субота, 12. јун 2010.

IMOVINSKI KARTON NARODA
Političari su lopovi i imaju sve.
Narod zamire od gladi i nema ništa. Osim političara.
Cijelu adsku scenu, iz zatišja, zahlađa i zidina, posmatraju tajkuni, parorodice brzoručice i pljačkaši.
To je najnovija digitalna slika sirotinjske i bogataške Srbije. Ali ne razlikuje se ni u čemu od drugih država, zajednica i Naseobine, proniklih na tlu samoupravljanja, krvi i bivše Jugoslavije.
Osamstotina raznih srbijanskih političara i javnih obavljača posla objavilo je na internetu svoje kartone. Ankete kažu da su to lažni podaci. Šta oni pričaju o fijesti i o plati ispod 10.000 RSD, srbijanskih dinara, oni su sve pokrali i obezijedili se.
Dobro. Treba vjerovati anketama i razjarenom narodu. Lažu. Pederi. Gulikože. Drkadžije, bre. Bave se politikom na narodnoj grbači. Što ne uzmu motiku u ruke. Tolika Srbija neobrađena, bre. Nema ko ni travu da kosi.
I u Naseobini. Dodik lopov, znamo svi. Organizovani kriminal. To što je prije rata imao fabriku, nedobijenu na reketaškoj privatizaciji nego stvorenu od početka, to ništa. I svi sa njim lopovi. Samo Mihajlica pošten. Prazna glava, prazan džrep. Žalio se nekidan morski pas, koji je pojeo Mihajlicu, da nije zbog te praznine mogao da zaroni pet dana.
Dabome da mi ne pada na pamet da branim političare. Naročito ne one u Srbiji. Ne znam ih dobro. Ali pokušao bih da odbranim narod. Od pogrešnog shvatanja sebe, pljačke i društva.
Dakle, ovako.
Političari su lopovi čim se rode. Ma, i prije rođenja. Političara poznaješ još u porodilištu po tome što je babici ukrao grudnjak. Prvog dana pošto je ispao iz one stvari. Trećeg dana joj je već ukrao minđuše i ako mu niste tada otvorili imovinski karton, čupnuli ste mečku za plećku.
Mi, narod, mi smo pošteni, marljivi i znojni. Ako nešto i ukrademo, recimo par miliona elektromotora iz komunističkih fabrika, to nema veze. Nije milion motora isto što i miliom dolara. To je milijarda dolara, bog te jebo.
Mi, narod, kada biramo političare na izborima, biramo poštene. A čim ih izaberemo, vidimo da smo izabrali lopove.
A tajkuni, bogataši, gulikože? Beko, Delto, Draško... Imaju pare, bre, i treba da imaju. Ne mogu ovaj narod zapošljavati golokurani. Mi, narod, ne možemo da budemo političari, treba da budeš bezobrazan, stalno na oku javnosti, da pregovaraš, da znaš svašta, engleski, bre, da znaš, diplomata da budeš. A tajkuni, gulikože, taj je svaki jedan od nas, jedan koji je uspio. Bogataši, lopovi, gulikože su naše drugo ja, naša podsvjesna želja i ljubav.
Nema smisla da od njih tražimo imovinske kartone. Šta ima veze kako je stekao Beko, Miško, Draško, naš Vidović, sitnica. Ukrao Vidović a kada nemamo plate nećemo pred Vidovića kuću, nego pred Vladu.
Ne želim da branim političare. Ako ukrade marku, treba ga strpati u zatvor a u zatvoru iskopati bunar a na dnu bunara samicu a u samici da bude bez vode, a u bunaru, mamu mu jebem.
Želim da branim narod od njegove podsvijesti koja mu dozvoljava da mirno gleda kako trista ljudi pljačka naciju trista nedjelja, trista mjeseci, trista godina, trista mandata... a oni trče svi ko ludi da uštroje izrabljenog vola kome su pootpadali rogovi, papci i zubi.
Da ne može više da jebe narod.
IZBORI U BiHELGIJI
Sutra, u nedjelju koja prva dođe, izbori će biti u Belgiji, najsjevernijoj Bosni i Hercegovini savremene Evrope.
Izbori su vanredni pošto je pala vlada i propala još jedna etapa trulog zajedništva.
Tamo, u Belgiji, da podsjetim, postoje Valonci i Flamanci, dva entiteta koja se otpočetka nepodnošljivo dodiruju, slično kao i u BiH. Oni imaju EU insitucije i NATO sjedište, koji besplatno koristi belgijsku zemlju. To je sličnost sa našim, sarajevskim Ohaerom. A razlika je što EU i NATO nemaju okupatorske, bonske i protektorske nadležnosti, date i samoprigrabljene, kao Naš Ohaer.
Taj Nato, a i EU, ne mogu podijeljenu zemlju da dovedu do spasa. Njena ekonomija, zbog višedecenijskih podjela, zaostaje.
U nedjelju, izbori će biti nova stepenica raspada.
Bart de Vever, moj flamanski imenjak, zalaže se za raspad, Lajčakov rajsferšlus, formulu Srbija – Crna Gora.
Flamanci i Valonci imaju neku samoupravu, još od sedamdesete, u prostornom planiranju, okolini, poljodjelstvu, zapošljavanju, energiji, kulturi, sportu... ali Flamanci sada traže autonomiju i u pravosuđu, zdravstvenoj zaštiti, oporezivanju i u oblasti rada.
Flamanci su, stereotip je, konzervativni i vole slobodno tržište. Valonci su, stereoptip je, podložni uticaju socijalista i korupcije pa imaju lošu upravu. Flamanci godišnje prebaciju Valoncima 11,3 mlrd eura ali od tih para ne vide koristi.
Tu smo, dakle. Kao i mi. U pitanju su pare i karakterne osobine. Dotle se došlo.
Kada sam bio na ratištima Naseobine, mogao sam ne pitajući i ne gledajući puno iznad svoga nosa da ne buih vidio krovove i bogomolje, zaključiti u čijem sam opustjelom selu. Jedna sela smrde, jedna su urednih dvorišta, jedna su puna kafana. Sejdo i Finci nisu imali sela.
Dabome, da me nećete natjerati da kažem čija su koja a to što vi mislite, to su vaše predrasude a ne moje.
Ali ne pišem ovo zbog smrada, birtija i reda već zbog činjenice da u Srcu Evrope, u njenom Ujedinjenom jezgru, nije moguće održati jednu državu za koju će svaki poluuki školarac ili student sa Balkana, reći da je stara evropska država.
Zbog čega, dakle, upinjati se da se održi BiH. Kad ne može FiV.
Jedna od najboljih demokratija jeste da se demokratijama pusti na volju. Niko još nije iskolčio demokratiju, utorio je, obzidao je, pa je onda procvjetao. Demokratija, a pod demokrtijom ovdje podrazumijevam slobodnu volju Srba i Hrvata, ne voli saksije.
Izbori u FiV će biti korak ka rješenju. Izbori u BiH biće početak još jedne etape/mandata samomučenja. U kojoj, možda, možemo početi da razmišljamo realno.

петак, 11. јун 2010.

LEŠINARI KRUŽE NAD SRBIMA
KACIN
Saopštenje koje je izdao potpredsjednik delegacije EP za JIE i izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin o tome da pozdravlja prvostepenu presudu Haškog suda genocid u Srebrenici, Beari i drugima, prelazi mjeru političke trpeljivosti i svrstava Kacina u profesionalnog političkog lešinara nad Srbima.
Presude suda se ne osporavaju ali se i ne reklamiraju niti pozdravljaju, to bi makar mogao da zna slovenački provincijalac i amaterski propagator rata za raspad Jugoslavije.
Pozdravljajući presudu, koja nije konačna, on u stvari vrši pritisak na sud i nastoji da održi i pojača pritisak na srpski narod, tovareći mu na leđa, po milioniti put, sumnjivi genocid u Srebenici. Jer genocide ne proglašava sud za ratne zločine i genocidima se ne mogu nazvati organizovana ubijanja ratnih zarobljenika, nedokazane izjave o tome da je neko saopštio da treba pobiti zarobljene niti se genocidom može kvalifikovati neidentifikovan broj žrtava za čiju likvidaciju nikad nije utvrđen stav, program, zakonska podloga ili odluka bilo kog organa vlasti.
Pri tome treba biti jasno da svakom ko je odgovoran za tragediju Srebrenice, treba dodijeliti maksimalno moguće zakonske kazne.
Jedino što se ne može prihvatiti jeste suđenje za genocid radi suđenja Srbima i likovanje nad genocidnim Srbima kao što čini lešinar Kacin.
BABIĆ
Ne znam šta je bilo onima u Nezavisnim da objavljuju proseravanja izvjesnog septembaraša, devedesetrećaša, Babića, o tome kako on vidi političku scenu, kako on za svoje sitne najamnike pravi sitna obavještajna izvješća, kako je cilj Međunarodne zajednice, kao da on zna šta je Međunarodna zajednica jer se bavi i boravi u Međusokačkoj zajednici, njegov domet su onaj propali baletan i špijunizirani Rafi, da sruši Dodika i tako da sruši Republiku Srpsku, i kako on to neće više da radi jer je bio zaveden, zabluđen i zajeban.
Biće da je nestalo para jer nestaje platiša.
Odlaze vam platiše, pizda vam materina.
Platiše koje su plaćale neartikulisane budalaste pojedince, egzibicioniste i autiste, samostalne medijske projektčiće, demokratske pizd-genijalce, nevladine organizacije, plaćali demokratski, kešom, iz ruke u ruku. Moj pradjed Toman mi je govorio da se samo ona stvar daje iz ruke u ruku.
Sad bi svi polako da se vrate, svi se predstavljaju prijateljima mrske vlasti, mrskih kriminalaca, mrske vladajuće klike.
Odlaze im platiše.
Tone im Titanik velikog ambasadorsko-garažno-ohaerovskog demokratskog projekta o udruživanju svakovrsnih političkih nakaza u plaćenički tor nazvan Demokratija sa predsobljem nazvanim Borba protiv kriminalaca koje je birao narod.
I Babić je jedan od lešinara nad srpskim narodom.
Za sitnu lovu.
Ne razumijem, ipak, zašto takvim protuvama davati prostor. Kad nije imalo učinka ni ono što je proseravao ni ovo što se, kobiva, kaje.

I KUČAN VIDI RJEŠENJE
Bivši slovenački komunist, a kasnije i Predsjednik Dežele, izjavio je u Sarajevu da Srbi i Hrvati, osim Komšića, još BiH smatraju privremenom tvorevinom pa je treba urediti kao federaciju ali da je njena budućnost u EU, samo ne navarat-nanos da bi se zataškali problemi, i u građanskoj državi.
Sve skupa, klasični bezmudi slovenački komunist. Onakav kakve nikad nisam volio. Il si komunist, il si pička.
Ipak, sa udivlenijem, čitam to o federaciji. Još 2006. sam i ja govorio o tome.
Ali sa uzeblenijem se pitam da li je prošlo vrijeme za federaciju.
Jer, nastupilo je vrijeme raspada po više koordinata.
Država je počela da se otima sa entitetima za pare. EU i NATO izbjegavaju zagrljaje sa BiH. Sam Incko, inače uvijek ljigavo optimističan, kaže da se ne treba nadati EU deset godina. A za deset godina ni Grčka neće stati na noge. Turska se umiješala. Ustavne promjene padaju ko trule petrovnjače. Sejdić i Finci neće, kako je zapelo, ući ni u Veselu svesku a kamo li u Ustav.
Ako jedan narod, znate vi dobro koji, ponovo izabere dva člana Predsjedništva, BiH će se raspuknuti sa one a ne sa ove strane. Republika Srpska može mirno da posmatra procese.
Da je EU htjela jedinstvenu i cjelovitu BiH, ona bi je primila kroz prste, kao i Bugarsku i Rumuniju. Ali ona je drži izvan tora, kao Tursku. Time EU daje znak, prvo, da je BiH ne zanima, drugo, da može da se raspadne, rascijepi, raspoluti, rastroluti. Turska može pomoći. Ako osokoli Bošnjake i progura Silajdžića za doživotnog predsjednika Prvog entiteta, bošnjačkog, Srbija bi mogla pristati da taj entitet na Balkanu da Turskoj. Bolje nego Sandžak. Hrvatska bi, takođe, mogla pristati a da zauzvrat dobije Treći entitet za Hrvate. EU bi, tako, imala dvije turske kandidature pred vratima, ali to joj je manji problem od neprestane bezbjedonosne bombe na pragu.
Možda bi nešto pomoglo, u miroljubivoj federalizaciji i smanjenju tenzija, kada bi Komšić odustao od kandidature. Ali, pošto je on ektremno ljiljaniziran, to se ne može desiti.
U svakom slučaju, federalizacija, umilno, ili raspad, okrutno rečeno, kucaju na prozor.

среда, 9. јун 2010.

INCKO ĆE BRANITI SRBE
U nekoj od emisija bijeljinske sojenice Esdeesa i mračnjačke manipulativne tevetvorine, nastale u srpskoj borbi za svijetle Srbe i mutne pare, kao blještav primjer Kriminalizovane Odbrane Srpstva, Been televizije, pred zmijskim očima Suzane Puls, siroma Valentin Incko, u semberskom narodu, a i šire, poznat kao Vicko Navijač, saopštio je umiljato i ljigavo kako Republika Srpska nije ugrožena i kako, kada bi se to dogodilo Srbima, i on bi branio Srbe.
Nejasno mu je kako ga napadaju kada je on samo malo koristio Bonska ovlaštenja, kod produženja mandata stranim sudijama. Sitnica. I kada je pred Savjetom bezbjednosti, učestvujući zajedno sa Harisom Istambulskim, pohvalio Republiku Srpsku.
To isto, o neugroženosti Republike Srpske, povodom stalne Esenesdeove primjene Entitetskog glasanja, pričao je i Mladen Ivanić. Samo se nije tako smijuljio kao Vicko.
Stoga nije slučajno Navijač došao u emisiju Been teve.
Navijač je, u stvari, želio da poruči gledaocima tog ravničarskog medija, da vlast u Republici Srpskoj pogrešno radi kada provodi svoj program odbrane i zaštite Republike Srpske na osnovama Dejtonskog sporazuma a od raznih Ovlaštenja koja nisu utemeljena na tom sporazumu niti u ustavu BiH.
Vicko Navijač se tako svrstao u opoziciju u Republici Srpskoj. Samo još nije rekao kojem bloku ili kojoj samostalnoj političkoj radnji će se pridružiti.
I red je da to saopšti na tom svijetlom mediju.
Našta su spali Srbi u BiH. Da ih brani Valentin Incko.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
SKICA NASTUPA
OPOZICIJA SUDNJEG DANA I OPŠTE PROPASTI
TAKTIČKI SMO IH NADMUDRILI. OBZNANILI SMO SLOGAN SRPSKA ZAUVIJEK ŠTO JE OPOZICIJA SHVATILA KAO POČETAK KAMPANJE PA JE POŽURILA SA SPORAZUMIMA, DOGOVORIMA, NASTUPIMA U JAVNOSTI I U NEDOSTATKU KONCEPTA, SLOGE I PROGRAMA JEDNOSTAVNO IZDUVALA KAO AMERIČKI FINANSIJSKI BALON. KADA NISU SPOSOBNI DA SHVATE JEDNOSTAVNU TAKTIČKU IGRU, KAKO BI SE TEK SNALAZILI U VOĐENJU DRUŠTVA. VEĆ SE TADA VIDJELO DA SU IM IZGLEDI MALI I DA JE LJESTVICA PREVISOKO POSTAVLJENA.
• OPOZICIONA SCENA, ČETIRI MJESECA PRIJE IZBORA NE POSTOJI. RAZBIJENA JE U JEDNU SKRPLJENU KOALICIJU, SDS-PDP-RADIKALI NOVOG GRADA, JEDAN DRINSKI SPORAZUM POLITIČKIH EGZIBICIONISTA BAJIĆA I KRSMANOVIĆA, MEDIJSKI OPOZICIONI BLOK ATV-BNTV-BLIC I NEKOLIKO SAMOSTALNIH OPOZICIONIH ZANATSKIH RADNJI U VLASNIŠTVU ČAVIĆA, KALINIĆA I SLIČNO.
• SADA JE JASNO DA NEMA NI POLITIČKOG PROGRAMA KOJI BI OKUPIO OPOZICIJU. NJIHOV JEDINI CILJ JE DA SE SRUŠI POSTOJEĆA VLAST ŠTO JE JEDNAKO TEŽNJI OBIČNOG KRTIČNJAKA DA POSTANE VULKAN. U TAKO USITNJENOJ I RAZNORODNOJ OPOZICIJI NEMOGUĆE JE PRONAĆI OKUPLJAJUĆI POLITIČKI PROGRAM. SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA KAO JEDINA OZBILJNA OPOZICIONA STRANKA, NIJE PONUDILA NIŠTA, MADA JE NAJODGOVORNIJA ZA TO. NJEN POLITIČKI PROGRAM JE VIŠEGODIŠNJE PONAVLJANJE TAČAKA U KOJE VIŠE NIKO NE VJERUJE. NEKIDAN SU IZAŠLI SA NABRAJANJEM PREŽVAKANIH STVARI KOJE SU KORISTILI I ZA LOKALNE IZBORE I IZGUBILI 20 OPŠTINA. POLITIČKI PROGRAM ESDEESA IDENTIČAN JE JEVTINOJ PROPAGANDI CENTRA CIVILNIH INICIJATIVA I TRANSPARENCI INTERNEŠNELA.
• KRAJNJI REZULTAT OVAKVE OPOZICIONE SCENE BIĆE GUBITAK PODRŠKE KOJU JOŠ IMA SDS. ONI SU SE NEOPREZNO UDRUŽILI SA GUBITNICIMA I TO ĆE BITI VELIKI UDAR NA NJIHOVO BIRAČKO TIJELO I NA NJIHOV UGLED. SVI OKOLNI IGRAČI, LAŽNO SE PREDSTAVLJAJUĆI KAO KVALITETNI OPOZICIONARI, NASTOJE DA UGRABE NEKO MJESTO U SKUPŠTINI I TAKO SE UHLJEBE NA RAČUN PORESKIH OBAVEZNIKA I LAŽNOG PLAŠTA OPOZICIJE. TA MJESTA MOGU DA UZMU SAMO OD SDS-a.
• SUŠTINSKI, U GLAVNOM OPOZICIONOM BLOKU NEMA SLOGE OKO PODRŠKE KANDIDATIMA, TADIĆU I IVANIĆU. NI CIJELI SDS NE PODRŽAVA TADIĆA A NAJVEĆI DIO SDS NE ŽELI DA PODRŽI IVANIĆA JER JE OBEĆAO PRIHVATITI BUTMIR I REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI. S DRUGE STRANE, PDP POKUŠAVA PONOVO DA NASAMARI SRPSKU DEMOKRATSKU STRANKU I PREKO NJIHOVE PODRŠKE DOMOGNE SE MJESTA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH ŠTO JE GLAVNI CILJ IVANIĆA I NJEGOVIH STRANIH MENTORA. STRANI INŽENJERCI RAČUNAJU DA ĆE PREKO IVANIĆA OSTVARITI MAKAR DIO UNITARIZACIJE A PREKO INSTALIRANJA, NA PRIMJER, KRSMANOVIĆA I OBRENA PETROVIĆA U PARLAMENTARNU SKUPŠTINU BiH ANULIRATI ENTITETSKO GLASANJE OKUPLJAJUĆI PET GLASAČA IZ ENTITETA KOJI BI PRIHVATALI UNITARISTIČKE ZAKONE. PREMA INFORMACIJAMA SA TERENA, OČEKUJE SE DA ZA KRSMANOVIĆA I PETROVIĆA GLASAJU BOŠNJACI. STRANCI SU ODNJEGOVALI GUJU KRSMANOVIĆA A SDS SAM, IZGLEDAM GAJI SVOJU GUJU U NJEDRIMA.
• OPOZICIJA NE POSTOJI NI PROGRAMSKI ALI NI IDEOLOŠKI. NIKO OD NJIH NEMA HRABORSTI DA SE POZICIONIRA NA POLITIČKOJ LEPEZI I DA KAŽE DA JE DESNICA ILI CENTAR. SVRSTAVANJE U NARODNE STRANKE JE ZA OVDAŠNJE PRILIKE UOPŠTENA I NERAZUMLJIVA PODJELA JER SU SDA I PDP ZAJEDNO U NEKOM ČUDNOM BLOKU NARODNIH STRANAKA.
• PO PORIJEKLU, OSIM SDS-a, SVE OSTALE STRANKE I U BLOKOVIMA I SAMOSTALNO, U STVARI SU NADNIČARI KOD MEĐUNARODNIH TAJNIH I POLUJAVNIH POSLODAVACA. TO SE VIDI PO TOME ŠTO UPOTREBLJAVAJU ISTE FORMULACIJE KAO I ANALITIČARI IZ ERGELE GREGORIJANA I MUTNOG KRILA OHR-a. IVANIĆ, ČAVIĆ, KRSMANOVIĆ, BAJIĆ DIREKTNI SU NADNIČARI KOD STRANACA.
• POJEDINAČNO: IVANIĆ JE DRESIRAN DA PRIHVATI BUTMIRSKU UNITARIZACIJU I REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI ŠTO BI ZANAVIJEK POKOPALO REPUBLIKU SRPSKU. ČAVIĆ JE INSTRUISAN DA GOVORI O REŽIMU KOJI VLADA U REPUBLICI SRPSKOJ ČIME PONIŽAVA BIRAČE I GRAĐANE JER IH JE 50 % GLASALO ZA SNSD A NA LOKALNIM IZBORIMA I U VIŠE OD 50% OPŠTINA NAČELNIČKU VLAST SU BIRAČI DALI SNSD-u. ON NAROD NAZIVA REŽIMOM. BIO BI EFIKASNIJI KAO KOMERCIJALAIST KOD MRVE PRSTOJEVIĆA NEGO U POLITICI. ČAVIĆ JOŠ IMA ZADATAK DA SPREČAVA BILO KOGA OD OPOZICIJE DA POSLIJE IZBORA SARAĐUJE SA SNSD-om. KRSMANOVIĆ LAŽE O OPŠTINSKOJ DECENTRALIZACIJI DA BI PRODAO UNITARIZACIJU I UKIDANJE ENTITETA. BAJIĆ, SPLAVAR IZ OKOLINE VIŠEGRADA, I NJEGOVA STRANKA,PROPALI SU U FEDERACIJI PA PREUSMJERENI U REPUBLIKU SRPSKU.
• OPOZICIJA NEPRESTANO GRADI SVOJ JAVNI NASTUP NA LAŽIMA O OPŠTOJ KRIMINALIZACIJI, O MAFIJI U ŠUMAMA, O MAFIJI U FARMAKOLOGIJI, O MAFIJI U JAVNIM NABAVKAMA, O MAFIJI U GRAĐEVINARSTVU... ZABORAVLJAJUĆI DA SU SAMI, U SADEJSTVU SA STRANCIMA, STVORILI DOSAD NEVIĐENU OPOZICIONU MAFIJU KOJA IMA RAZRAĐENU MREŽU ALI JE BORBA JEDINO OKO TOGA KO SU KUMOVI. LAŽI OPOZICIJE SU U TOME DA ZA PENZIJE IMA PARA SAMO DO KRAJA GODINE, DA JE BUDŽET U KOLAPSU, DA PROPADAJU VELIKI VLADINI PROJEKTI KAO ŠTO JE RAFINERIJA, DA ĆE VLADA RASPRODATI HIDROELEKTRANE, DA ĆE ZA DVA MJESECA SVI IZGUBITI POSAO. OPOZICIJA U REPUBLICI SRPSKOJ POKUŠAVA DA U JAVNOSTI I KOD BIRAČA RAŠIRI PESIMIZAM, DEPRESIJU I BEZIZLAZ RAČUNAJUĆI DA ĆE TAKO SLUĐEN I IZLAGAN NAROD KAO HIPNOTIZIRAN GLASATI ZA NJIH. ONI SU OPOZICIJA SUDNJEG DANA I OPŠTEG POTOPA. NE VIDIM KAKO BI NEKO GLASAO ZA ONE KOJI REKLAMIRAJU PROPAST A NE ZA ONE KOJI RADE I STVARAJU.
• JEDINI SPAS ZA OPOZICIJU JE DA JOŠ NEKO STAKLO NEGDJE PUKNE ILI DA NE PRORADI FONTANA NA ULAZU U BANJALUKU.
• MI IDEMO NA NAJMANJE 300.000 GLASOVA ZA NARODNU SKUPŠTINU I JOŠ VIŠE ZA POJEDINAČNE KANDIDATE. IMAMO BLIZU 150.000 ČLANOVA.
DRŽAVA INCKA I AMBASADORA
Bilo bi lijepo da se BiH prozove Ambasadorija. Ili Inckonija. Savezna država Ambasadorija. Republika Inckonija. Toliko se taj kor miješa u unutrašnje stvari ove Naseobine da je došlo vrijeme da se normativno stanje privede realnosti, izjednački sa faktičkim stanjem. Ili da im uzvratimo. Pa da se Država Naseobina počne miješati u poslove ambasada. Da im, na primjer, počnemo kositi travu ili zahtijevati da mi, Država i Entiteti, postavljamo portire ili higinijeničare u ambasadama.
Ambasadori PIC-a i Incko Navijač, počeli su kampanju za povećanje budžeta Savezne Države koja se „razvija“, „ima nove zadatke“ i „njene funkcije se proširuju“. Za početak traže 200 miliona maraka više za slijedeću godinu. Vojska, prisjetimo se, smatra da je 350 miliona maraka malo koliko troše za izigravanje oružanih snaga sastavlajenih od satnija i domobrana, priučenih odjeljenskih generala i načelnika štabova sa činovima koje im dodjeljuju neidentifikovani punktovi.
Pare, takozvanu državinu, moraju da daju entiteti. Nema ko drugi. A entiteti ne daju pare. Jadnici iz Federacije i ovako samo što nisu postali Grci a ako bi im još otkinuli iz duvankese, mogu da zatvore cirkus. Ukidanje entiteta. Republika Srpska se drži stabilno ali to i jest najveći problem. Treba je iznuriti. Ako ne možeš srušiti Dodika, uzmi joj pare. Naseobina ima nove zadatake, njene funckije se proširuju. Zemlje u okruženju propadaju, Američani puše, nestale su velike banke, samo Naseobina cvjeta i behara.
Kao i, onomad, Kardelj, imam ideju.
Entiteti treba da raspišu tender, a može i pozivno nadmetanje, za obavljanje poslova iz oblasti: sjednice Savjeta ministara i pripadajuće plate, sjednice Parlamentarne skupštine BiH i plate, razgovori o bezviznom režimu, tuzemno i inozemno, državne sahrane, po potrebi, sendviči, sokovi i obojena pića za strane goste, Lot jedan, lot dva... pa neka se Naseobina, Država, Državni budžet, jave na tender i ponude cijene. Za tu svrhu se može osnovati Regulatorna agencija za Državu i njene poslove. Nezavisni regulator. Funkcije se proširuju.
Ambasadori i Incko, iz sorte mlatipara i ljudi koji nikad nisu nešto privrijedili da bi znali cijeniti dinar i paru, neukusno shvataju svoj posao u Naseobini.
Neki politikolog bi im trebao objasniti da se djeca ne prave srednjim prstom, ni država nametnutim budžetom.

понедељак, 7. јун 2010.

ŽIV LI JE ALI-PAŠA?
Oktobra 25. 1815. leta, Miloš Obrenović je, nakon ustanka u Regiji Takovo Serbs Lajon, sklopio usmeni dogovor sa Ali-pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi u Beogradskom pašaluku. Bio je to Ferman o razumevanju, koji je Serbiji doneo nekoliko povlastica.
Knez Miloš nije birao načine, kažu istoripedije, da utvrdi svoj položaj i izbori autonomiju za Serbiju. Turke je potkupljivao a političke protivnike ubijao. Karađorđa naročito. Leta 1830. Miloš je dobio Ferman o razumevanju delimične unutrašnje samouprave i o slobodnoj školi, u narodu poznat kao Hatišerif.
Leta 2010. a juna 7., u sandžačkom listu Danas koji izlazi u Beogradu, u naročitom intervju koji je vodila Teta Safeta, ambasador Turske u Beogradu, Umar, Ahmet Suha, obelodanjuje da Serbija ne treba da dobije Hatišerif o učenju turskog jezika jer Serbi već znaju osam hiljada turskih reči a stalno koriste tri hiljade.
No, seksuališe mi se za serbsko-fermansko-sandžačke odnose.
Sve dok ne pročitah naslov ovog intervjua, na naslovnoj strani: Dodik je sve izolovaniji.
Dodik je, da podsetim Miloša Obrenovića i Ali-pašu, prime popečitelj Republike Srpske koja je izvan Pašaluka a ambasador Umar je ambasador u Serbiji i celom Sandžaku.
Šta, dakle, ambasador Turske u Beogradu ima sa Dodikom? Jer kad kaže Dodik, on misli na Republiku Srpsku, a kad misli na Republiku Srpsku, svrbe ga Srbi u BiH.
Da li je, dakle, njegov Ali-paša sklopio usmeni dogovor sa Milošem Obrenovićem o izloaciji Srba u BiH.
I zašto u tom intervjuu Teta Safeti, ambasador Umar nudi susret ambasadoru Turske u BiH i Miloradu Dodiku, prvom popečitelju. Šta on ima s tim. Savremena diplomatija bi to nazvala mešanje u nutarnja dela druge zemlje. Ali-pašina i Miloševa diplomatija bi to nazvala fermanskom ponudom.
Serbija je, međutim, naivna, za razliku od Republike Srpske. Izvesna autonomija, usmena, koja je obećana od strane Turske i još od kojekude, za izgradnju obilaznice oko Dodika, Republike Srpske i Srba u BiH, mala je dobit za stvarne namere Turske u Serbiji zemlji. Ambasador Umar sa pesničkim oduševljenjem i kolonijalnim udivlenijem, govori o izgradnji puta kroz Sandžak, kojeg će na turskom kreditu graditi, očekuje, turske kompanije, kao i o autoputu Beograd – Monte Negro, opet kroz Sandžak, pa onda i o investicijama koje će doći, turske su već najavaljene, a u stvari, najavljuje tursku vlast u delu Serbije. Kada za to dođe vreme, dabome.
Angažman Turske u BiH i na Balkanu može samo da nosi krv, kolikogod to sada dobronamerno, autoputno i sandžački izgledalo.
Njegova ekselencija sere o tome da Turska ne želi samostalno da uređuje odnose na Balkanu i u BiH. A šta je izolacija Republike Srpske. Jedne nacionalne trećine i jedne teritorijalne polovine BiH.
I suštinsko pitanje:
Koja je osnova angažmana Turske na Balkanu, u Serbiji i u BiH. Da li je to Teritorijalna Otomanska Stabilnost. Da. Da li je to zaštita Turaka, nacionalne manjine u BiH i u Serbiji. Ne. Jer Turaka ovdje nema. Mada bi ih Sarajčaršija i Sandžakčakija uskoro mogle poželeti. Osnov je vjerski. Jer ovdje nema Turaka ali ima muslimana.
A angažman na osnovama vjere, uvek kroz celu istoriju, donosi jednu raspevanost, devojačke ljubavne uzdahe, umilnost, blagougodnost, posvemašnji artizam i nadrelizam u slikarstvu, poeziji i arhitekturi. I u krvi.

недеља, 6. јун 2010.

OVI IZ ERESA
"Ovi iz RS-a neće prihvatiti izmjene i dopune Statuta. To je sigurno, a zbog toga će Savez da bude drastično kažnjen. Nema načina da se spasimo, jedino da poslušamo ljude iz FIFA-e i UEFA-e", siguran je Muhidin Raščić, član IO NSBiH.
A cilj promjena Statuta je da Fudbalski savez BiH ima jednog predsjednika i da nacionalna blokada ne može da se primjenjuje. To znači da bi, da pojednostavim, najbolje bilo da predsjednik uvijek bude Bošnjak.
Jer, u fudbalskoj reprezentaciji BiH igraju sve sami Hrvati i Srbi, toliko su navalili na reprezentaciju da je i rezervna klupa srpsko-hrvatska, oružar, maser i kondicioni trener su srpsko-hrvatski, čudo živo, nigdje Bošnjaka, kao Engleza u Arsenalu, pa je red da Bošnjak uvijek bude predsjednik.
Fudbalski-nogometni savez BiH je unitarizovana institucija, oktroisano zajedništvo. Institucija i savez bez ikakve logike i osnove. Da nije tako, ne bi u reprezentaciji igrali sami Bošnjaci a Srbi i Hrvati bježali od nje ko đavo od krsta. Čak i da je sve idealno, reprezentacija BiH ne može pomaknuti fudbalski sport ni za travku naprijed. Nema konkurencije, nema struke, nema para, nema profesionalizma… onda je najbolje fudbal prepustiti nacionalnim savezima. Neka svako ima svoju reprezentaciju, neka svako uređuje fudbal kako hoće, a neka se jednom godišnje odigra neki turnir ili neki mini kup koji će dati predstavnika BiH u tim evropskim takmičenjima.
Mnogo je poštenije nego ovako glumiti zajedništvo, bratstvo i loptaštvo, organizaciju, članstvo u UEFA i FIFA…
Reprezentacija BiH ne služi ničemu. Služi samo bolesnicima da razvijaju iluziju o postojanju Države Bosne. Kao da se država pravi preko UIO, RAKa, FS/NS… onoj jadnoj ženici, koni, koja zove Dodika u emisiju Beenteve, da kaže kako BiH vodi protiv Njemačke 1:0. Sirotica. Ćiri da pravi cirkus od svih nas i od reprezentacije. I lopovima koji maznu koju lovicu izigravajući važne i kurčevite face u Bosanskoj Kući Fudbala. Ej.
Stoga Republika Srpska ne smije pristati na bilo kakve izmjene Statuta.
Po cijenu povlačenja iz tog oktroida. Jednom je pristala, pod pritiskom. I šta je to donijelo dobro srpskim loptašima. Da li se i jedan srpski fudbalist dobro prodao igrajući u repreztentaciji. Da barem jedna sirotan vidi koristi od te reprezentacije. Ni jedan.
Srbi, a i Hrvati, služe samo kao pokriće za bošnjačenje reprezentacije kao i svega u ovoj usranoj zemlji.
Doklegod taj izvjesni, i hiljde drugih u Sarajčaršiji, Muhidin Raščić komunicira s nama sa “Ovi iz Eres…” nema tu providnog dana.
Rastanak je mio pa makar i fudbalski bio.