, spremni su na sve. Neću sad i ovdje da kažem da su ti Slaveni u mnogim disciplinama u prednosti.
Ondašnji Turci su tako angažovali i vojsku, upravu, graditelje. Iz drugih, porobljenih naroda.
Dabome, otomanska istorija ima još mnogo činjenica koje krije. Sulejmanština je osvajala samo ona područja koja su bila bez prave vojske. Kadgod su naišli na organizovanu silu, nisu mogli dalje.
To što Avaz ne može da prevali da su Srbi tamo imali najveće sposobnosti, i s ove i s one strane nule, to je takođe istorijski nacionalni kompleks.
Meni bi najzanimljivije bilo saznati odakle potiče Šećer Aga. Tad bih možda shvatio porijeklo Krkanluka kao vannacionalne balkanske osobine.

петак, 11. јануар 2013.


Galerija Minijatura
Posted by Picasa
1918.
IZVINJAVAMO SE
ŠTO TROŠIMO
PARE ERTEERESA
 
Ne znam na koliko sličica u sekundi radi Erterees. Ali izgleda da još rade sa Arifleksicama i dživisijkama koje sam im ostavio, pa, ili im je otišla perforacija, ili je poplavljena sinhro sala ili im je crko korektor vremenske baze.
Kroz saopštenje o neprihvatljivosti dvadesetpostotnog nameta zarad formiranja Televizije na hrvatskom jeziku, probija njihova neosporna državnost. RTRS je Državotvorna. A mali miševi, narodni predstavnici, i od naroda izabrani, samo troše Erteerseove pare. Kad se pojave na Državotvornim Ekranima. I ništa nisu poduzeli u Sarajevu da se spriječi ta neravnopravna raspodjela sredstava od pretplate koja ogromnim i nezasluženim dijelom odlaze u Čadore Sarajeva.
Koliko sam shvatio Srpski Narodni Predstavnici su krivci i za dosadašnju pozviciju Erteeresa, i za potrebe Hrvata za televizijom i jezikom, i za gulikožnu politiku Sarajeva.
Ne shvatam zašto je tako komplikovano reći nekoliko očiglednih stvari.
I gdje je nestalo Herojstvo i Otečestvo televizijskih srpskih jurišnika koji su zauzimali releje i Alijinog Novinara Vasića izbacili naglavačke, s nogu u dupe, iz studija u Domu kulture u Banjaluci.
Zašto sada ne smiju barem reći ono što treba i onome kome treba.
A ne popovati Izabranim Srpskim Predstavnicima. I kriti se iza njih. Neće oni glasati protiv nas.
Hrvatska Televizija u BiH, jer kad se kaže Kanal na hrvatskom jeziku, ponižavajuće je, stvar je Federacije BiH i tamo treba da se nađu sredstva za njeno finansiranje. Kao što je Federacija muslimnasko-hrvatska, tako je i FTV muslimansko-hrvatska. Pa, ili neka takva bude ili neka se podijeli. A u tom slučaju ukidanje BHT je gotova stvar. Čim nekoj naciji treba televizija BHT ne treba nijednoj.
Sa tim stavom je trebalo izaći na vrijeme. A obavezu je imala i Erteeres. Umjesto da se pretvara u Godovaču i Popovaču. Čekajući Godoa. Da im napravi zgradu, da im da pare, da im obezbijedi digitalizaciju. I popujući Narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske i izabranim srpskim predstavnicima u zajedničkim organima u Sarajevu.
Kad sam bio ministar informacija, predlagao sam tri nacionalne televizije u BiH. I asocijaciju tipa JRT na nivou BiH. Nisam primijetio da me je neko od ovih sada Velikih Državotvornih podržao. I sada to predlažem. A i drugi to mogu reći otvoreno. Zar u Srba ima straha. Kad svi mogu da se bore protiv Dodikovog Režima, valjda neki mogu da kažu šta je najbolje za tri nacije i za samu BiH.
Jer, u BiH već postoje tri nacionalne televizije. Samo što su dvije bošnjačke i nijedna hrvatska.
Ponovo iznosim staru prijetnju. Ne mora niko čitati moje tekstove sada. Ali čitaće za pet, deset godina. Kako ko i kako u kom segmentu.
 

 

 
1917.
KANALIZACIJA NA
JEZIKU POŠTENO


Zašto Hrvati u Federaciji hoće Televiziju Hrvatskog Jezika. Zato što je Federalna televizija poštena, objektivna, izbalansirana, pravoremena, istinita, ravnopravna, prosperitetna, decentralistička i blagoumilna prema Hrvatima.
Ta njena orijentacija je malo zasmetala Esdepeu. Duška Puška u svojoj emisiji Pošteno, valjda,  ne gledam ta zagranična sranja, dovela je tri univerzitetska profesora koji su se predstavili kao Tri Profesera o uličnim neredima, demonstracijama i revolucijama.
Odmah je skočio Esdepe. Šta oni imaju uvijek iste Sere da dovode. Analitičare. Dižu bunu. Pobunu. Uzjebaće Raju. Mi smo protiv privatizovanja medija.
Jest jebena sloboda kad je tuđa.
Ne pišaj u bure jer će bure vrlo brzo početi da piša na tebe. Toman, knjiga 31-8.
Kad je, onomad, ne tako davno, Esdepe vladao nad AATV, Apsolutno Apsolutno Televizijom, i kad je šezdesetlučila po Republici Srpskoj, nikom nije smetala Revolucija, Buna, Uzbuna, Fašizacija i Kriminalizacija. Ni Duška Puška nikom nije pukla na pamet. Naročito Esdepeu.
Federalna televizija je u haotičnom nekontrolisanom rasulu kao i sama majka joj. Federacija.
Upravo zbog toga s njom treba biti oprezan. Mada je sada kasno. Jer, jednom kad se nauči na zlo, kad se navadi na peksin, nećeš je otjerati od korita.
To je opasno. Nije opasno to što je Duška našla Tri Analnitičara. Marginalcima uvijek treba socijalna potvrda. A da profesori znaju nešto o revolucijama i uličnim neredima, angažovali bi ih Mentori za Otpor.
Odnos stranaka sa medijima može da se kreće samo u okviru Hladne Koegzistencije. To obezbjeđuje optimalno vlaorizovanje i jednih i drugih. U tom odnosu se pokaže da mediji, najčešće, ne znaju ništa a da partije ne umiju proizvoditi događaje s pomoću kojih bi bili u javnosti.
Flertovanje političara i televizija isto je kao i šetnja muškaraca sa rukama u tuđem džepu. Od titranja lako se dođe do uvrtanja.

 

 

четвртак, 10. јануар 2013.


Galerija Minijatura
Posted by Picasa
1915.
BAŠAR EL ASAD
I VAŠAR EL SAD


Na Bliskom Istoku ništa ti nije blisko. Jer, ništa nije onako kako izgleda. Sve je promjenjivo čak i kad traje decenijama. I kad porodična loza nasljeđuje demokratiju.
Proljetna Pješčana Oluja prošla je mnogim zemljama, s kraja na kraj Sjevera Afrike. Trenutno je u malom zastoju u Siriji. Ili nema kante, ili nema lopate. Ili nema para, ili nema oružja.
Svjetski analitičari se puobijaše dokazujući kako to bez one stvari nije moglo. Kao kad je Sveti Ivan Zlatousti dobio nadimak.
Nije moglo bez Nacionalnog Interesa SAD.
Kud Nebeska Demokratija prođe sretna će se zemlja zvat.
Ali se stvari nikad neće završiti.
U štagod upreš analizu, u kojigod dio svijeta, u bilo koju zemlju koja je imala posjetu Neidentifikovane Leteće Demokratije, sve je u haosu, sve je nedefinisano, sve nenapredno.
Egipat i Libija su skorašnje stvari. Isto je i u povratku nekliko decenija nazad.
Bašar El Asad je održao emotivni govor naciji u nekom domu kulture. Ponudio i prijedloge i rješenja. Sa Zapadne Strane stiglo je nekoliko horskih pjesmica. Uprava Napolje.
Neki analitičari bojažljivo ističu da je ovo prvi korak Asadove pobjede. Najava odbrane Sirije. Ali Blistok je Blistok. To nije tema za kladionice.
Jasno je da je Sirija sračunata na dulji rok. A i nije tako naivno ranjiva kao što je bila Libija. Uz iscrpljivanje Sirije, ide u paketu i iscrpljivanje Irana. A kome je cilj iscrpljivanje Irana. Pita učiteljica Malog Đokicu. Treba Veliki Odmor da se nabroji.
Zato. I u ovom vijeku Blistok. Kao i u prošlom.
Sve ovo pišem zbog BiH. Jasno je da će Veliko Sranije, ovdje, da traje dugo. Bolje da se podijelimo, najprije u Federaciji, pa onda i trojno.
Inače, nećemo živi dočekati plodove Nebeske Demokratije. Kao ni oni ubogalji koje sam pominjao. I koje nisam.
 

среда, 9. јануар 2013.

1914.
I VLAJKI
GLADAN, SMJ


Pa ti njima formiraj Političke nauke. Daj im Anarhičnu Konstitutivnost. Omogući i Preostalima da budu Potpredsjednici Republike. A oni pišu javne grafite o tome kako je Narod Gladan.
Tako je i Vlajki, jadna mu majki, izdao saopštenje povodom Dana Republike. Vidjela žaba gdje se konji potkivaju. Pa i ona digla nogu.
Da ne bi ostao izvan trenda. Da bi bio in. Da i on kaže da je kriza i u Republici Srpskoj.
Inače, po stopedeset hiljada gladnih svakog dana stoji u redu pred kancelarijom Poptredsjednika Vlajkija i moli ga da ode kod Dodika po još jednu kašiku supe na golom žiru.
Potpredsjednik Republike, Prof Vlajki, STJ, pokazao je zrelost kao i izvjesni novinarčići na portalčićima, kao Buke Aca, kao izviješće Slobodne Evrope, kao Čavić i slični netrijerisani kukolj.
Kao Izabrani Poptredsjednik, Vlajki bi trebao imati poštovanja prema toj, istina, nametnutoj instituciji Potpredsjednika. Ako nema poštovanja prema onim biračima koje je obmanuo da glasaju za Poptredsjednika Hrvata.
Ismijavati sam sebe, telaleći o tome da je dolje, pod prozorom Palate Predsjednika Republike, opšta propast, srednjovjekovni mrak i kuga, dok predsjednik najveće hrvatske stranke u BiH dolazi na obilježavanje godišnjice Srpske, ne priliči profesoru univerziteta, da mu to potpredsjedničko mjesto ne nabijam na nos. Priliči večernjoj školi koju je Kompartija organizovala u jesen 47.
Toj opštoj zajedljivosti marginalaca i ignoranciji zapadnih ambasadora, sarajevskih bošnjačkih političara i Slobodnih Medija, pridružio se i Potpredsjednik Vlajki.
To će obilježiti 2013. To je postupak za Ličnost Godine. To je konačno Oslobođenje jednog Potpredsjednika, natpriorodnije i od Slobode Haradinaja, Gotovine i Markača.

 

уторак, 8. јануар 2013.


Galerija Minijatura
Posted by Picasa
1912.
ANARHIČNA
MULTIETNIČNOST
 

Klub Bošnjaka u Vijeću Naroda Republike Srpske, nije prisustvovao prijemu kod Predsjednika Republike Srpske.
A i što će na prijemu. Kad je njihova glavna svrha zaštita Virtuelnog Nacionalnog Interesa. Njihova uloga u gradnji Republike Srpske je kao i uloga Ćuprije Na Drini u ulasku srpskog naroda u Evropu. Za vrijeme Otomanlija.
Nešto ranije, odgovarajućem prijemu nisu prisustvovali ni predstavnici islamske vjerske zajednice.
Uskotračni umovi političkog polusvijeta Bošnjaka ovo će, neosporno, predstavljati kao važan nacionalni čin ignorancije Genocidne Tvorevine i Diktatora Dodika. Očekivaće da, mi, i Evropa, mislimo, kako je to čin Građanske Bosne, vapaj za multietničnošću koja se u Banjaluci gazi cokulama, kako je to Otpor jednoumlju.
U stvarnosti, bošnjački politički polusvijet iz Banjaluke šalje poruku da je sva ta multietničnost vještačka, nametnuta, fasadirana. Nevažna. Đapo & Jarani u Klubu Bošnjaka nemaju šta da rade za Bošnjake u Republici Srpskoj. Njima ništa ne nedostaje. Osim što imaju sirotinje koliko i Srbi i nemaju radna mjesta kao i Srbi. Klub Bošnjaka ima šta da radi, i radi, za Sarajevo. A to već, iako je etnički čisto, nije bošnjačka stvar. Muslimanska još manje.
Vještačka Multietničnost se vremenom, i zakonito, pretvara u Anarhičnu Multietničnost. Razarajući Suživot.
Ta Nakazna Multietničnost, antidejtonski i neustavno utemeljena odlukama Ustavnog suda BiH koje su ustanovljene preglasavnjem Srba i Hrvata, i koje će kad-tad, biti stavljene van snage na teritoriji Republike Srpske, samo je pokušaj da muslimansko političko vođstvo dobije izgubljeni rat koji je, ne pitajući sirotinju muslimane, poveo Babo Alija.
Nu. Nijedan rat se ne vodi za multietničnost. Pa se nijedan ne može ni dobiti.
Da je konstitutivnost Svih Na Mom I Na Tvom dobra i poželjna, i Hrvatska bi bila premrežena konstitutivnošću, od Vukovara pa do Kninskog grada. Ili bi još čekala pred vratima Brisela, dok se vascijela ne prekonstituiše. I Kosovo bi, ćivša tezen pil.
Stoga ove prijemne izostanke ne treba ni upisivati u dnevnik niti donositi opravdanja.
Treba ih shvatiti kao priznanje da je Rat Izgubljen.
Imali su konstitutivnost na cijelom području ali su je žrtovali za BiH.

понедељак, 7. јануар 2013.

1911.
VAISTINU INCKO

Neće biti ništa ako ne stigne vijest da je Valentin Incko, Visoki Predstavnik, NNN NNZ, Ni Na Nebu Ni Na Zemlji, posjetio spomen obilježje Draži Mihajloviću na Grenlandu. I tom prilikom položio vijenac. Kao znak dobre volje prema Srbima.
Prosto je nevjerovatno da je predstavnikov predstavik Oleg, bog mu dušu nikad ne uzeo, izjavio Srni da je Incko u Buenos Airesu otišao u pravoslavnui crkvu jer je pravoslavni Božić.
Morao sam dobro da se ulogujem i da provjerim da li to doista i piše u vijesti.
Svjedno. Mislim da on nas zajebava.
Inckovo, i cijele Međunarodne Zajednice, dugogodišnje ignorisanje Srba u BiH, da im ne pominjem Republiku Srpsku povodom dana rođenja Isusa, ne može se jevtino zamaskirati navodnom posjetom pravoslavnoj crkvi u Argentini. Inače poznatoj po sumanuto rasprostrtom pravoslavlju, koje su povremeno poremetile diktature, kamiondžije, multinacionalke i zalutali nacisti iz IIIRajha.
Da im, povodom dana rođenja Isusa, ne pominjem divljanje pripadnika Bosfora, Bosanskog Sfora, nad nesretnom ženom, djecom i sveštenicima.
Dabome. Incko ima takve instrukcije za odnos prema Srbima. Možda se takav nije rodio. Jedino, ako ga nisu zamijenili u Porodilištu, STJ.
 

недеља, 6. јануар 2013.


Jednonog iz Porođaja
Posted by Picasa

1909.
BiH PROGLASITI
HRIŠĆANSKOM 
ZEMLJOM

 

Vidim. Uzjebali se i stari i mladi muslimani. Mustafa Cerić i Muazuki ali i organizacija Mladi Muslimani. Suljagića i Tetke Studentkinje Srebrenice nešto ne računam. Mustace i Muazuki naišli na opšti odboj i u vlastitim redovima jer su intelektualci, i drugi, razabrali da njih dvojica getoiziraju muslimane, odnosno Bošnjake, u BiH, i tako dijele BiH. Mada je dvojac MC/MZ jasno izrekao nakane da cijelu Bosnu pobošnjači a oni koji ne budu nosili žute trake ljubavi prema Bosni, koje nema bez Bošnjaka, mogu da se vagoniraju.
Mladi Muslimani obilježiće 9. januar kao Dan genocida. Nad muslimanima. A taj dan se Ovdje obilježava kao Dan Republike Srpske. MM i ne kriju svoje dugoročne namjere. Njihov cilj je, a i drugih, od Suljagića Nesuživotljagića do Bakira, permanentnog putnika u Tursku i iz Turske, da se jednog dana BiH, odnosno Bosna, proglasi Svetom Muslimanskom Zemljom Genocida. Da postane stjecište i svetište važnije od Meke i Ćabe. Zato sve što rade proglašavaju svjetskim i planetarnim.
Nu. Slijedeće godine kod Nevesnja bi se trebalo obilježiti 1.700 godina Milanskog Edikta. To je neosporan hrišćanski datum i to govori da je ovaj prostor, i prostor BiH, Brdovite Naseobine, hrišćanski prostor. Još kad su javili da je u Širokom Brijegu niklo nekoliko spomenika ćirličnim slovima, kao znak opšte pomame za Hrvatskom Ćirilicom, mada su im argumenti malo tanki, kao što je onaj da je na nadgrobnom spomeniku izvjesnom Miloševiću nađena ćirilica, da bi ćirilica bila hrvatska, i prezime bi moralo da bude malo hrvatskije, biće, ipak da se radi o zamršenim putevima odsrbljavanja i pohrvaćenja, ali u tolikim vijekovima to su sitnice; posve je jasno da je hrišćanstvo ovdje osebujno i u korjenovima i u raslinju. A da je ovaj prostor Brdovite Naseobine, naknadno Sulejmanizovan sabljama, sepetima i krvlju.
Stoga je slijedeća godina dobra prilika da se Bosna i Hercegovina proglasi Hrišćanskom Zemljom, Hrišćanskim Nebljem i Zemljem, a da se Mladi Muslimani, i preci, računajući i one koji su ovdje naišli propašću i porazom raznih istorijskih povijestvorina, ugoste kao ravnopravan civilizacijski živalj. Bez ijednog dodatnog paragrafa prava u odnosu na Hrišćane.
Bilo bi pravedno obrnuti povijest. Ovdje su se ljudi borili za hrišćanstvo a onda su došle Osmanlije pa se borile za zemlju. Sada Hrišćane treba staviti u posjed zemlje. Jer je Hrišćanska Vjekovna Žrtva vrijedna Zemlje.