среда, 27. март 2013.

2027.
POMIRENJE
GRAĐANSKOG
I NACIONALNOG
 

Kao i pomirenje Kiše i Govana.
Toman me upozorio, u našim dugim noćima razgovora o odnosu geostrategije, nacionalnog pitanja i nasilne suprakapitalističke globalizacije. Ti ćeš tada biti živ. Jebo me svako ako Kosovo ikad bude tražilo Nezavisnost Građanskog Kosova.
U Dubodolinama i Brdusinama, Bosni i Hercegovini, u njenom sarajevsko-bošnjačkom dijelu, sve češće se čuje iznimno invalidna politička sintagma Pomirenje građanskog i nacionalnog.
Kad nije prošla unitarna građanska priča, iza koje stoji Efendija Cerke, i ostali iz SPK, sa svojom tezom da je nepravedno što njegova nacija nije dobila svoju građansku državu, kao što su je dobili Slovenci, Hrvati i cetera, prešlo se na priručna sredstva na neprijateljskoj teritoriji. Pomirićemo Građansko i nacionalno dok posve.ba ne razgologuzimo Nacionalno i onda će Većinski Narod biti Nacionalno a svi ostali Nacionalne Manjine povlaka građani.
U tu svrhu su upotrijebljena i dvojica iz Bosanske Hlebinske Škole Crtanja, Sejdić i Finci, Naučna Fantastika, pa se uživjeli u priču o kandidovanju i biranju Ostalih.
Međutim. Stvar se izrodila u ono što i jest glavni problem. Problem Nacionalnog. U Hrvata. I u cijeloj BiH. Da bi o bilo čemu pričali, mora se riješiti Nacionalno Pitanje. Svake od tri nacije. Ne postoji ništa u svijetu, u smislu države, ekonomije, kulture, ljudskih prava, ravnopravnosti, autonomije, integriteta, suvereniteta i c. a da prethodno, u istoriji, nije riješeno Nacionalno Pitanje. A u Postistoriji glavnu ulogu će igrati Nacionalna Država pa je to pitanje naprosto pitanje svih pitanja. Sin bez kog se ne može.
Dakle. I S&F, i naučna fantastika međunarodne zajednice, i Efcerke, i SPK, treba da imaju na umu da nema ravnopravnosti ni Manjina ni Ostalih dok se ne riješe Tri Nacionalna Pitanja u BiH. Dejton je to lijepo počeo da rješava, postavio temelje, uzeo stvari u obzir. Lijepo nacrtao da je Federacija Muslimansko Hrvatska. Ali svi su se trudili da je pretvore u Sarajevsko Bošnjačku. I dobrim dijelom uspjeli.
Za ostale ne znam, ali rješenje Srpskog Nacionalnog Pitanja u Dubodolinama u Brdusinama znači Republika Srpska sa dejtonskim državnim obilježjima zapeta nadležnostima i trajno zaštićenim unutrašnjim položajem u toj nedosljednoj konfederaciji. Kada se to riješi, može, u Repubklici Srpskoj da se bira ko hoće. Ali u zajedničkim organima mora i dalje da se bira samo Srbin.
Fenomen Građanskog, koji ima istorijsko utemeljenje na ovim prostorima kao i one fekalije s početka, nakon obilne višednevne kiše, način je atomizacije zajednica. I nacionalnih i državnih i ekonomskih. To je izmišljeno kao i kokakola, kao lijek protiv zavisnosti o morfijumu. Pa je postala instrument suprakapitalizma. Tako je i Građansko lijek protiv nacionalnih kolektiviteta. Jer za Nacionalnu Zajednicu veže se i tradicija i kultura i jezik i pismo i vjera. A prva kapitalna zapovijest je Ne imaj svoje tradicije, svoje vjere, svoje kulture, svojih para osim naših kredita, svog jezika, svog pisma, svog matičnog broja, PTM. Ti materna.
Mada nisam, još, za to da se ustanovi JMBS.