понедељак, 25. март 2013.

2025.
KO JE
BOŠNJAČKI LIDER
U FEDERACIJI
 

Bošnjački lideri Sarajevskog Političkog Kruga, u spasu Patriotizovane Bosne i BiH, sve više imaju uspjeha kao Srbija u Severizovanju Kosova.
To je dobro. Za Republiku Srpsku.
Pri tome su bitne dvije činjenice.
Sarajevski Politički Krug izgubio je generalnu, transparentnu i nepodijeljenu podršku Meze, Međunarodne zajednice. To je proizvelo drugu činjenicu. Nastala je krvoločna borba u zlatnom kavezu moći. Jer, svaki politički lider u Bošnjaka misli da je Sarajevska moć presudna za moć u BiH, a naročito nad Tuzlom, Zenicom, Mostarom i Bihaćem.
Krvoločna borba je dovela do pat pozicije, čak i unutar Esdea. Ali je presudnija ukupna mrtva trka četverca ZBRT. Zlatko. Bakir. Radončić. Tihić.
Meni je, dabome, najžalije Bosne i Hercegovine. Jer. U ovakvom nestanju u Saraju, moja draga BiH gubi korak u ulasku u unitarizaciju. Mislio sam u EU. Propadaju i zadnje mogućnosti da se promijeni Ustav i Država unitarizuje. Ostaje još šansa za ustavne promjene povodom regulisanja prskanja protiv komaraca. Sve ostale mogućnosti su propale. Skandalozno je da na ličnim kartama ima državljanstvo entiteta.
Ali i bošnjačka politička artikulacija ide u nepovratan proces. Nešto kao fudbalska reprezentacija Srbije. Nove stranke nemaju šansu da poprave situaciju. Nema više prostora ni na lepezi ni u džepu. To što Komšić osniva Frontu to je kao ponuda ribama u zaleđenom Bajkalu, da uzmu besplatne šubare, na revers, do proljeća.
Unutar tog ZBRT kruga, najbolje stoji SBA. Sulejman Bakir Akcija. Ako dođu do pakta Meni Stranka Tebi Predsjedništvo. Proći će i u P a kao stranka će dobiti zadovoljavajući broj glasova.
SLA, Stranka Lagumdžijine Akcije, ima šanse za PUČ. U Čabar. Odlaskom Komšića, glavnog perspektivnog lidera u Bošnjaka, koga ne mogu zamijeniti SDP Junoščiki, ali i poniženje Esdepea u promjenama Vlade F, ograđivanjem MZ od istog i njegovo bezočno foteljašenje, samo da ostane u MIP Sedlu, sada je, doduše u Indiji ali mu to neće koristiti na izborima, čak ni kad bi i samu Iču doveo za ruku u Bosnu, Esdepe značajno gubi rejting na stranačkom tromeču u Federaciji. Trebalo bi dobro analizirati koliko je Komšićeva kandidatura namakla glasova Esdepeu. Onda bi se dobio stvarni rejting stranke. Kojeg treba umanjivati za pomenute i nepomenute faktore.
Lagumdžija može zaustaviti pad Esdepea na izborima samo svojom kandidaturom u P. Ali on nema hrabrosti za to. Jer će imati dva nepobjediva protivkandidata. Bakira i Fahrudina.
U toj konstelaciji, najstabilniji je Esbebe. Zadržaće ili pojačati izborne pozicije. Pošto Fahrudin radi na dva profitabilna imidža, Gradim i Kriminalcima Dušu Vadim.
Stanje u bošnjačkom liderstvu u F, direktno jača Čovića i hrvatsku političku artikulaciju. Vi znate da ja mislim i na Treći Entitet.
A znate i da je teško prognozirati ko će od ZBRT da se odvoji na vrhu tabele. Z, B i T su imali svoje šanse. I skoro su ih potpuno upropastili. Kao Čavić. Radončić ima najviše izgleda. Ako ga Oslobođenje uskoro ne uhapsi.