четвртак, 25. октобар 2012.


1816.
DRŽAVNI SANINO

Nešto se ne sjećam da je Evropska komisija učestvovala na izborima u BiH. Niti da je predviđena za člana Nove Većine u PS BiH. Niti da je neko iz te EK bio kod Dodika u Kalderi ili negdje.
Pa me čudi da Stefano Sanino, generalni direktor za kalibraciju, mislim proširenje, sitnu knjigu piše Mirku Šaroviću. Ministru kod Bevande.
U toj sitnoj knjizi traži obrazloženje nekog amandmana koji  omogućava da se dobit Transco/Elektroprenosa, vještačke, nametnute, zajedničke korporacije prenosa električne energije, takozvane Struje, podijeli između osnivača, Republike Srpske i Federacije, odmah a ne nakon deset godina kako je ranijim, nametnutim, zakonom bilo predviđeno.
Kakve veze Sanino i EK imaju sa bosanskohercegovačkom dobiti. A radi se o 289 miliona maraka koje godinama trunu u slamarici dobiti.
Ako se vratimo malo u istoriju, shvatićemo. Ta nametnuta korporacija je nametnuta da bi bila obrazac za opštu unitarizciju na svim poljima života, smrti i smrada. Da bi se jednog usranog dana formirala i zajednička Korporacija Ćenifa BiH. Transerco. Tako Mali Đokica zamišlja Državu.
Istina, te korporacije su predviđene dejtonskim sporazumom. Kao mogućnost i na osnovu Sporazuma Dva Entiteta. Nu. Kako funkcioniše narečeni Transco, bolje da nisu predviđene. Ogromna količina miliona stoji zaleđena jer se ne može postići dogovor gdje da se ulože. Svi hoće da se ulože u Sarajevo. Srbi proizvode struju, pare se uključuju u Sarajevu.
Dakle. Pare stoje zaleđene u Transcou. Pare stoje zaleđene u Oružanim snagama BiH. Pare stoje zaleđene u desetinama Zajebničkih Agencija BiH. Pare stoje u domaćem pivu, mlijeku, vodi, koji su na udaru cunami-uvoza. A BiH uzima kredite od Ememefa i drugih gulikoža.
Eto ti obrazloženje.
A sad Ti obrazloži Ko Te Nagovorio.