петак, 7. септембар 2012.


1771.
LABORATORIJSKI
NALAZ:
POZITIVNA
BANJALUKA

STJ. Da li Banjaluka ima Sindrom stečenog gubitka imuniteta. Da li ima virus Zapadnog Nilskog Konja. Pičiju Gripu, možda. Obzirom da je nedjeljama bila u Picinom Parku, omiljenoj destinaciji dviju partija, Demokratske i Demokratskog Progresa.
Jer, Depeče, Partija Dragana Čavića, tog srpskog Ča Gevare, obznanila Slogan Zlogan: Pozitivna Banjaluka.
Ča Gevara, Borac Protiv Režima, STŽJ, Sunce Ti Žareno Jebem, boluje od bolesti. Pričinjavaju mu su bolesne i pozitivne stvari. U medicinskom smislu. Što si pozitivniji, to si mrtviji.
Živ sam se namro straha. Ako postane Čokornačelnik Banjaluke, potpisaće, priluda, nalaz Radne Grupe da je SNSD u Banjaluci izvršio Čavocid.
Izborni slogan je filozofija. Hegel politike. To nije za čobane, čokore i čopore. U šta se mogu ubrojati stranke-grupe, stranke jednog čovjeka i manipulativni trećesmjenaši političkog miljea lokalne zajednice.   
Ja sam Pozitivna Banjaluka. Vi ste svi negativni. Vi ste svi u govnima. Ja u Belom Odelu.
Amateri političkih slogana, preprodavači izbornih dosjetki, narcisoidni krsman-čavići, iz ergele En Daj Mi institiuta, koji Krsmanoviću lažu da ga podržava 67% Foče, što je nemoguće, jer otkad je otišao Lektor, Foča nije toliko luda, ili lažu Čaviću da je izjednačen sa Gavranovićem a pred njegovim prostorijama, u Petra Kočića, u Banjalauci, svakog dana ista četiri automobila, iako drži vrata otvorena kao pijačna prodavnica koja daje znak rijetkim kupcima da  radi, misle da je najvažnije biračima i javnosti reći nešto o sebi.
Katastrofalna greška. Birači sve znaju o tebi, Čaviću. Birači očekuju šta ćeš reći o onome što je najvažnije za njihov opstanak. To nije zaposlenje, iako je uvijek na vrhu interesa u anketama, to nije ni plus ili minus, nisu izbori akumulator, to nije ni izjava o demokratičnosti niti o tome za šta si a zašta nisi.
Slogan je izjava, priznanje o suštini. A suština je ovdje Republika Srpska. Zato Esenesde ima slogane koji ne spadaju u političke pizdarije. Imamo filozofiju. Naprijed Srpska. Srpska prije svega. Moja kuća, Srpska. Srpska, kuća do kuće. To je razumljiv jezik koji govori o našem programu koji ide za tim da Republika bude jedinstvena, kompaktna, složna, neprekinuta. Ali nije to isključiva filozofija. Svaka i svačija kuća do kuće je dobrodošla. Učite se. Jeste bolno, ali je nadobudno.  
Nije suština Genocid u Srebrenici. Moj Čaviću.
Zato Banjaluka nije pozitivna. Nema Banjaluka Sidu.  

четвртак, 6. септембар 2012.


1770.
DRŽAVA ZA SEJDIĆA

Odavno tvrdim da Tužba Sejdić/Finci protiv BiH, nema nikakve veze sa Ostalima, sa Srbima, sa Hrvatima, sa Bošnjacima. Nego ima veze samo sa unitaristima.
Ispočetka je to izgledalo kao evropsko nastojanje da se od Vukojebine načini ružičnjak. A onda je Sarajevski Politički Krug bezočno počeo koristiti tu presudu za unitarizaciju. Unitarizacija je, inače, ovdje permanentni politički program koji podrazumijeva da se svaku prirodnu, neprirodnu, ljudsku i neljudsku pojavu, iskoristi za praktičnu unitarizaciju ili za zahtjev za unitarizacijom.
Sami Sejdić i Finci su shvatili da su oni postali politički subjekti u BiH. Kao i lideri najvećih stranaka. Pa su počeli pametovati u intervjuima i izjavama.
Zaboravili su da su oni samo tužili BiH. I da to ne znači da se njih pita za to kako treba da glasi presuda i kako je treba provesti.
Ali, kada su već toliko uizjavljivani i uintervjuisani, mogli su obznaniti i na čiji su poticaj presavili tabak.
Umjesto toga, Sejdić izjavljuje kako to što predlažu SDP/HDZ nije ispunjenje njihovih želja. To dalje, veli, nacionalno dijeli BiH.
Ta mi je ocjena odnekle poznata.
Ali, ako pogledamo praktičnu stranu problema, presudom i njenim provođenjem ništa se značajno ne rješava za Ostale. Oni ne mogu nikako biti izabrani čak i kad bi imali pravo da se kandiduju za više mjesta istovremeno. Stoga je svejedno da li stoji u Ustavu da je Predsjedništvo sastavljeno od po jednog predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka ili samo od trojice odnekud i odnekle.
U Ustavu ne mora da piše da je BiH zemlja toliko podijeljenih Srba, Hrvata i Bošnjaka da ne može opstati. To se osjeća u vazduhu. I u zraku. Neprocjenjivo.
Druga bitna stvar. Rat u BiH nisu počeli i vodili Ostali i Nacionalne Manjine. Već Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Stoga je i dejtonsko i ustavno rješenje obuhvatilo baš njih. Svi drugi i njihova prava se podrazumijevaju.
Ali se ne podrazumijeva mogućnost promjene ustava i pozicije konstitutivnih nacija zbog položaja Ostalih.
Sejdić je pametovanjem o prijedlogu SDP/HDZ vjerovatno zapečatio sudbinu te presude.
BiH sigurno neće ići evropskim putem ako mora da se unitarizuje. Ovdje ni jedna nacija, čak ni Bošnjaci, neće žrtvovati svoj položaj, zbog EU. Pa ni zbog Ostalih.
Republika Srpska rizikuje svoju budućnost ako prihvati „Jedan Iz Republike Srpske“. Kolikogod to sada izgledalo nerealno. Ali istorija Naseobine i okolnih vukojebstava, kazuje nam da je spektar nacionalnog i međunacionalnog zajeba, izjeba i podjeba, beskonačan a ne samo u krugu od 360 stepeni.
Pa je, ipak, to ponudila. Ali, kako vidimo to nije dovoljno. Unitaristi imaju beskrajne apetitite. Njihove pantljičare imaju gliste koje imaju pantljičare.
A Sejdić hoće da bude i tužilac i sudija. I nacionalni mjerač i Ostali.
Ejebiga.

уторак, 4. септембар 2012.


1769.
OKO ZA OKO,
GRKLJAN ZA GRKLJAN,
BEĆIROVIĆ ZA ZVIZDIĆA

Sarajevski Politički Krug je ušao u čavrndiju. U progon vlastitoga repa.
Prvi put se nalazi pod neshvatljivo komplikovnim zadatkom. Kako onom drugom izvaditi grkljan a predočiti to tako da nema nikakve veze sa saradnjom sa Srbima.
Ne budi priminito, Sarajevo je opet opkoljeno. S jedne strane tuku jake snage Esdeesa a sa druge Esenesdea. A dolje, u Kotlini, sijevaju svjetlice i prži visoki napon. Ko je prvi počeo saradnju sa Dodikom. Ko je u tajnoj večeri sa Srbima. Ko se sa Srbima uortačio u smjeni Našeg Kadra.
Sarajevska Borba Pijetlova koju je organizovao Zlatko Lagumdžija kandidovdanjem Komšića za Člana P, došla je dotle da je svako postao meta i cilj, svako je sredstvo obračuna i svi su na ražnju. Mislim da bi neko od ovih bošnjačkih igrača već pokrenuo smjenu i Reisula, samo da mu ne ističe mandat.  
Srpska je tako, nakon dvadeset godina, konačno preuzela inicijativu. BiH, pa i Bosna, opet zavise od Srba. Kao što je bilo i na početku.
To je samo zbog toga što je Ovdje uobličen Realan Politički Nacionalni Interes. Dakle, i politički i nacionalni. Jedno bez drugoga ne bi išlo. Ako je samo politički interes u pitanju onda je to Ples Nudiguza, Ivanića i Čavića. Ako je samo nacionalni, onda je to Ples Čupavih Prsa Esdeesa. U oba slučaja saldo je Negativni Minus, štobireko Spasoje Računovođa.
SPK se, pak, našao u čavrndiji samo zbog toga što nema i nikad nije imao taj RPNI.
Njihovi politički folovi sa Državom su politički analfabetizam. Država spada u sveru inventara. U slučaju BiH. Ona ovdje nije Realan Nacionalni Politički Interes. Ni cilj. Ona je pakovanje, ambalaža, stalaža.
SPK decenijama srlja iz greške u grešku. Esdea je proklamovao Državu Za Bošnjake. ESzaBiH Državu stopostotnu. Esdepe Državu za čovjeka.
Bošnjaci se u tome nisu snašli i našli. Njihov Nasamar je konačan i bjelodan. Takva Politička Pušiona kakva je glasanje, u više od trista hiljada tiraža, za Komšića koji u trenu napusti Brod Za Državu, nije zabilježena ni u Velikim Podjebima Bratstva i Jedinstva.
Mi smo za smjenu Bećirovića. Ali ne iz Esdeeosvih razloga. Mi bi smijenili i Zlatka ali ne zbog Dodikovih razloga. Odjekuje Kotlinom.
To je samrtni vapaj bošnjačke politike. Možemo li išta bez Srba i Srpske.


NOVI OBLICI ZA SKULPTURE
Zahvaljujući mojim prijateljima ispod Čemernice, Didari, Bogdanu i Šumaru, uz pozadinsku logistiku Kralja Vračka, dobio sam nove drvene gromade za skulpture. Radi se o crnom grabu koji je rijetko drvo ali podložno čudnim oblicima koje tvori priroda.
Gromade su sada na guljenju kore i biće konzervirane do proljeća. zajedno sa kamenom iz Hercegovine, dračom iz Vrbanje, ova tri crnograba mi omogućuju jednogodišnji skulptorski rad iz kojeg će nastati desetak dobrih oblika. 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa

понедељак, 3. септембар 2012.

1763.

CRVEN FESIĆ
SOCIJALISTIČKE
INTERNACIONALE

Kada smo mi, onomad, osnivali Stranku nezavisnih socijaldemokrata, nije se u Republici Srpskoj smjela pomenuti ta Socijaldemokratija. To je varka Buržoaskog Zapadnog Militarizma. Stoga su naši ljudi, u vrijeme sastanaka i osnivanja odbora, na mnogim mjestima zamračivali prozore dekama, da mrski doušnici i sveopšti neprijatelji ne bi vidjeli ko sve šuruje sa nenarodnim elementima iz inostranstva.
Uz to, mi nismo Peravu prefarbali u Žujavu. Mi smo osnovali novu stranku. Novu ideologiju. Novi program. Našli nove ljude.
Sad vidim da smo načinili jednu grešku. Evropski i bjelosvjetski socijaldemokrati, naročito oni postrojeni u Socijalističkoj internacionli, nisu radi da pročitaju, i svaki dan gledaju, sintagmu Nezavisni Socijaldemokrati.
Kominterna ima korijene i u zemlji i u vazduhu.
Crni Komunizam preimenuj u Socijaldemokratku Partiju, obavezno Partiju, i šuti.
Tako je uradio Zlatagan Velićanstveni i pobro plodove. Poslije njega to je uradio i Tomislav Nikolić. Preimenovao Jadikale u Naprednjake. I Bog Te Veselio.
Nakon formiranja Stranke nezavisnih socijaldemokrata, nema šta ti evropski socijaldemokrati nisu radili da nas privedu kulturi, da nas ukolijenče i podvedu Esdepeu da bi preko nas vladali Srbima.
Deset godina smo se opirali i išli usponom do pobjede. Kada smo pobijedili, postali smo opasni. A i mi smo se protresli, okočoperili i nakostriješili. Eto ti Boljitak za saradnju. Ubio se. I Haoes.
Kada je Tužibaba Velićanstveni presavio tabak i odaslao ferman u Socijaldemokratski Stambol, kod nas su, u Glavnu kancelariju u Banjaluci, došli drugarice i drugovi Tanja Fajon i Hanes Svoboda. Mada, sudeći po svobodnim naočarima, čini mi se da su to bile drugarice.
Kobiva, da se obavijeste o stanju u Esenesdeu.
Između ostalog im kažem da imamo četiri žene načelnice i da su to jedine četiri u BiH. Svoboda gleda po plafonu a Tanji malo neprijatno. Vidim da pričam zidovima.
Sad vidim da se SI, Socijalistička Internacionala, opredijelila za Crven Fesić U Dragana Moga. Tu je sve. I Crvena boja socijaldemokratska. I U kao baština fašističkih gena Haoesa. O Fesu da i ne govorim.
SI se tako ustoličila kao ekspozitura sitnih geopolitičkih igara na Balkanu.
A u stvari kao još jedan magarac koji treba Zlatagan da održi u sedlu.

недеља, 2. септембар 2012.


1762.
A BRISEL NE
ŠALJE HELIKOPTER

Kako je lijepo kad imamo Vašu Državu. Čim se dogodi neka prirodna i neprirodna katastrofa, svi šalju pomoć. Prosto čojeku dođe da poželi koju poluprirodnu katastrofu, pa da uživa u brizi i pomoći. Ja, ovih dana gledam u šume i u brda, ko naduvan, da mi je da izbije neki požar većih razmjera sa malom štetom, jebeš makiju, šikaru i niže raslinje, nebili i Brisel poslao helikopter.
Hoću da reknem Svi poslali helikoptere a Brisel se ušutio ko usran u punom kupeu.
Došao Turski Helikopter. STJ. Na aerodromu priređen svečani doček. Ambasador odnosne zemlje, darivaoca, i zvaničnici iz Ministarstva Bezbednosti odnosne BiH. Oni koji još nisu smijenjeni. Samo je nedostajao Sulejman Veličanstveni kojeg će ona robinja, do kraja serije, prozvati Sule Kurčastveni, pa da doček bude Apsolutno Apsolutno Stabilan.
Ali, stvar je izvadio, ne kao Sule u Seriji, izvadio na aerodromu, ambasador Turske, rekavši da Turska ima iskustvo u požarima. Na području Turske, kaže. Na području Balkana, kažem. Petsto godina.
Sada u BiH isto. Turska prvo pali pa onda gasi. Direktno Erdogan poslao helikopter. A Nebojša Radmanović im lijepo rekao Sve što kažete, ovdje vatru pali.
Ja, ipak, mnijem da je ovo zvaničan početak invazije Turske na BiH. Odnosno, na dio aerodroma pod kontrolom Ministarstva Bezbjednosti.
Prethodno je na ova područja došao i Ruski Helikopter.
A Brisel šuti. Šuti Merkel. Šuti Kacin. Šuti Pak. Šute Bivši Visoki Predstavnici. Nema ništa od velikog projekta Ujedinjeni Požari Evrope.
Zavapimo Primi me. Ako ne u EU onda u Sjedinjene Vatrene Stihije.
Nu. Zalud vapaji. Onaj ko ima interesa za neko područje taj daje i i znakove. Makar to bilo umilno helikopterisanje. I makar se plaćalo.
Bez obzira, Dodik veli da će Srpska vidjeti da kupi helikoptere za sljedeće Dugo Toplo Ljeto.
Predlažem Ministarstvu B Vaše D da isto kupi helikoptere. Za gašenje padnutih helikoptera OS BiH.