уторак, 26. март 2013.

2026.
ASIMETRIČNI
TIHIĆ
 

Istorijsko autistično nasljeđe invalidizuje bošnjačku političku artikulaciju u mjeri u kojoj je ona potpuno nekompatibilna sa modernim evropskim političkim trendovima, koji se na ovom prostoru nisu pojavili jučer, pa, dakle, nisu ni novina na koju se balkanski tradicionalizam, sa okusom otomanštine, teško privikava.
Nemam energije da ovo dublje obrazlažem. Dovoljno je, međutim, za ocjenu Dobrih Stražara Socijaldemokratije, otkad je milost ušla u koprive, STJ, da zvađam narode i lidere. Zanemariću i složiću se. Mada su oni, i narodi i lideri, zavađeni odmah, čim im je pupak svezan.
Taj autizam bošnjačke političke artikulacije ne bi bio opasan da u autizam ne gura i cijeli bošnjački, muslimanski, narod. Ali. to je izvan mojih moći. Gura ga, na silu, i u vječnu Poziciju Žrtve. Ta pozicija im je potrebna upravo kao hraniteljica političkog autizma. Tako jedna hranilica hrani drugu hranilicu. I stalno ućavrndiju.
Najnoviji autizam lansirao je Sulejman Tihić. Osnovao je Pokret Za Simetriju.
Energično je protiv asimetričnih rješenja u BiH i Esdea, radioaktivno jezgro pokreta, razmatra mogućnost da tuži Evropsku Uniju.
Razmišljam da se priključim. I da osnujem neevropsku nevladinu organizaciju Planparlelna Bosna ili Refrakcija Nikad – Simetrija Vazdan.
Viđen je, na ovim prostorima, dabome, i Srpski Autizam. Jeben štomorebit. Ali bošnjački autizam je latentan i konstantan. Najčešće politički nelogičan, sumanut, jednako kao i srpski što je bio kontraproduktivan.
Zahtijevanje simetrije u politici najveći su dometi analfabetizovane klijentele komunističkih školovanja četrdesetšeste, sedme, osme. A o simetriji u političkom sistemu da ne zborim. O simetriji u BiH nije moguće ni halucinirati.
Bosna i Hercegovina je sva asimetrična. U samoj svojoj suštini. U svom biću. Jedino je na taj način mogla biti i skrpljena u Dejtonu. A i bez oznake BiH, ovaj prostor je tokom cijele svoje postojanosti, bio asimetričan. BiH je sočivo koje je na jednoj strani konkavno a na drugoj kvrgavokonveksno. Na jednoj strani, dakle, uđe zraka a na drugoj izađe mraka.
Sve što je nastajalo na ovim prostorima, nastajalo je asimetrično. I vjere, i nacije. Neke još nastaju. I putevi. I drumovi. I kaldrme i ćuprije. Pa čak i klanja su bila potpuno asimetrična. I Silajdžićeva Silovanja. Ma, čegagod se sjetim.
Sva klanja i ratovi, koji su ovdje priređivani, skoro kao obredi, redovno i porodično, vođeni su za simetriju. Pa nije postignuto ništa.
Potpuno nebulozno Tihićevo objašnjenje da je neprihvatljiva asimetrija u izboru ČlanaP, gdje je Republika Srpska Republika Srpska a Federacija Federacija deset izbornih jedinica, ima težinu kao i neprihvatanje činjenice da je zemlja okrugla. I malo spljoštena.
Da ne bi prihvatili činjenicu da u Federaciji postoje Hrvati, stari ratni partneri, Bošnjački Politički Krug je spreman na sve. Da zarad simetrije sruši i ovo malo što se drži na asimetriji.
Podržavam autizam Tihića i SPK. Srušite Spodobu. Da Srpska jednom dane dušom.