субота, 4. јун 2016.

СТОЛИЧИЦА ОД КОЦКИ ПАЛЕТА






ОБЛАЦИ




ЦВЈЕТОВИ





КАКО
УНИШТЕЊЕ
СТРАНАЧКОГ МОЗАИКА
РАЗАРА ДРЖАВУ

Пала је хрватска Влада а ускоро ће и Хрватска.
Лијепо бјеше пратити занимљивости у Ријалитију Хрватска. Долазак Колинде за предсједницу, ниоткуд, која је и Политички Нитко, долазак Канадског Апотекара, необјашњиво ниоткуд, долазак, раније, Карамарка у Хадезе и за Предсједника Хадезеа, незаслужено ниоткуд.
За цијело то вријеме Милановић, крлежијански, спава, Есдепе спава, љевица спава.
Те двије Велике Политичке Странке, нису, дакле, обављале свој политички и страначки посао. То је неозбиљан однос према Држави и Нацији.
Јер, од ВПС у доброј мјери зависи НДД Сфера.
ВПС се не могу створити преко ноћи. Њих нема у великм тржним центрима. Потребно је најмање десет крвавих година да би нека странка постигла побједу или испливала на површину страначке политичке сцене и у парламенту постала потпорни стуб.
То важи за сваку НДД Сферу јужних демократских поднебља.
Зато о томе и пишем. Иначе, сама Хрватска није ми занимљива ни за секс на мору.
СДП и ХДЗ су доспјеле у фазу хибернације и атрофирања, из различитих разлога, и то је омогућило испливавање фантомског Моста. Тако су се на Политичкој Сцени Хрватске појавили Лијеворукољуби, Домољуби и Мостољуби.
Мостољуби су умислили да су Резервни Исус, послан у Хрватску да је спаси, а да, што су схватили на најозбиљнији начин, сваког дана попују и паметују као да су странка још из претхисторије, настали и прије Хрвата.
То је уздрмало СДП и ХДЗ. И тај унутрашњи потрес ће још трајати, без обзира што су избори на видику, који, понекад, привидно, компактирају Странку.
Да ли ће Мостољуби, који нису Политичка Странка већ Политичка Скупина, јачати или слабити, то и није толико битно. Јер ће између двију водећих странака, бити још баластних материја на Политичкој Сцени. Што ће је даље разарати.
Углавном, Хрватска је пред банкротом. И финансијским и политичким. И то никакви избори не могу отклонити.
Показало се да Политички Хрвати не умију да имају Државу.
Јер. За Државу, за НДД Сферу, требаш имати и озбиљне Политичке Странке. Није довољно префарбати СКХ и националистичке јуришнике назвати Хрватска Демократска Странка.
А није довољно ни канцеларијске Нато Пичиће инсталирати за Предсједника Државе и апотекаре за Премијере.
Од свега, користи је имао само тај Тим Орешковић. Научио је неколико реченица Хрватскога Језика.
Ну.
Ово је посљедња сцена у Ријалитију Хрватска.
Више Хрватска, и нико из Хрватске, неће владати Хрватском.
Један Пројект З&ФТ успјешно је завршен.




петак, 3. јун 2016.

СВЕ МОЈЕ ЉУБАВИ НА ЖИЦИ







МЈЕСНИ ОДБОР
ЈЕ ОЛТАР
СВАКЕ
СТРАНАЧКЕ
ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Без обзира што мали дио људи разумије о чему причам, а још мањи дио има занимање за то, рећи ћу да је ово срж организационе филозофије колективистичких, скоро популистичких, политичких организација.
Мјесни Одбор, дакле, бивствује у мјесту. Он није међу људима. Он су Људи. Мјесни Одбор су Чланови Бирачи.
Радијација Мјесног Одбора мора да се осјети, да дјелује, и да се мјери, и у Главном Одбору неке странке. И Лидера да захвата. Ко притисак кад му скочи.
Мјесни Одбор је главни саставак велике страначке организације. Да је Ајфел знао за МО, Паришки Торањ би правио од Мјесних Одбора. Он је слика структуре бирача у Мјесту. Таква структура мора да се преслика и на цијелу Организацију Странке и њена Тијела и Институције. На њене Кандидате, Клубове и Посланике.
Да би то тако било, у страначкој организацији, у структури у конструктима, међу кандидатима, не треба да буду:
► Власници предузећа, бизниса, тржишни посленици.
► Капиталисти, власници капитала, пара и лове.
► Каријеристи у разним дисциплинама, нарочито спринтери, они на кратке стазе.
► Директори, осим оних који раде у МО.
► Коруптивно ризичне групе, да неког не увриједим, овако њежан и пажљив.
Све то не због рђавих особина људи који спадају у набројане категорије.
Већ зато:
► Што је њих мало а хоће много.
► Што је њима потпуно стран дух колективизма на коме почива Велика Политичка Странка. Пошто им Црква не даје да Свете Водицу, не треба им ни ВПС дати да буду Предсједници Оштинских Одбора, Кандидати, Делегати, Посланици, Начелници и Градоначелници.
► Што у ВПС и њеном тијелу, у њену организацију, доносе страну технологију, доносе вирус за ког нема вакцине, доносе начин рада из свог сектора, из директоровања, из финансија, из каријеризма.
► Што је Велика Политичка Странка Политичка Породица. Која то никада неће постати али ће увијек томе тежити и Чланови ће увијек хтјети да се тако осјећају.
*
За прошлих Општих Избора, СНСД у Бијељини доживио Потоп. То је једини Потоп коме се Мићо радовао.
То је рачун који је узиман годинама, на одложено плаћање, па је све фактурисано одједном. Ширу јавност то не занима а и није јој потребно. Осим тога, тешко је то објаснити у крактом и разумљивом облику.
Али. Говорио сам о Бобаризацији Есенесдеа.
Некидан стиже, у Главну Канцеларију СНСД, Пакет из Бијељине. Из Градског Одбора, СТЈЖ. Као да смо неко њихов у Војсци.
Надамо се кулену, чварцима, сувим уветма за гра, кад, оно, Приступнице.
Има их из 2012. па сљедећих година.
Људи се учланили, попунили, нико није прослиједио, евидентирао у оној Бази Чланства. Нико им није направио Чланску Карту, која се израђује након свих процедура, искључиво у Главној Канцеларији. Неки се и ишчланили. У међувремену. Видјели да их нико нејебенизашта.
Кад Онај Васић каже да треба стријељати, односно не треба примати, покојне, Хоџе у Цркву, онда кажу Стаљинист.
ЈВРВ.


четвртак, 2. јун 2016.


ИВАНИЋ
НАПУСТИО
САВЕЗ ЗА
ПРОМЈЕНЕ

Зато је Младен Босић Пробосић у дубокој илегали.
Мада то, засад, не значи да Пробосанска српска политика јењава.
Колико је Босић, и оно што је остало од Есдееса под њим, цијели Сазап и Боранија Бореновић, недорасла великим Сарајевским Сплеткама, показује њихова ћутња. Не само у преломним јавним будалаштинама већ и у трендовима отвореног насртања на Републику Српску.
Највећи дио узрока такве дубоке ћутње налази се у њиховој политичкој неспособности. Један дио се налази у наложеној и програмираној глувоћи и нијемоћи. Тако да то постаје Глуво – Нијема Коалиција.
Али. Мали дио отпада и на најновији тренд којим је кренуо Младен Иванић.
Након Иванићевих осам офанзива на медије, по два инервјуа дневно, у слојевима, од медијске крошње до коријења, одласка у Београд, код Вучића, што је за Сазап незамисливо, јер су га, наложено и програмирано, испљували као и медије му, након изнешеног наизглед искреног потпуног разочарења у Сарајево и Компромис, након пријетњи у заокрет и немогућност даљег договорања са Сарајевом, односно у Предсједништву, данас је дошао шлаг на торту.
У свом Бањалучком Кабинету, Члан Предсједништва је примио Предсједника Републике Српске.
То је порука:
► Политичком Сарајеву, укључујући и пратеће службе.
► Порука Савезу За Промјене у којој Иванић игра и улогу банкарске рејтинг агенције им.
► Порука Београду, Вучићу, са домаћег а не са сарајевског терена.
Доклегод Иванић, са Додиком, или обрнуто, не повуче један драстичан конкретан потез против БиХ, остављам отвореном анализу да се ради о подмуклом, програмираном и злонамјерном покушају приближавања Додику, СНСД-у, опкољавања, увлачења и наговарања на Вучићизацију у бескрвном антинационалном компромисерству, тако драгом и милом Бриселу и Америчкој Амбасади.
Ну.
Ако је све још отворено, много отвореније него што је јасније, потпуно је јасно да је Иванић напустио Савез За Промјене. И да је својом укупном дјелатношћу у задњих десет дана, односно од Парк Протеста, саопштимо им:
► Нисте за велика дјела. Ваш домет је бити против Додика. Ваша Политика нема Политике. Ваша ефикасност у борби против Криминала Режима једнака је успјеху ваше борбе против Криминала Панаме.
► Савез За Промјене био је потребан само као општи миље на коме би се послије избора појавио он, Иванић и млитави унезвијерени компромисер Тадић. Иванић је требао да буде Вучић а Тадић да буде Николић. Једно је прошло, друго није. Тиме је Миљејчић постао непотребан.
► Моји ментори траже да нађем јаче играче од вас. Вас из Сазапа, што, нарочито, укључује Босића.
► Игра, којој ви нисте дорасли, почела је и прије. Мојом предајом Педепријестола Бореновићу. Даље ће вам, ако платите, објаснити рајко васић.
Тако се у БиХ, и на српској страни, родио нови Жељко Комшић. У лику Младена Босића и Сазапа. Нова Тета Виолета. Политичка Снаша.
Шта је остало Босићу и Сазапу:
► Само Бакир. Али он не жели да их ни види а камо ли да их прими па да размијене мишљења о актуленој политичкој, економској и противсрпској ситуацији.
► БНТВ. Која се неће много трзати око њих ако им банкарски, финансијски, рејтинг стално пада.
► Понеки Странац Усранац, који ће с њима, успут, нешто поразговарати.
Свеусвему.

Тужна политичка сторија о српској наивности пред смрдљивим Сарајевом и бљештавим Бриселом. Сага о невиђеној манипулацији једном странком која се декларише као Српска Демократска. Басна о страначким лидерима који помисле, па то и јавно обзнане, да имају Мисију.

среда, 1. јун 2016.


СТРАНАЧКА
ОРГАНИЗАЦИЈА
ПОСТАЈЕ
ВАЖНИЈА
НО ИКАД

Без Курца мореш у Сватове али без Сватова немереш у Изборе*.
Савез независних социјалдемократа је прешао бројку од 175.000 чланова. То је број који је добијен након неколико година пречишћавања чланства и ажурирања података.
При чему је занимљиво то што СНСД никада није водио организовану активност за пријем нових чланова, никада није општинским одборима налагано да то раде нити су активисти имали задатке да „приведу“ још једног новог члана.
То чланство се спонтано, у правилним таласима, улијевало у СНСД. У задњих седам година то изгледа овако.

2010.
33.700
2011.
10.200
2012.
20.300
2013.
4.400
2014.
20.000
2015.
3.300
2016.
6.500


















Технологија учлањивања, са централним нумерисаним приступницама које се задужују у Главној Канцеларији и, попуњене од стране нових чланова, након евиденције у Матичној књизи чланства, враћају на обраду у ГК, поуздана је до крајњих граница.
Из ове табеле могуће је видјети да се у годинама избора догађа неколико пута повећан прилив чланства.
Објашњење за то јесте у активности Организације, у мањој мјери, а у већој у повјерењу Бирача, Грађана и Јавности у СНСД и у увјерењу да ће СНСД побиједити.
Број нових чланова повезан је и са бројем гласова које прилажем у сљедећој табели. Ради се о гласовима за Народну Скупштину Републике Српске.
2008.
199.615
2010.
240.727
2012.
184.520
2014.
213.665
2010а је имала највећи прилив нових чланова па и највећи прилив гласова.
У Бањалуци, која ме највише занима јер сам члан Градског Изборног Штаба, и сад се много више појављујем на раскрсницама како би изненађени грађани констатовали Ено Друга Члана, прилив нових чланова пратио је општи страначки тренд.
2004.
4.100
2005.
800
2006.
5.800
2007.
800
2008.
850
2009.
500
2010.
2.900
2011.
600
2012.
1.700
2013.
300
2014.
2.100
2015.
300
2016.
250
Јасно је да је граница чланства СНСД негдје око 200.000.
У Бањалуци вјероватно има више резерве него на нивоу цијеле Странке. Сада је Градска Организација технолошки оспособљена и та функционалност је био први приоритет. Сљедеће године може се размишљати и радити на новом чланству и подмлађивању.
Сада је главни задатак искористити постојећу организацију до крајњих граница и доћи до сваког члана, људски, не електронски и не шаторски, који ће, онда, доћи до симпатизера или неопредијељеног Бирача.
Дакле, пошто се приближава горња граница Чланства, пошто је политичко поднебље засићено странкама, Организација и Чланство добијају на важности.
У Великој Политичкој Странци то је увијек тако али то ВПС увијек не схвата.
За Глас Часни и Организацију Златну.
Повратак Људима.


*Филозофска поставка Рајка Васића, старог требавског мудрова, први пут уклесана око 850ог Љета Требавског.

уторак, 31. мај 2016.

ЈАСНО ЈЕ.
ПРОГРАМИРАНО
СРБОВАЊЕ
ИВАНИЋА.

Као што сам и написао прије двије године, Савез За Промјене треба разоткрити као Савез За Издаје. Треба инсистирати на њиховом Пробосанству. У ту сврху сам прекрстио и Босића у Пробосића.
Есенеде, који ме у посљедње вријеме нешто не слуша баш, учинио је много у том пројекту. Мада је могао много више.
Али, зато су, ови из Савеза За Промјене, сами, учинили много више.
Највише су, међутоа, учинили њихови сећијаши из Сараја. Савез За Бакира.
Сада је услиједио преокрет.
► Реис Церић је напао Иванића некаквим будибогснамица писмом, без икаквог видљивог повода и разлога. А и Церић и Иванић су трњине и кокос. Мало је рећи крушке и јабуке.
► Онда је Бакир, такође сумануто и њему несвојствено, искористио Брдо Пијуне и напао Бањалуку за организовано протјеривање муслимана и Хрвата.
► Иванић је одмах реаговао, што ни њему није својствено.
► Иванић је, поводом Пописа, рекао да је преварен у Предсједништву.
► Иванић је дао велики интервју Вечерњем Листу. А зна се, барем се знало, ко има право од Срба да даје велике интервјуе ВЛ.
► Иванић је, у тим наступима, рекао да не зна како ће сада подржати тај Европски Пут који убија Пољопривреду, једино од чега се овдје може живјети и животарити. А био је спреман да политички то издржи. И најавио је потезе који ће бити драстични.
► Иванић је, данас, отишао у Београд. Да се састане са Вођом Вучићем и Николићем. И да им се пожали да је Српство у Српској угрожено. Медији нису јавили да ли су Вођа и Исподвођа мало плакали.
Цијели тај Иванићев национални пакет аранжман збијен је и концентрисан у веома кратком времену.
На политичкој сцени је изненадан. Мада је логичан слијед послије његове посјете Додику и приличне промјене понашања.
Уз све, треба узети у обзир и да се Младен Босић не оглашава.
Шта, дакле, стоји иза такве трансформације Младена Иванић у нешто што му стоји као пилету сисе.
Док се нису одвили сви догађаји, мислио сам да је Иванић схватио куда води таква провидна пробосанска политика Сазапа и жели једноставно да се измакне. Као што се измакао од, и тутнуо Додику, укидање Полиције Републике Српске.
А и ред је да се измакне. Јер, учинио је капитално за БиХ. И без Савеза За Промјене. Дао им је један рачн за ПДВ и распродао је банке Српске. Од тога двога Српска се, финансијски, никад није опоравила.
Након данашњег Београдског Србовања могу да констатујем:
► Ради се о програмираном национализовању Иванића. У коме су, програму, највјероватније Церић и Изетбеговић. Такве центаршутеве ни Џајић није умио Лазаревићу да сервира.
► Циљ програма Заштите Иванића јесте прилажење и укључивање, у првој фази, али и заобилажење и елминација СНСД и Додика, у другој фази.
► Велики Кројачи су процијенили да Политику СНСД и Додика у којој је Српска главна вертикала и јака хоризонтала, не могу побиједити ничим. Осим да је преотму.
► Иванић је процијењен као довољно вјешт да одигра ту улогу а за Босића је одмах било јасно да би га само учинили смјешнијим. Јер, и први пут је испао смијешан, када је постало Пробосанцем.
► Босић је одсуварио своје и пуштен је низ воду. СДС мора убрзано да тражи здрав начин здравог избора српског демократског вође.


понедељак, 30. мај 2016.


КАМЕНА ГЛАВА ПРАИСТОРИЈЕ
- ЛИЦЕ ТУГЕ


МАМА ОБЛАКА УЧИ
ЋЕРКУ ОБЛАКИЦУ ДА ЛЕТИ

БАКИРОВА ЛАЂА
СА ЈЕДРИМА
САВЕЗА
ЗА ПРОМЈЕНЕ

Очито је да на сцену излазе прави циљеви и прави актери.
Против Републике Српске.
Никакав Додик, Режим, Ертерес, Поскупљење Струје, Цијена Трешања, нису Циљеви.
Циљ је Република Српска. Њено уништење и растјеривање. Да се Власи растјерају.
Никакве Промјене, Савез За Промјене и Мектић.
Главни Актер је Бакир и Сарајевски Политички Круг.
А Савез За Промјене је послужио само да се ХДЗ одвоји од СНСД. И Иванић је послужио томе. Зато сада цмиздри Раде ми иза леђа.
Прво су му радили испод леђа. Само није осјетио.
Шта се догодило у протекле двије године, битно за анализу општег напада на Републику Српску, који никад није ни престајао али је само интензивиран, који је почео Конститутивношћу Свих Свуда, а који се, сада, након хронологије и анализе може означити као Муслиманска Олуја над Републиком Српском и Србима.
► СДС, Младен Босић, човјек изнимно неталентован, и глуп, за Политику, инсталиран је, у Сарајеву као Пробосанац. То није изјавио неко од политичара, сарајских, прво, да не прља руке, друго, да буде увјерљивије. Изјавио је, истог дана, Шаћир Филандра. Декан.
Ну. Знајући да је Босић боравио у Америци, као, ономад Иванић у Енглеској, повлачим дио става о томе колико је глуп политичар. Остављам то у Резервни Фонд.
► СДС и ПДП, тај Савез За Промјене, убачен је у гарнитуру Народних Странака Европе. То је небитно за било кога али је битно као технологија колијенчења. Начин сужавања маневра и простора.
► Инсталирање Мектића и Црнатка, два далеко најнеспремнија политикоида за те функције. Зашто. Не зато да се осрамоти СЗП. Већ да Сарајевски Политички Круг, Бакир Чадор, може несметано да ради свој посао у тим важним сегментима безбједности и спољних послова.
Мектић, уз то, као нус продукт, бламира, блати и завађа Србе. Пуна шака браде.
► Дан Републике. Укидање.
► Покушај „синдикалног“ упада у Народну Скупштну Републике Српске.
► Илегални Механизам Координације.
► Давутоглуово отоманско дивљање над Бањалуком.
► Протести у режији Сазапа и шест Џин Шарп захтјева за предају власти.
► Захтјев за принудном управом на РТРС.
► Попис. По формули предратног Референдума.
► Босански Језик.
► Блајбург.
► Изетбеговићев напад на Бањалуку за организован прогон Хрвата и Муслимана, пред очима цијелог добронамјерног Региона, од Тачија до Тајчија. Мислим Колинде.
Да образложим само ову задњу ставку. Која је толико изнервирала Иванића да је запријетио неконтролисаним потезима.
Тај Изетбеговићев иступ, јуче у Сарајеву, на некаквом скупићу регионалних лидера, говори о његовој нервози. Он је досад увијек био Ћаршијски Сталожен. Лахкоћемо.
Зашто је напао Бањалуку за организован изгон Хрвата и муслимана када то није тачно и када се то једнако догађало на сваком божијем мјесту у БиХ. Зашто је у бубањ убацио опкољено Сарајево, неопкољену Бањалуку и Блајбург. И прилично, себи несвојствено, недипломатски, неполитички и према једној дами, Колинди, неучтиво, напао Бањалуку на тај хаотичан начин.
Ево зашто.
► Иванић иступа из Савеза За Промјене. То је јасно. Стога је неуроза и код Реиса Церића. Иванић, очито не пристаје да буде фарса којој Она Двојица раде иза леђа. А сви су мислили да је њему циљ само да буде Друг Члан и да га ништа не занима. То јесте тако изгледало. Али се, очито нешто крупно догодило. Јер, не би Иванић тако лако отишао код Додика. Ми још не знамо шта се догодило.
► Савез За Промјене, као главни Бакиров Савезник, избламирао се, политички и у јавности уопште, и није обавио своје почетне задатке које је требао да обави. У општој дестабилизацији која би резултирала ванредним изборима или неким реалним хаосом.
► Република Српска се показала као стабилна и организована држава. У два битна, блиска и ризична случаја. Протест Митинг и Давутоглу на отварању Ферхадије. На барем један од тих догађаја типовало се као на детонатор хаоса.
► Подршка Сарај Амбасада знатно јењава. Јер, Изетбеговићев одлазак на свадбу у Турску и дефитивно га је позиционирао као Непријатеља Европе. Они су досад знали само да он није Пријатељ Европе.
Када се, дакле, погледају сви фактори, овдје узети у обзир, и непоменути, јасно је да је на дјелу стална Муслиманска Олуја над Републиком Српском.
Са циљем да Република Српска и Срби прођу као Република Српска Крајина и Срби Хрватске.
Бакир не би био толико нервозан, а судбина Српске била би запечаћена, да је Сазап успио да побиједи у Српској, у изборима за Предсједника Републике и за Владу Српске.
Овако, Сазап губи на Локалнм Изборима, ако нешто и не изгуби, не може ништа освојити, што је, практично губитак, јер шансе за Опште изборе тако даље драстично падају.
То значи да СНСДДНССП 2018е јуришају на светри титуле, укључујући Додика за Друга Члана.
Такође, то значи да ће се у ове двије године интензивирати Муслиманска Олуја Сарајева.
Да ће се Сазап употријебити као живи штит у тим јуришима. Као класични Сарајевски Срби за копање ровова.
Први сљедећи њихов јуриш ће бити опште демонстрације и хаос након Локалних Избора, под изговором да је Власт покрала Изборе.
Зато сада треба упозорити Јавност Српске, и интернациналну, да СДС и Сазап ништа не раде у припреи за Локалне Изборе. Понашају се Свеједно.

Што мора да буде сумњиво.