субота, 27. октобар 2012.


1818.
BOŠNJAČKA
POLITIKA
-          POLITIKA
SILE VEĆINE

Bošnjačake političke stranke nisu zainteresovane ni za kakav napredak BiH kao jedinstvene države, jednog glasa i moderne članice EU.
Zainteresovane su isključivo za Primjenu Sile Većine u BiH. Njihovi programi, manje ili više umotani i upakovani, stoposto eksplicitni ili predstavljeni kao Svakodnevno Ukidanje Republike Srpske, okrenuti su tom cilju jer im on omogućava Teror Većine nad Srbima.
Ne kaže Bakir Izetbegović slučajno Tomi Nikoliću, Moja Zemlja. On govori ono što bošnjačke političke stranke rade ili pokušavaju da rade. Prisvaja cijelu BiH. On time krši Ustav. Jer njega nije birala Njegova Zemlja nego njegovi birači. On može eventualno da kaže Vi, Nikoliću, vrijeđate Moju Trećinu.
Tu generalnu liniju bošnjačke političke artikulacije otkriva primjer Mostara. Bošanjačke i probosanske stranke, zajedno sa muftijom, predlažu i zahtijevaju podjelu na šest opština jer ne mogu biti većina u Mostaru.
Politička slika je kao i na nivou BiH. Stranke i Reis. Samo je nivo niži. I samo je pravac akcije obrnut. Na nivou BiH se traži moja Zemlja a u Mostaru se traži Moja Opština.
Nije to nikakva podjela Mostara niti stvaranje uslova za Treći entitet kako se može čuti iz nekih stavova. To je najobičnije ograđivanje svojih teritorija i čekanje boljeg trenutka.
Kao što je i nespremnost da se bude sa drugima ako istovremeno nisi i nad drugima.
Ono što se nudi Srbima i Hrvatima na niovu BiH, unutar BiH, ne prihvata se u Mostaru i na nivou Mostara.


петак, 26. октобар 2012.


1817.
JAVNA
DEKOMPETENCIJA

Nova serijska destruktivna komedija Ahtevea, pod nazivom Respekt, fabrikovana u retortama crvičarenja političke scene Republike Srpske, naročito  njenog glasovno nadmoćnijeg i vladajućeg dijela a zbog procjene da treba dodati gas u rušenju Esenesedea, jer njihov dnevnik, i Šinjelka, ne mogu obaviti sve što je potrebno, uvodi u javnu političku transparenciju roštiljsko-jaranski milje i isti takav nivo elaboracije.
Sinoć je, na Roštilju Kod Marina, jer i on vodi i koncipira svoje emisije, stari zadrti esdeesovac, kao da su već popijene dvije klipače i prejaglana jedna kranjska, došlo do demonstracije takvih novinarskih nedostignuća koje bi trebalo emitovati kao komemorativne pokazne vježbe na studijima žurnalistike. U Banjaluci. A i šire.
Potpuno nekompetentni sagovornici bili su izloženi temama o kojima ne znaju mnogo ili Nisu Nadležni. Tako im je podastrto da raspravljaju o unutrašnjim stvarima Eseneesdea. Da zaviruju u tuđi lonac. Što se njih apsolutno ne tiče. Da raspredaju o ulasku Hrvatske u EU. Jerinić je pokušao da analizira stvari, da čak brani Esenesde, što je bilo krajnje klizavo, znajući šta Određeni Faktori tamo gdje on Leba Jede, misle o Esenesdeu i njegovim Nekim.
Ali. Pojavio se na Roštilju Kod Marina i izvjesni Sociolog. STJ. Liči na Sulejmana Veličanstvenog i na nekog ko je studirao Devet Dugih Godinica. A tako i elaboriše. Šta su, ba, uradili. Sve je propalo. Iz Dubice, ba, svakog mjeseca odlazi nekoliko stotina ljudi. Nakon čega procjenjujem da je u Dubici ostalo samo nešto jednodnevnih pilića. Kneževo, ba, sumoran grad, nema radnih mjesta, nema industrije.
Njegova uloga je bila da baca blato na Esenesde pa sam uhvatio Jerinića kako ga gleda blagim pogledima koji liče na moje prosječno krvoločne.
Skender Vakuf, Kneževo, nikad nije ni imalo ništa. Unazad osamdeset godina. Jeste Hamdija Pozderac, pošto su mu poturili da jebe mladu igračicu folklora, poslije pojedenog janjeta, u doba Marka Čelića, naređivao da se u Skender Vakufu otvori Fabrika željezničke opreme. Poznato je da je željeznica u Skender Vakufu bila u punom jeku još prije Džemsa Vata i Parne Mašine, sa kojom su se u Skenderu tada sprdali, misleći da je to Mašina Za Parenje. Jeste, politički, otvorena fabrika aluminijskih prozora i vrata kao OOUR Alumine iz Skoplja. Jeste, politički i na prevaru, izgrađena Fabrika zobenih pahuljica. Mada Švicarci nisu znali da zobi gore nema. One koja je za takvu tehnologiju. Potpuno jhe razložno da je sve to propalo sa slomom SFRJ. Jeste da je bila velika pilana. Ali pred najezdom Esdeesa i ta pilana je propala.
To Mali Sociolog Sulejman ne zna. Ali zna da kaže da je Esenesde uništio sve i da nije uradio ništa. JEM.
Nu. Inokosni Sociolog Sulejman nije problem. Problem je što se u Javni Medijski Milje uvode roštiljsko-jaranske transverzale, familijarne falange, potkupljivi poluintelektualoidi, reketaški feljtoni i potpuno pravo da se nastupa bez bilo kakvog argumenta i potkrepe. U tom miljeu Beenteve služi kao, svijetao, primjer jednostrane stranačke orijentacije. Doduše, nejavno proklamovane. Što bi joj, da proklamuje, kao neke ingleske novine, više ne podržavamo Laburiste, odsad podržavamo Konzervativce, donijelo još neki poen korektnosti.
Biće zanimljivo tragičan Ahteve Buvljak, Kapali Čaršija, do 2014.

четвртак, 25. октобар 2012.


1816.
DRŽAVNI SANINO

Nešto se ne sjećam da je Evropska komisija učestvovala na izborima u BiH. Niti da je predviđena za člana Nove Većine u PS BiH. Niti da je neko iz te EK bio kod Dodika u Kalderi ili negdje.
Pa me čudi da Stefano Sanino, generalni direktor za kalibraciju, mislim proširenje, sitnu knjigu piše Mirku Šaroviću. Ministru kod Bevande.
U toj sitnoj knjizi traži obrazloženje nekog amandmana koji  omogućava da se dobit Transco/Elektroprenosa, vještačke, nametnute, zajedničke korporacije prenosa električne energije, takozvane Struje, podijeli između osnivača, Republike Srpske i Federacije, odmah a ne nakon deset godina kako je ranijim, nametnutim, zakonom bilo predviđeno.
Kakve veze Sanino i EK imaju sa bosanskohercegovačkom dobiti. A radi se o 289 miliona maraka koje godinama trunu u slamarici dobiti.
Ako se vratimo malo u istoriju, shvatićemo. Ta nametnuta korporacija je nametnuta da bi bila obrazac za opštu unitarizciju na svim poljima života, smrti i smrada. Da bi se jednog usranog dana formirala i zajednička Korporacija Ćenifa BiH. Transerco. Tako Mali Đokica zamišlja Državu.
Istina, te korporacije su predviđene dejtonskim sporazumom. Kao mogućnost i na osnovu Sporazuma Dva Entiteta. Nu. Kako funkcioniše narečeni Transco, bolje da nisu predviđene. Ogromna količina miliona stoji zaleđena jer se ne može postići dogovor gdje da se ulože. Svi hoće da se ulože u Sarajevo. Srbi proizvode struju, pare se uključuju u Sarajevu.
Dakle. Pare stoje zaleđene u Transcou. Pare stoje zaleđene u Oružanim snagama BiH. Pare stoje zaleđene u desetinama Zajebničkih Agencija BiH. Pare stoje u domaćem pivu, mlijeku, vodi, koji su na udaru cunami-uvoza. A BiH uzima kredite od Ememefa i drugih gulikoža.
Eto ti obrazloženje.
A sad Ti obrazloži Ko Te Nagovorio.

1815.
PLAVI POSKOK,
SVASTIKIN BUT,
ŠUŠKA ŠUŠNJAR

Ako ne budem pisao nekoliko dana, znajte da je Sipa došla po mene. Greškom sam, sam sebi, poslao mejl. Takozvanu poruku. Sa gmail adrese na blictačkanet. Ako Sipa dozna, MSJ.
Ali pošto sam uvijek na braniku Otadžbine, Trećeg Entiteta i Vaše Države, nju sam uvrstio samo radi trijade i trojstva, još sam se više zabrinuo zbog poruke koja mi je i naslov a koja je stigla sa neke kanarske adrese.
Vidim da je situacija Nušićevska. Balkanski Špijun. Ili slično. Treba pokrenuti ne samo Sipu, nego i sve druge policijske agencije, revitalizovati i Barašina. Hitno vratiti na guzicu, na fotelju, mislim, Sadika Ahmetovića. Meni taj šušanj miriše na tešku zavjeru najširih razmjera. Hitno treba obavijestiti okolne vlade da im se nešto ne podšušnjari pa da se ne otkriju važni mejlovi njihovi. IMT i ostale poruke.
Jednom Sipa, uvijek Sipa.
Sipa je formirana kao Agencija. Jel ona Agencija, Moreš Je Jebat. MJJ. Za čuvanje ćoškova i lica. Za Istrage i Zaštitu. A onda su se Unitarci dosjetili da bi ona mogla biti Stub Vaše Države. Nisu se dosjetili da sa takvim genima ne može biti ništa. Svaki put kad su opšti izbori, Sipaekipa dođe kod mene u povjerljivu misiju. Otkad je Špirić član Esenesdea. Otkad Radmanović. Otkad Dodik. Otkad ovaj kandidat, otkad onaj kandidat. I pisanu potvrdu da damo. Koliko je bio u radikalima. Pitajte Ogija. Mada i on nije više u tim govnima.
Čak i da je Šušnjar ušao u tuđi Inbox, šta. Svaka obrazovanija mlađa budala može da otkrije taj moj pasvord i da uđe u moje mejlove. Za to ne treba ni Sipa ni Šušnjar.
Besposlena baba češlja i ćelavog djeda.
Umjesto da se pozabave temeljnim anarhičnim procesima koji razaraju Vašu Državu, oni ganjaju vjetrenjače.
A jedan od najanarhičnijih procesa je glasanje poistovijećeno sa javnim nužnikom. U Vašoj Državi može da glasa kogod naiđe putem. Svrati i glasa. Svrati i piša. U nekim manjim opštinama udvostručen je broj birača. U Srebrenicu i Duška Jurišić svratila da piša. I glasala. I Muazuki. Samo ne znam da li je čučnuo. To je posao za Sipu, kao operativca Cika, da onemogući da o vlasti u opštinama, nad napaćenim narodom, odlučuju oni koji ne žive sa tim narodom i u tim opštinama. Za istrage i zaštitu spremni.
I čudo još anarhičnijih procesa u Vašoj Državi.
e.moja Sipo.

среда, 24. октобар 2012.


1814.
BLAGORODAN
OSTANAK
LAGUMDŽIJE

Pošto je Kadar Kompanjije ostao u Sedlu Mipa, može se reći da je to mali korak za sarajevsku vanjsku politiku a veliki korak ka novom haosu u Sarajevskom Političkom Krugu.
Prazni analitičari izmišljaju dvadeset jedno obećanje koje je Lagumdžija potpisao u Kalderi. Govore o jačanju Republike Srpske. Vračaju kako će u četvrtak osvanuti Treći Entitet a u petak će Republika Srpska biti primljena u ujedinjene nacije.
Republika Srpska je i tako samostalna i nezavisna. Zašto bi brzala za taj petak.
I zašto bi političku situaciju u BiH činila glatkom kad svaka stabilizacija znači humus za unitarizaciju. Svi su stranci već izašli sa svojim stavovima o tome kako poslije izbora političari trebaju da sjednu i da se kompromituju. Da nađu kompromis. A kad mi neko pomene Kompromis, dođe mi da se objesim. Dosad su svi kompromisi bili na štetu Republike Srpske a na korist Sarajeva i Unitarije.
Ima važnijih posljedica ostanka Čovjeka Sa Crteža.
Esdea je na lokalnim izborima osvojila i džamiju i avliju. Esdepe je grohnuo. Kao i Esbebe što nije dobio očekivano i nerealno. Zašto bi sirotinja iz provincije glasala za bogataša iz Saraja.
Sada je ta Esdea otišla niz državni sokak. Kao pobjednik lokalnih izbora eliminisana je iz Državne Vlasti. Našla se u poziciji Hrvata 2010. Tek toliko da vide kako je.
Esdepe je platio cijenu dvogodišnjeg divljanja po Federaciji ali i po Bosni i Hercegovini. Izgubio je na lokalnom mozaiku. Ali će Lagumdžija i dalje imati priliku da se šepuri kao glavni u BiH. I po Svijetu.
To će otvoriti novu klaonicu u Sarajevskom Političkom Krugu. Bez hasap sertifikata.
I to je dobiti za viziju Toma Nika. Polako Nestaje Pred Našim Očima. PNPNO.
I za moju.
Oda radosti.


1813.
MA, KO TI JE
ZEMLJA

Bosna i Hercegovina polako nestaje pred našim očima ali je već propala u našim srcima. Jebo oko koje srca nema.
Tako je pevao Tom Nik, Polako Nestaje, Lirika Itake, kada je imao poetsko veče na makedonskoj televiziji.
A onda se sav zajapurio Sirijski Nalogodavac Zlatka Lagumdžije, Bakir, Sin Oca Svog.
Ovo je grub nasrtaj na Moju Zemlju. JTZ. Jebem Ti Zemlju.
A onda je Izetbegović nabrojao Nikoliću sve važnije političke govore, od Srpskog Vukovara do Odgenocidavanja Srebrenice.
I začinio čuvenim dječijim hladnim ratom. Vrati mi moje krpice, nećemo se više igrati. Otkazao sam put u Tursku gdje smo se nas dvojica i ti, trebali sastati. Neprijatno mu da kaže Trojica.
Tu me uhvati turčenje. Dokle će još da se prave trojni sastanci sa Turskom. Kad ta zemlja nije susjed ni Srbiji i Vašoj Zemlji. Što se malo ne sastanu Srbija, BiH i Island, SMJ.
Jasno mi je da Uturčenje Turske na Balkan ima ulogu da se Balkan Zavadi. Ali mi nije jasno kakva je svrha normalizacije odnosa BiH i Srbije. Što Izetbegović nabija na nos Nikoliću. Jer, ovom izjavom o Polako Nestaje, on, kobiva, onemogućava normalizaciju. Kojoj se Izetebgović nadao koozebosuncu.
Uturčenje Turske na Balkan i Privođenje Srbije Trojstvu, ima isti cilj.
Promjenu odnosa snaga u BiH. Poremećaj ravnoteže u kojoj su Srbi i Republika Srpska jedna strana klackalice.
Za Republiku Srpsku nije obećavajuća pretjerana normalizacija odnosa BiH i Srbije. Jer će se, kad tad, doći do onog Tadićevog stava Srbija će podržati sve što se tri naroda dogovore. Nemoj, majke ti. Jer narodi se mogu dogovoriti na razne načine. Uvrtanjem Muda Srbima. NPR.
Ili, čak, do nekog tragičnijeg stava.
Za Republiku Srpsku najbolja je neka vrsta podgrijanog hladnog rata između BiH i Srbije. Odnosi na nivou Nepromjenjivog Dejtona i na osnovu Specijalnih Paralelnih Veza.
A unutar BiH, takođe. Volimo se u 3LPM. Ali ne diraj Gužvu Na Vratnicama.
Nisam siguran da li sam sve razumio. Ali jedno sigurno nisam razumio. Na šta je mislio Sin Oca Svog, kada je rekao Moja Zemlja.

понедељак, 22. октобар 2012.


1812.
ILUZIJA
PO ILUZIJA I
-          MRTVA BOSNA

Ahvaz se uneredio u Donji Veš, kroz tastaturu izvjesnog Erola, koji je tako iznijansirano erotski zborio hvalospjeve o Mirnoj Bosni nakon izjave Filipa Rikera, stejtdepartmanca, o tome da je Balkan Američki Prioritet. Isto i ja, kadgod na brzinu ne znam šta da kažem novinarima, kažem To je nama strateški važno pitanje.
Pa šta će drugo da kaže. Nas ne zanima vaša kaljuga. Eto vam naš ambasador pa neka povremeno nešto kaže. Najbolje o nemogućim stvarima. Kao što je Preustroj Federativnog Stroja.
Iz Rikerove izanđale izjave nije moguće iscijediti ništa, kao ni iz suve drenovine.
A jamačno je nemoguće iscijediti Veliko Rajsko Unitaroidno Finale – Mirna Bosna. U smislu Zdrava I Živa.
Iz iluzija, kakva je Rikerova, a naročito kakva je avazovo tumačenje Erola Avdovića, moguće je izvući samo jedno. Mrtva Bosna.
Bosna je odigrala svoju ulogu. Odlaskom Slovenije i Hrvatske, ta uloga je završena. Uloga Bosne u Raspadu Jugoslavije, bila je epizodna. U glavnu ulogu pokušali su da je prometnu Izmišljenom Opsadom Sarajeva, Markalama, Kapijama, Marketiziranim Genocidima. Ali nije pomoglo.
Mirna Bosna je iluzija. Kao što je i Bosna iluzija od Bosna i Hercegovina. Mrtva Bosna je ledena stvarnost. Kao što je ledena stvarnost da danas, dvadeset godina nakon Velikog Patriotskog Praska, najveći vjerski službenici moraju objašnjavti kako da se unitarizaciono i iluziono sluđeni napaćeni muslimanski narod treba izjašnjavati na popisu. Kao ovce su ih vodili u rat, u Svetu Žrtvu Mira. Tako ih i sada, kao ovce, vode u Popis.
Zato je Bosna Mrtva. Mrtva Priroda. Prirodno Mrtva.