субота, 30. март 2013.

2030.
JEDINSTVEN
MATIČNI
BROJ
SRPSKE
 

Mada sam u skraćenici JMBS podrazumijevao Srba. Ali malo je pretjerano. Zavađa narode. Broj je broj. Šta broj zna šta su Srbi, šta Hrvati. Šta Bošnjaci, šta Bosanci. Kad statistika, kao nadgradnja brojki, ne zna, kako bi broj znao.
Ali Jedinstven Matični Broj Srpske nešto je drugo.
Republika Srpska je Država. To što je pokojni Holbi imao neke rezerve prema imenu, to ne mijenja stvar. Što se mene tiče mogla je u Dejtonu da dobije i neko drugo ime. Mala Srbija. Kad ih već toliko jebe Velika Srbija.
Država je. Mada nije bilo davno kad sam o tome jedini pričao javno. Nemoj sad da se citiram. Sad pričaju svi. To je samo zato što sam učio škole o tome. Nisam pao u političku mješalicu ko krmača u sevdah.
A, osim toga, sve lijepo piše u Dejtonskom sporazumu. Aneks Ustav BiH. Piše Državljanstvo Entiteta. Ono što ima Državljanstvo, ne može biti mjesna zajednica.
Age Sarajlije, SUPK, Sarajevski Unitaristički Politički Krug, odlaže sve što može, ako ne može to da iskoristi za unitarizaciju, koja je ovdje poetska inačica Podjarmljivanja Nacija, čekajući neku Vidjelicu kojoj će se ukazati Unitarna Država. I koja će imati silu da to provede.
Republika Srpska mora promijeniti taktiku. Potrebno je da donosi zakone iz svoje dejtonske nadležnosti, ne čekajući ni Federaciju, ni Sarajevo, ni Brisel, ni Boga Oca.
Jasno je da je svako dijete koje se rađa na području Republike Srpske, državljanin Srpske. Jasno je da državljanin treba da ima taj JMBG. Jasno je da Republika Srpska o tome treba da ima zakon. A ostali, Federacija, BiH, neka se prilagođavaju toj činjenici. A i ne moraju nikada ni donijeti zakon. Nek se rađaju kao ilegalci. Kad odrastu neka im istresu vreće brojeva na pod pa neka uzima ko koji hoće.
Ne može Republika Srpska da bude žrtva Federalnih Frustracija. Preciznije, bošnjačkih. Svi treba da imaju popisne traume zbog toga što su sludili muslimane pa ne znaju jesu li Bosanci ili Bošnjaci.
Sad žele da ih slude i brojevima. Da se ne zna gdje su se rodili. U Federaciji, brate. Zar je to toliko gadljiva tvorevina da ni brojem ne može da se obilježi.

петак, 29. март 2013.

2029.
KAKO SE
RIJEŠITI KOMŠIĆA
 

Otkako je otišao Keljmendi, Sarajevom ne vlada niko.
Čim je Esdeu Ivo Komšić izabran za načelnika Saraj Grada, pored toliko jakih igrača, kao što su Apsolutno Partija, Esbe Akcija i Esbebe, jasno je da niko nema dovoljno jaku polugu u rukama.
Ali. Izbor Ive Komšića znak je da Grad funkcioniše i bez gradonačelnika. I sam Old Betmen bio je pokazatelj te činjenice. Jer, ne vrijeđajući treću dob i četvrtu kob, logično je da na mjestu GGG, Gradonačelnika Glavnog Grada bude mlađa i energičnija aždaja, u odnosu na isluženike, trećepozivce, i vremenske i političke.
To funkcionisanje podvlasti u Saraju na osnovama je prljave, eksterne moći, moći izvan regularne i demokratske izborne i stranačke tehnologije.
A to nije dobro. U Državi BiH, gdje je sve sjajno, zlatno i beharovito, kao što su Federacija, Mostar, i Distrikt, nelogično je da Sarajevo ima Apsolutno Apsolutno nevidljivu vlast.
Nu. Što reče Palmin sugrađanin Joca Sifon, ZabolemeK za Sarajevo.
Ivo Komšić mi je zapao za prst na obaraču zato što je u praskozorje svog izbora važno izjavio kako je njegova strateška orijentacija saradnja i integracija sa Istočnim Sarajevom.
Sarajevo je nepresušno leglo političkih folera i multietničkih šibicara. Sve Komšić do Komšića. Moj do Mojega.
Nakon usjajene saradnje sa svojom nacijom, Komšić širi gornje horizonte i sarađivaće sa Srbima. JMM. Koliko znam, i on je jedan od usrećitelja Sarajevskih Srba. Imali su ih u Sarajevu pa su sarađivali snjima u 3LPM. Preko Sienena.
Tako imamo, u Gradu Saraju, na sceni jak Prosrpski Dvojac. Pudarić obilježava Kazane a Komšić obilježava Izvansarajevske Srbe. Istočne Srbe. Srbe koji su istekli iz Sarajeva.
Vidi ti, Brate Ivo, neku unutrašnju saradnju i integraciju. Sarajevsku Kućnu Radinost. Gora Romanija, u ovom slučaju, razgovora nema.
 

четвртак, 28. март 2013.

2028.
TOLE,
NEDOZVOLJEN
SASTOJAK
PLJESKAVICE
 

Sutra bih potpisao ulazak u Evropsku uniju, samo da ima poglavlje o iskorjenjivanju Budala Iz Fudbala.
Jer, samo iskonska budala može, nakon onog kaljužanja u Novom Sadu izjaviti da će Srbija za sedam, osam, godina imati najbolju Reprezentaciju u Evropi. I nikom ništa.
A to je izjavio čuveni Tole. Predsjednik Fudbalskog Saveza Srbije. STJ.
Kao da je pobjeda nad 66. reprezentacijom nešto. Kad navijaju u suknjama, možeš misliti kako tek igraju. Sreća da se nisam zadesio u Neo Planti, Siniša bi i mene uzeo u reprezentaciju. Niži je kriterijum nego nekad za uvojsku.
Ni po jada što je Tole lupio. Nego što mu je to hipoteka za ostanak na mjestu Prvog Čovjeka Srpskog Fudbala. STJ.
Sad će svi u Srbiji da sa Toletom drhte i prreživljavaju svaku tren u tih sedam, osam, godina, dok konačno ne sjebu Reprezentacije Petice.
Prije toga Tole je takođe lupio. Da je Srbija u grupi sa BiH već bi bila u Brazilu. Takva manipulacija javnošću samo govori mnogo o panonskoj ravnici srbijanske javnosti a ne o Toletu. Ova Fudbalija Srbije ne može pobijediti Reprezentaciju Zenice ni uz pomoć S-300.
Ali. To nije sve. Jebe ih Tole u zdrav mozak. Veli Srbija nema boljeg od mene.
Nemam komentara osim što znam da je to poruka Mihajloviću da visi o Tankom Toletu.

среда, 27. март 2013.

2027.
POMIRENJE
GRAĐANSKOG
I NACIONALNOG
 

Kao i pomirenje Kiše i Govana.
Toman me upozorio, u našim dugim noćima razgovora o odnosu geostrategije, nacionalnog pitanja i nasilne suprakapitalističke globalizacije. Ti ćeš tada biti živ. Jebo me svako ako Kosovo ikad bude tražilo Nezavisnost Građanskog Kosova.
U Dubodolinama i Brdusinama, Bosni i Hercegovini, u njenom sarajevsko-bošnjačkom dijelu, sve češće se čuje iznimno invalidna politička sintagma Pomirenje građanskog i nacionalnog.
Kad nije prošla unitarna građanska priča, iza koje stoji Efendija Cerke, i ostali iz SPK, sa svojom tezom da je nepravedno što njegova nacija nije dobila svoju građansku državu, kao što su je dobili Slovenci, Hrvati i cetera, prešlo se na priručna sredstva na neprijateljskoj teritoriji. Pomirićemo Građansko i nacionalno dok posve.ba ne razgologuzimo Nacionalno i onda će Većinski Narod biti Nacionalno a svi ostali Nacionalne Manjine povlaka građani.
U tu svrhu su upotrijebljena i dvojica iz Bosanske Hlebinske Škole Crtanja, Sejdić i Finci, Naučna Fantastika, pa se uživjeli u priču o kandidovanju i biranju Ostalih.
Međutim. Stvar se izrodila u ono što i jest glavni problem. Problem Nacionalnog. U Hrvata. I u cijeloj BiH. Da bi o bilo čemu pričali, mora se riješiti Nacionalno Pitanje. Svake od tri nacije. Ne postoji ništa u svijetu, u smislu države, ekonomije, kulture, ljudskih prava, ravnopravnosti, autonomije, integriteta, suvereniteta i c. a da prethodno, u istoriji, nije riješeno Nacionalno Pitanje. A u Postistoriji glavnu ulogu će igrati Nacionalna Država pa je to pitanje naprosto pitanje svih pitanja. Sin bez kog se ne može.
Dakle. I S&F, i naučna fantastika međunarodne zajednice, i Efcerke, i SPK, treba da imaju na umu da nema ravnopravnosti ni Manjina ni Ostalih dok se ne riješe Tri Nacionalna Pitanja u BiH. Dejton je to lijepo počeo da rješava, postavio temelje, uzeo stvari u obzir. Lijepo nacrtao da je Federacija Muslimansko Hrvatska. Ali svi su se trudili da je pretvore u Sarajevsko Bošnjačku. I dobrim dijelom uspjeli.
Za ostale ne znam, ali rješenje Srpskog Nacionalnog Pitanja u Dubodolinama u Brdusinama znači Republika Srpska sa dejtonskim državnim obilježjima zapeta nadležnostima i trajno zaštićenim unutrašnjim položajem u toj nedosljednoj konfederaciji. Kada se to riješi, može, u Repubklici Srpskoj da se bira ko hoće. Ali u zajedničkim organima mora i dalje da se bira samo Srbin.
Fenomen Građanskog, koji ima istorijsko utemeljenje na ovim prostorima kao i one fekalije s početka, nakon obilne višednevne kiše, način je atomizacije zajednica. I nacionalnih i državnih i ekonomskih. To je izmišljeno kao i kokakola, kao lijek protiv zavisnosti o morfijumu. Pa je postala instrument suprakapitalizma. Tako je i Građansko lijek protiv nacionalnih kolektiviteta. Jer za Nacionalnu Zajednicu veže se i tradicija i kultura i jezik i pismo i vjera. A prva kapitalna zapovijest je Ne imaj svoje tradicije, svoje vjere, svoje kulture, svojih para osim naših kredita, svog jezika, svog pisma, svog matičnog broja, PTM. Ti materna.
Mada nisam, još, za to da se ustanovi JMBS.

 

уторак, 26. март 2013.

2026.
ASIMETRIČNI
TIHIĆ
 

Istorijsko autistično nasljeđe invalidizuje bošnjačku političku artikulaciju u mjeri u kojoj je ona potpuno nekompatibilna sa modernim evropskim političkim trendovima, koji se na ovom prostoru nisu pojavili jučer, pa, dakle, nisu ni novina na koju se balkanski tradicionalizam, sa okusom otomanštine, teško privikava.
Nemam energije da ovo dublje obrazlažem. Dovoljno je, međutim, za ocjenu Dobrih Stražara Socijaldemokratije, otkad je milost ušla u koprive, STJ, da zvađam narode i lidere. Zanemariću i složiću se. Mada su oni, i narodi i lideri, zavađeni odmah, čim im je pupak svezan.
Taj autizam bošnjačke političke artikulacije ne bi bio opasan da u autizam ne gura i cijeli bošnjački, muslimanski, narod. Ali. to je izvan mojih moći. Gura ga, na silu, i u vječnu Poziciju Žrtve. Ta pozicija im je potrebna upravo kao hraniteljica političkog autizma. Tako jedna hranilica hrani drugu hranilicu. I stalno ućavrndiju.
Najnoviji autizam lansirao je Sulejman Tihić. Osnovao je Pokret Za Simetriju.
Energično je protiv asimetričnih rješenja u BiH i Esdea, radioaktivno jezgro pokreta, razmatra mogućnost da tuži Evropsku Uniju.
Razmišljam da se priključim. I da osnujem neevropsku nevladinu organizaciju Planparlelna Bosna ili Refrakcija Nikad – Simetrija Vazdan.
Viđen je, na ovim prostorima, dabome, i Srpski Autizam. Jeben štomorebit. Ali bošnjački autizam je latentan i konstantan. Najčešće politički nelogičan, sumanut, jednako kao i srpski što je bio kontraproduktivan.
Zahtijevanje simetrije u politici najveći su dometi analfabetizovane klijentele komunističkih školovanja četrdesetšeste, sedme, osme. A o simetriji u političkom sistemu da ne zborim. O simetriji u BiH nije moguće ni halucinirati.
Bosna i Hercegovina je sva asimetrična. U samoj svojoj suštini. U svom biću. Jedino je na taj način mogla biti i skrpljena u Dejtonu. A i bez oznake BiH, ovaj prostor je tokom cijele svoje postojanosti, bio asimetričan. BiH je sočivo koje je na jednoj strani konkavno a na drugoj kvrgavokonveksno. Na jednoj strani, dakle, uđe zraka a na drugoj izađe mraka.
Sve što je nastajalo na ovim prostorima, nastajalo je asimetrično. I vjere, i nacije. Neke još nastaju. I putevi. I drumovi. I kaldrme i ćuprije. Pa čak i klanja su bila potpuno asimetrična. I Silajdžićeva Silovanja. Ma, čegagod se sjetim.
Sva klanja i ratovi, koji su ovdje priređivani, skoro kao obredi, redovno i porodično, vođeni su za simetriju. Pa nije postignuto ništa.
Potpuno nebulozno Tihićevo objašnjenje da je neprihvatljiva asimetrija u izboru ČlanaP, gdje je Republika Srpska Republika Srpska a Federacija Federacija deset izbornih jedinica, ima težinu kao i neprihvatanje činjenice da je zemlja okrugla. I malo spljoštena.
Da ne bi prihvatili činjenicu da u Federaciji postoje Hrvati, stari ratni partneri, Bošnjački Politički Krug je spreman na sve. Da zarad simetrije sruši i ovo malo što se drži na asimetriji.
Podržavam autizam Tihića i SPK. Srušite Spodobu. Da Srpska jednom dane dušom.

 

 

понедељак, 25. март 2013.

2025.
KO JE
BOŠNJAČKI LIDER
U FEDERACIJI
 

Bošnjački lideri Sarajevskog Političkog Kruga, u spasu Patriotizovane Bosne i BiH, sve više imaju uspjeha kao Srbija u Severizovanju Kosova.
To je dobro. Za Republiku Srpsku.
Pri tome su bitne dvije činjenice.
Sarajevski Politički Krug izgubio je generalnu, transparentnu i nepodijeljenu podršku Meze, Međunarodne zajednice. To je proizvelo drugu činjenicu. Nastala je krvoločna borba u zlatnom kavezu moći. Jer, svaki politički lider u Bošnjaka misli da je Sarajevska moć presudna za moć u BiH, a naročito nad Tuzlom, Zenicom, Mostarom i Bihaćem.
Krvoločna borba je dovela do pat pozicije, čak i unutar Esdea. Ali je presudnija ukupna mrtva trka četverca ZBRT. Zlatko. Bakir. Radončić. Tihić.
Meni je, dabome, najžalije Bosne i Hercegovine. Jer. U ovakvom nestanju u Saraju, moja draga BiH gubi korak u ulasku u unitarizaciju. Mislio sam u EU. Propadaju i zadnje mogućnosti da se promijeni Ustav i Država unitarizuje. Ostaje još šansa za ustavne promjene povodom regulisanja prskanja protiv komaraca. Sve ostale mogućnosti su propale. Skandalozno je da na ličnim kartama ima državljanstvo entiteta.
Ali i bošnjačka politička artikulacija ide u nepovratan proces. Nešto kao fudbalska reprezentacija Srbije. Nove stranke nemaju šansu da poprave situaciju. Nema više prostora ni na lepezi ni u džepu. To što Komšić osniva Frontu to je kao ponuda ribama u zaleđenom Bajkalu, da uzmu besplatne šubare, na revers, do proljeća.
Unutar tog ZBRT kruga, najbolje stoji SBA. Sulejman Bakir Akcija. Ako dođu do pakta Meni Stranka Tebi Predsjedništvo. Proći će i u P a kao stranka će dobiti zadovoljavajući broj glasova.
SLA, Stranka Lagumdžijine Akcije, ima šanse za PUČ. U Čabar. Odlaskom Komšića, glavnog perspektivnog lidera u Bošnjaka, koga ne mogu zamijeniti SDP Junoščiki, ali i poniženje Esdepea u promjenama Vlade F, ograđivanjem MZ od istog i njegovo bezočno foteljašenje, samo da ostane u MIP Sedlu, sada je, doduše u Indiji ali mu to neće koristiti na izborima, čak ni kad bi i samu Iču doveo za ruku u Bosnu, Esdepe značajno gubi rejting na stranačkom tromeču u Federaciji. Trebalo bi dobro analizirati koliko je Komšićeva kandidatura namakla glasova Esdepeu. Onda bi se dobio stvarni rejting stranke. Kojeg treba umanjivati za pomenute i nepomenute faktore.
Lagumdžija može zaustaviti pad Esdepea na izborima samo svojom kandidaturom u P. Ali on nema hrabrosti za to. Jer će imati dva nepobjediva protivkandidata. Bakira i Fahrudina.
U toj konstelaciji, najstabilniji je Esbebe. Zadržaće ili pojačati izborne pozicije. Pošto Fahrudin radi na dva profitabilna imidža, Gradim i Kriminalcima Dušu Vadim.
Stanje u bošnjačkom liderstvu u F, direktno jača Čovića i hrvatsku političku artikulaciju. Vi znate da ja mislim i na Treći Entitet.
A znate i da je teško prognozirati ko će od ZBRT da se odvoji na vrhu tabele. Z, B i T su imali svoje šanse. I skoro su ih potpuno upropastili. Kao Čavić. Radončić ima najviše izgleda. Ako ga Oslobođenje uskoro ne uhapsi.  
 

 

 

 

 

недеља, 24. март 2013.

2024.
DODVORICE
DOLAZE
SA JUGA
 

Oni u Strazburu su se malo zajebali. Trebali su donijeti presudu, kako slijedi. Članovi Predsjedništva BiH biraju se: Jedan iz Republike Srpske, a da nije Čavić, dva iz Federacije, a da ni jedan nije Komšić, po jedan predstavnik  Sejdića i Fincija i Blažo Stevović.
Blažo Stevović je predsjednik neke alternativne medicine iz Trebinja. I dobro popunjava mozaik čudnih Likova Sa Juga. Gradonačelnik. Bukanović. Sorajić. STJ.
Kad je pobijedila fudbalska reprezentacija Vaše Države, u Zenici, on je, S Juga, odaslao čestitiku Našoj Reprezentaciji. Napisao im je i o patriotizmu. Oni su razduševili sve Patriote. Oni su pokazali kako se bori za Našu Zemlju, kako se ujedinjuju sve nacije i vjere. Čini mi se da je Zukorlić igrao zadnjeg veznog. Oni su održali očiglednu nastavu političarima. Ponosno je bilo biti Bosanac i Hercegovac. Dok Naši igradju u Zenici.
Da je bilo koji otomansku sultan imao takve dodvorice, Otomanska Imperija nikad ne bi propala.
Nerazumljiva je ta vrsta ponašanja, dodvorništva izvan realiteta. Niko te ništa ne pita. Niko te ne sluša. Niko ništa ne traži. A ti se razgologuziš. Izvan svake relanosti. To je kao udvaranje Kipu Slobode.
Ta takozvana Reprezentacija BiH, jer je i BiH Takozvana, ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Ne predstavlja Republiku Srpsku. Ne predstavlja Federaciju. Ne predstavlja Hrvate. Ne predstavlja Srbe. Ne predstavlja ni Bošnjake. Mada tako izgleda. Fudbalske reprezentacije ne spajaju nacije, vjere i navijače. One ne tvore države. One samo razbijaju i zavađaju.
Takozvana Reprezentacije BiH je u cijeloj Republici Srpskoj i Hrvatskoj Republici u Federaciji izazvala Ravnodušnost. To je reprezentacija koja se i ne mrzi. I ne ne voli. Niko nije zapalio zastavu BiH zbog reprezentacije. Ni u Banjaluci.
Takozvanu reprezentaciju BiH treba jednostavno pustiti da igra fudbal. Nisu igrači krivi što ne dolaze iz Naše Države.
Jebiga. Lopta je okrugla.
A Blažo. Blažo je ćoškast. Trapezoidoparalelopiped.