субота, 30. март 2013.

2030.
JEDINSTVEN
MATIČNI
BROJ
SRPSKE
 

Mada sam u skraćenici JMBS podrazumijevao Srba. Ali malo je pretjerano. Zavađa narode. Broj je broj. Šta broj zna šta su Srbi, šta Hrvati. Šta Bošnjaci, šta Bosanci. Kad statistika, kao nadgradnja brojki, ne zna, kako bi broj znao.
Ali Jedinstven Matični Broj Srpske nešto je drugo.
Republika Srpska je Država. To što je pokojni Holbi imao neke rezerve prema imenu, to ne mijenja stvar. Što se mene tiče mogla je u Dejtonu da dobije i neko drugo ime. Mala Srbija. Kad ih već toliko jebe Velika Srbija.
Država je. Mada nije bilo davno kad sam o tome jedini pričao javno. Nemoj sad da se citiram. Sad pričaju svi. To je samo zato što sam učio škole o tome. Nisam pao u političku mješalicu ko krmača u sevdah.
A, osim toga, sve lijepo piše u Dejtonskom sporazumu. Aneks Ustav BiH. Piše Državljanstvo Entiteta. Ono što ima Državljanstvo, ne može biti mjesna zajednica.
Age Sarajlije, SUPK, Sarajevski Unitaristički Politički Krug, odlaže sve što može, ako ne može to da iskoristi za unitarizaciju, koja je ovdje poetska inačica Podjarmljivanja Nacija, čekajući neku Vidjelicu kojoj će se ukazati Unitarna Država. I koja će imati silu da to provede.
Republika Srpska mora promijeniti taktiku. Potrebno je da donosi zakone iz svoje dejtonske nadležnosti, ne čekajući ni Federaciju, ni Sarajevo, ni Brisel, ni Boga Oca.
Jasno je da je svako dijete koje se rađa na području Republike Srpske, državljanin Srpske. Jasno je da državljanin treba da ima taj JMBG. Jasno je da Republika Srpska o tome treba da ima zakon. A ostali, Federacija, BiH, neka se prilagođavaju toj činjenici. A i ne moraju nikada ni donijeti zakon. Nek se rađaju kao ilegalci. Kad odrastu neka im istresu vreće brojeva na pod pa neka uzima ko koji hoće.
Ne može Republika Srpska da bude žrtva Federalnih Frustracija. Preciznije, bošnjačkih. Svi treba da imaju popisne traume zbog toga što su sludili muslimane pa ne znaju jesu li Bosanci ili Bošnjaci.
Sad žele da ih slude i brojevima. Da se ne zna gdje su se rodili. U Federaciji, brate. Zar je to toliko gadljiva tvorevina da ni brojem ne može da se obilježi.