субота, 9. јул 2016.



ШТА УЈЕДИЊУЈЕ
САРАЈСКИ ИСЛАМ
И АМЕРИЧКОГ САДАМА

Сарајски Ислам је небосаснкохерцеговачки, неевропски Ислам. То је Ислам задојен радикализмом, ореолизован отоманском носталгијом, данас задивљен Турском, а под скривеним и јаким утицајем Саудијске Арабије.
Амерички Садам је Америка, Сједињене Државе Америке, као Оружје за Масовно Уништење.
Под Америчким Садамом треба подразумијевати и ЕУ, Брисел, који је само Амерички Дивизион за асанацију ратишта које се, у Јавности и Дипломатији, зове Проширење Европске Уније.
Под З&ФТ подразумијевам Збигњев и Финансијерски Територијализам. То је комбинација Морганизма, који одавно управља Америком и америчким предсјендицима и Збигњевштине као његове спољно политичке и геостратешке оријентације.
Темељна чињеница од које треба поћи.
СФРЈ није разбио њен унутрашњи националистички координатни систем. Национализам је, и шовинизам, овдје обитавао стољећима, па је, ипак, створена једна таква вишенационална држава која је постојала, што није изучавано, и под краљем и под комунизмом.
СФРЈ је срушена од стране З&ФТ.
Национализми су само искориштени.
Савремена политика ЕУ у БиХ, као чињеница.
ЕУ, и Запад, да је хтио интеграцију СФРЈ и овог подручја у ЕУ, могао је то веома лако извести. Комунисти би се брзо преобратили у Социјалдемократију, која је тада имала европски зенит, земља би се лако уклопила у тржиште ЕУ јер је имала индустрију, од тешке до масовне. Истина, то се морало извести прије пада Берлинског Зида јер тада Русија није гледала на ово подручје као драгоцјеност, обзиром да је имала штит Соцлагера око себе.
Ну. ЕУ и Запад то тада нису жељели.
А ни сада не желе стварну интеграцију у ЕУ.
Они, овдје, инсистирају на Саобраћајној Инфраструктури, Приватизацији и Анархизацији, као крајњем стадијуму Либрализације Тржишта.
Не инсистирају на Реиндустријализацији, не шаљу инвеститоре, не желе запошљавање, без обзира што о томе декларативно зборе а кроз ММФ траже отпуштања, већ ће младе људе дочекати радним дозволама и тако потпуно опустошити ова подручја.
Зашто Саобраћајна Ифраструктура и Отворено Тржиште.
Само зато да то постане празна Територија поклопљена Нато Пактом.
Сарајски Ислам је видио своју шансу у том Распаду СФРЈ. Исламска Декларација Алије Изетбеговића, тај фашистички документ који захтијева чисту вјерску Територију, и данас се остварује, корак по корак. Или настоји да се остварује.
Све што се догађа у БиХ, данас, односно послије Дејтона, Власи, Босански Језик, Попис, укидање ентитета, један човјек – један глас, конститутивност свих на цијелом подручју БиХ..., записано је у Исламској Декларацији.
Сарајски Ислам, Ислам који је наметнут босанскохерцеговачким Муслиманима, нема никаквих других приоритета осим Територије. Ислам и иначе нема занимања за Државу, Организацију, Индустрију, Тржиште, Науку. Вјера је све. Али без Територије није ништа.
То је, дакле, тачка на којој се сједињују Сарајски Ислам и Амерички Садам.
Они, засада, веома усјешно иду тим путем, пазећи да ко коме не стане на ногу.
Могуће је да ће они, ако се услови буду повољно по њих одвијали, и до краја ићи тим путем и да Америчком Садаму одговара овдје контролисана Територија Сарајског Ислама.
Кроз ову призму треба читати потезе Сараја и ЕУ. Јер је ЕУ истурени пункт и извршни директор Америког Садама у БиХ.
Република Српска треба да, у складу са тим, повлачи своје потезе. Потребно је чинити све, без обзира што су то мали кораци, у заштити овдашње било какве производње, у отварању производних пунктова. Јер то је један од темеља Опстанка и Самосталности. У томе треба тражити пријатеље на Истоку јер их у Европи нема. Треба и Србију приморати да на Српску мисли фабрички а не да нас гледа као прозирног непосојећег Вучићевог Пријатеља.




петак, 8. јул 2016.

КРЕЋЕ
ВЕЛИКА ОФАНЗИВА
НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.
ТРЕБА ОДРЕДИТИ
ГДЈЕ ЈЕ СТАЉИНГРАД.

Пошто није успјело одвајање Србије од Српске, као од Косова што је успјело, Велики Кројачи су одлучили да одвоје Сарајево од Београда. Вучић је, тако, испао Политичка Будала, ишашвши у Каменолом Сребреница.
То је, недавно, подцртано изјавом оног Сребреничког Дурака да нико није добродошао у Сребреницу ко не признаје Геноцид.
Али тај наивни излет Вучића, којим је он хтио више милошта да убере код Берлина, Брисела и Вашингтона, него код Сарајева, треба смјестити у шири Мозаик.
► Бакиров удар на Дан Републике
► Човићев удар на Попис, на основу Уговора о дјелу, наручилац Бакир
► Кавазовићев удар на Влахе
► Судски удар на промоцију Босанског Језика
► Звиздићев удар на Писмо Намјере и одлагање аранжмана са ММФ.

Власти Републике Српске требају предузети велику кампању да Јавности Републике Српске разјасне и објасне случај Непотписаног Писма Намјере, позадину, консеквенце, захтјеве и излаз из таквог уцјењивачког стања Сарајева.
Јер, ово је преломни догађај.
Сада је јасно да Сарајево, са ММФ и другим Шаптачима Унитаристима, иде на економско исцрпљивање Републике Српске.
Крајњи циљ је да се изазову масовни немири из којих ће се изродити Кооператвна Гарнитура која ће Републику Српску предати Сарају под ноге. И под Сећију.
Највјероватније је за вођу те гарнитуре одређен Младен Босић.
Власти Српске, министри надлежни и економисти, треба да образложе Јавности посљедице захтјева ММФ-а. И да објасне зашто су пристали да то потпишу.
Јер, тамо се захтијева смањење доприноса на основу запослених, што смањује буџетске фондове и маневре. А у крајњој инстанци, смањује Моћ Владе и Власти. Кредити које даје ММФ имају исти циљ и исту посљедицу.
Захтијева се приватизација или реструктуирисање, што је само друга ријеч, квалитетног и неквалитетног јавног сектора.
То значи да Влада Републике Српске губи преостале полуге Власти и да се своди на Владу Кантона. Са Владом, све то губи и Република Српска.
ММФ једноставно лаже да ће смањење допрноса на плате повећати запошљавање.
Сваки економски и тржишни послодавац ће рећи да то није тачно.
Само тржиште може да повећа запошљавање. Уз економски а не колонијални банкарски сектор.
У нашем случају то није могуће јер је овдашње, цијело босанскохерцеговачко, тржиште, само отворена четверострана промаја а приступи тржишту ЕУ, па и оближње Хрватске, блиндирани су. То што нешто меса иде у Турску, то није никакав тржишни показатељ који иде у корист ЕУ и ММФ.
Отпуштања у Јавном Сектору, замрзавање плата и увођење трезорских исплата, значи даље рестрикције. То такође треба да изазове Протесте и Обојене Револуције.
У тим Украјинским Сценаријима, Република Српска ће проћи баш као Украјина. Узеће јој Сребреницу, Брчко, Добој... ко зна шта су лудаци смислили у својим главама, не би ли Срби изазвали какву пуцњаву да се с њима заврши по рецепту Олује. Пошто је Јасеновац престао са радом.
Република Српска цијели овај пројект, а поводом Случаја ММФ, треба јавно и тајно размотрити. И одредити Тактику и Стратегију.
Јасно је да су Избори 2018е један од оријентира.
По мом мишљењу, ако процијене да их не могу добити за Босића и Курвештине Промјенаше, ићи ће на Обојену Револуцију сакривену Масовним Незадовољством.
Та тактика и стратегија Републике Српске треба да, обавезно, обухвата престанак даље кооперативности у пакету. Већ разматрање, што више пред Јавности, сваког новог корака понаособ.
У недостатку Пара, Пријатеља и Савезника, Јавност је један од веома битних Сабораца.


четвртак, 7. јул 2016.



ПОСЛИЈЕ
ИЗБОРА
СЛИЈЕДИ
ЛОКАЛНА
НЕСТАБИЛНОСТ

Кад су Независни Истраживачки Медији питали Станојку Шта јебе Ову Земљу, Станојка, ударивши челом мотике о земљу, ослонивши се на мотичиште и почешавши се по лијевом тврдом гузу, рече Не знам, мене јебе Драгутинова курчина а тамо гдје их је пуно, то сами бог зна.
Једна од тих сексуалних алатки су и Локални Избори, у октобру који први дође.
Они ће донијети даљу Локалну Нестабилност, по неколико основа.
► Повећаће се дуализам, двојство, негативна кохабитација, Републичке и Општинске Власти.
► Добојска Ендемска Обренизација прошириће се на више општина и градова
► Много више Начелника ће све мање уважавати матичну странку, не само они који су у њу пали с неба, већ и изворна страначка сисанчад.
► Начелнике чекају четири године нестабилности у властитој одборничкој или у припејд као и у постпејд коалиционој подршци. Општа коалицизација, и у Блоку СНСД и у Блоку Сазап, није обезбијеђена страначким шиповима па се одборнички конгломерат лако трансформише у клизиште, одроне и папке.
► Велике Политичке Странке, СНСД и СДС, чека даље слабљење организационе локалне структуре. Које ће се јавити усљед коалиција, калкулација и подјеле власти са слабијима у чему увијек највише даје највећи.

Низак изборни праг омогућава улазак сваке Шушебуше у општинску скупштину. То снижава критеријуме квалитета бирачког представљања а повећава личне болесне апетите. Тај низак изборни праг дозвољава свакоме да истакне и кандидата за начелника, што му диже цијену прије избора а реп, кад одустане од тога, послије.
Низак изборни праг форсира ситне актере изборног процеса а колијенчи велике странке.
То и јесте циљ Странаца Усранаца. Општа Локална Дерегулација.
Чудно је да то ВПС нису схватиле па озбиљније промијенили изборну законодатуру у своју корист.
Она ће се, Дерегулација, послије Локалних Избора, манифестовати у нестабилности начелника и у њиховој аутономији у односу на Странку испред које су кандидовани као и у односу на Републичку Власт.
Поред ниског изборног богаза, до хаоса доводи и двојност лакоће уласка у одборничке клупе и тежине побједе за начелнике.
Они који улазе са 200 гласова одлучују о судбини онога коме је за побједу, у општој поларизацији, потребно 10.000 гласова.
Тако демократија и непосредно бирање једу сами себе.
За све су најодговорније Велике Политичке Странке.
Недопустиво је калкулаторство у тобожњој подјели општина гдје ће сви подржати једног кандидата из ове или оне Странке, овисно о договору. То доводи до атрофије страначке организације, смањене одговорности и повећаног мешетарења.
И то ће се осветити и на Општим Изборима.
Свака опуштеност Велике Политичке Странке усијеца себи маљ који ће јој разбити ушице.

Као што су СДП и ХДЗ у Хрватској, себи усјекле Мост.

среда, 6. јул 2016.

ДРСКОСТИ
СЛУЖБЕНИЦЕ ХЕНЕСИ
И
ПОДВОРНИКА ВИГЕМАРК

Великим напорима Пројекта БиКИН, босанског и копањиног истраживачког новинарства, Аваз и Независне Новине, презентовани су нам интервјуи са Мери Ен Хенеси, нема везе са истоименим Вхиску, већ је Шефица Канцеларије Савјета Европе у БиХ, и са Ларс Гунар Вигемарком, Шефом Делегације ЕУ у БиХ.
Разумијем да и Шефови имају потреба за тоалетним папиром али не разумијем да новински папир може да се нуди као замјена.
Поред домаћих Политичких Будала, непотребно је простор давати иностраним.
Ту нам, бар, не могу забранити протекционизам.
Мери Ен Хенеси показује огромну дозу храбрости, својствену само Будалашима, и извикује да је Босни и Херцеговини потребан Грађански Устав.
А Независне Новине то, одмах, истуриле у наслов.
Није могуће да она не зна да је то језик Сарајевског Муслиманског Унитаризма. И да је Унитаризам прелијепа политичка ријеч за 50 нијанси отоманског ропства које Сарај има на уму.
Ну.
Храброст Једне Будале за посљедицу има укидање Нација у БиХ.
Вигемарк такође спада у категорију Политичких Будала али у ону која у фабричкој уградњи има спознају за смо ми Елементарне Будале и да ништа не разумијемо.
Он окривљује Бањалуку за заустаљање Споразума о Стабилизацији и Придруживању а онда испаљује кључну Будалаштину. Ми вама дајемо Реформе а ви нама ни гузице не можете да дате.
Прецизније, он каже да није тачно да тај измијењни ССП има намјеру да уништи нашу Пољопривреду, јер зашто би они, ЕУ, овдје тражили Реформе а уништавали Пољопривреду и друге сегменте економије.
Вигемарк је магарац, господине.
Парафразирам Теслу.
Зато и натурате Реформе да нам уништите све.
Јер ми, који смо почели да уништавамо, на ваше потицаје и суфлирања, нисмо тај посао довели до краја.
Јер, вама Вигамарче, не треба овдје ни Пољопривреда, ни Индустрија, ни Радна Мјеста, ни чланство у ЕУ. Вама треба Територија. По могућности, што празнија од људи и ствари.
Вигемарк и Хенеси су добра упозорења да је Република Српска на добром путу.
Република Српска више не треба олако да прихвата никакве понуде ЕУ, које су само наизглед европске а испод феса су сарајске.
Треба све унапријед да одбија а онда да разматра.
Јер ова ситна гамад коју нам шаљу, има улогу диференцијала.
Само да уједначава путање наших уништења. Диљем Балкана.
За друге нас не треба бити брига. Треба да мислимо о себи.



уторак, 5. јул 2016.

ДРИНСКИ САМИТ
У БЕОГРАДУ

Мада нисам увјерен да ће Вучић хтјети да разговара са лидерима Власти Републике Српске, Савеза За Промјене и једним Самосталним Чланом Предсједништва БиХ, након силних дипломатских успјеха у Паризу, сусрета са Рамом, прије свега, и мада још нису стигли поштари са позивима, пишем о овоме као да је то још једна готова Историја у Вучићевом Политичком Животу и Животу Најновије Вучићеве Србије.
Дакле, о сусрету Вучића и Трија ДИБ из Српске.
Са којих стартних позиција Српска Четворка улази у Београдски Дрински Самит.
► Вучић. Више пута је доказао испразност своје политике регионалног конективитета. Послије његовог инаугурационог излета у Загреб, Хрватска се осилила и понижавала Србију. Исто се догодило послије сребреничарења. О рамању и тачирању да не говорим.
Дакле, и ово може да буде још само једна Вучићевска театрална површност у којој ће он сам себи долијепити неколико српских етикетица док Српство и Србија и даље иду низ Брисел а Република Српска остаје мета унитаристичких крволока и хакера Сарајева. Уз садејство Савеза За Промјене.
► Додик. Нема шта да добије на овом сусрету. Ни од једног учесника. Он само још једном показује сусретљивост и понуду за Српским Јединством које ни једном од осталих учеснима није потребно и не жели га.
► Иванић. ДГВП. Али ће мало, код незаинтересованог политичког живља, добити на београдској а изгубити на сарајевској слици свог имиџа.
► Босић. Он ће се на овом сусрету осјећати ко кезме у Техерану. У односу према сваком од учесника. Јер, чак је и Вучић већи српствујушћи лидер од њега. Ни са једним од осталих учесника он нема политичку конекцију а од сваког има комплекс. Апсолутни је аутсајдер.

Укупно узевши, ништа се не може постићи на таквим скуповима.
Очито је да Република Српска трпи несагледиве посљедице учешћа Савеза За Промјене, из чега се Иванић не може издвојити, због неколико интервјуа, у Бакировој Власти у Сарајеву. Односно, због неучешћа оних који су на власти у Републици Српској.
Та офанзива за офанзивом није посљедица неке шифре коју су предали статистичари Републике Српске. Она се догађа на свим фронтовима, од Хан Пијеска и Територије Српске коју сарајевски суд налаже да се књижи на БиХ, што је поптуно извануставно, до аеродромске сегрегације.
Сарају и Бакир су и требали политички аматери, као што је Савез За Промјене, да поред њих раде против Републике Српске и да је заобилазе кадгод им одговара.
Зашто су им требали баш Сазаповци.
Па зато што немају Логистику иза себе. Немају Базни Логор. Немају Власт у Републици Српској.
Они немају чиме да се одупру. Немају на шта да се позову.
Вучић и Београд то не могу да надомјесте, чак и када би Иванић и Босић најискреније приступили Тројном Пакту са Додиком.
Босић, чак, задњим иступима, најављује преузимање функције Начелника Генералштаба Сазапа, за којег се досад издавао Иванић, својим епохалним изрекама Док сам ја, СНСД неће бити дио власти у заједничким органима, најављујући политику мекоће у Региону. Одустајања од сукоба. Због чега не треба дизати тензије око Пописа и ССП.
Амбасадни ментори су оцијенили да је он најпогоднији да се гура даље у Провалију Промјена. Искористиће што се може. А то што ће Босић политички бити покопан, то њих не занима.
Стога он и не треба да иде на овај Београдски Самит.
Јер ће, код њега, изазвати повратни, потурички ефект у коме ће он бити још кооперативнији.


понедељак, 4. јул 2016.





ЕСДЕЕСОВО
СРПСКО ТРОСРЧЈЕ
НА ТРИБИНИ У МОДРИЧИ.
И ОДЈЕЦИ.

Окупио Младен Босић, Вукоту Говедарицу и Драгана Мектића, на трибини у Модричи.
Нисам ни схватио, до синоћ, да је то најбоље што Есдеес сада има.
То му је све. И Босанство. И Визија. И Гуслармонија Културе. И ЦИА Онлајн.
Само Српства не видјесмо, браћо.                                           
Шаровић и Тадић су се поптуно присарајпосрбили.
Од њих више нема Есдеесовца ни на видику.
Српкиња Пандица не може да отвори очи од Есенесдеовог Криминала и трке за Босићевим Пробосанством.
Ударна Тројка Есдееса, излагала је у Модричи Нову Идеологију Потурица. Што су помно пратили и поменути али и Мићо Мићић и Обрен Петровић, као удаљене санџаклије.
Босић се сада, коначно и благојавно, детерминисао и уоквирио као Плаћеник Поданичке Политике.
Босић заступа сљедеће тезе:
► Захтјев ЕУ, посебно Њемачке, је да се усвоји адаптирани ССП који у својим одредбама има и неких негативних посљедица
► Постоје политичке опције које сматрају да треба заоштравати ствари још даље
► Есдеес, за разлику од других политичких партија у Републици Српској, смара да је интерес Срба не само у Српској већ и у Србији, смиривање ситуације у региону и неизазивање нових сукоба
► За ЕУ су економски односи важнији од Пописа.

Босић се овим
► Промовисао у Промотора Дојч Балканише Политик, Политике окрутне њемачке израбљивачке економске потчињености
► Представио као регионални играч Српског Спустиглавља и Гологузја, већи, по амбицијама, и од ненадмашног Александра Вучића
► Од вође Националне Странке прометнуо у трговачког путника антинационалних репера мрачне хоботнице под именом ЕУ, која не познаје нације, осим територија и економског израбљивања.

Јасно је, сада, да је то дефинитивна Босићева издајничка политика. Политика Антисрпства.
Он не говори о Српском Националном Интересу.
Он не препознаје опасности по Републику Српску.
Он је, само, жели изручити Гладној Њемачкој.
Он, при томе упада у противрјечност. Јер се залаже за прихватање намета ССП, који је економски убиствен за овдашње продукционе и тржишне актере. А, истовремено, пријети да ће Српска постати празна љуштура ако се не посвети развоју привреде, запошљавању и спашавању народа из сиромаштва.
Младен Босић, као човјек са рупама у политичком и економском образовању, а нарочито као политикоид са недостатком бакарних жица у глави, потребне квадратуре да пропусте барем главне чињенице о савременим трендовима економског и политичког уништавања Држава, Нација и Територија, не би требао да говори о оваквим поставкама.
Јер не разумије о чему се ради.
И јер није о томе говорио у кампањи пред изборе 2014.
Оно што он сада ради, истурајући СДС испред себе, политика је преваре Странке, Чланства, Бирача и Јавности.
Есдеес треба, прије избора 2018е да се ријеши Младена Босића.
Иначе, постоји опасност да нам инсталирају Вучића. У глупљој, мекшој и трагичнијој варијанти.


РОЂЕНДАНСКИ ДОЧЕК
КОЈИ СУ МИ ПРИРЕДИЛЕ ДАМЕ, И МУШКИ СВИЈЕТ, ИЗ ГЛАВНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ.
СУЗОПУШТЕНИЈЕ И ЗАХВАЛЕНИЈЕ.



ЈОШ СЛИКА СА МАГЛИЋА
ФОТО МИЛОШ НОГО









недеља, 3. јул 2016.

ОСВОЈИО САМ МАГЛИЋ,
НА РОЂЕНДАН, ЉЕТА ШЕСНЕСТОГА

МАГЛИЋ ЈЕ НАЈВИШИ ВРХ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. 2386 МЕТАРА. ОН НАТКРИЉУЈЕ СВЕ НАШЕ ЉЕПОТЕ КОЈЕ НАМ ЈЕ БОГ ДАО. ОН, СУТЈЕСКА И ДРИНА, ПА ОКОЛО ЈОШ, ТАРА, ТРНОВАЧКО ЈЕЗЕРО, ПЕРУЋИЦА И ВОДОПАД СКАКАВАЦ, И ЈАХОРИНА СУ ДВА ПРИРОДНА ДРАГУЉА КОЈА МОГУ БУДУ СЛАВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.
ПЈЕШАЧИО САМ ДО ТРНОВАЧКОГ ЈЕЗЕРА, СПАЛАВАРИО ЦИЈЕЛОМ ТАРОМ И ДРИНОМ, АЛИ НА МАГЛИЋУ НИСАМ БИО, ДО ЈУЧЕ.
ПОПЕПО САМ СЕ, ТЕЖОМ, ПРИЈЕВОРСКОМ СТРАНОМ, ЗА ДВА И ПО ЧАСА.
НИЈЕ ЈЕДОСТАВНО. НИСАМ ИМАО ПРЕДСТАВУ. СКОРО СВАКИ КОРАК, ОД 1660 МЕТАРА НАДМОРСКЕ ВИСИНЕ ПА ДО ВРХА, НА ИВИЦИ ЈЕ ЖИВОТА И СМРТИ. ЈЕДНО ОКЛИЗНУЋЕ НОГЕ, ИЛИ ЈЕДНО ХВАТАЊЕ ЗА НЕСТАБИЛАН КАМЕН И ПАД ЈЕ НЕИЗБЈЕЖАН. А НЕМА ШТА ДА МЕ ЗАУСТАВИ НЕКОЛИКО СТОТИНА МЕТАРА.
ПОТРЕБНА ЈЕ ДОБРА ФИЗИЧКА КОНДИЦИЈА, МАЧИЈИ ХОД, ЈЕР СКАКУТАЊЕ КОЗОРОГА НЕ БИ ПОМОГЛО. ПОТРЕБНО ЈЕ СВАКИ ПОКРЕТ ПРОВЈЕРИТИ И БИТИ СИГУРАН, ПОТРЕБНА ЈЕ КООРДИНАЦИЈА СВЕЧЕТИРИ НОГЕ. И НИКАКО НИЈЕ ПОЖЕЉНО ГЛЕДАТИ ГОРЕ, ШТА ТЕ ЧЕКА И ГЛЕДАТИ ДОЉЕ, ШТА СИ ПРОШАО.
НИКАКВОГ АДРЕНАЛИНА НЕМА. ТО СУ ПРИЧЕ ЗА МАЛУ ДЈЕЦУ. ПОСТОЈИ САМО КОНЦЕНТРАЦИЈА.
МОЈЕ ИСКУСТВО СА ПЛАНИНАРЕЊЕМ БИЛО ЈЕ НА НИВОУ ЧЕМЕРНИЦЕ.
МАГЛИЋ ЈЕ СПАЈАЊЕ ЖИВОТА И СМРТИ, СПАЈАЊЕ НЕБА И ЗЕМЉЕ.
НИЈЕ МИ ЖАО ЗБОГ РИЗИКА. 
ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ ДУБРАВКУ СУВАРИ, ДИРЕКТОРУ НП СУТЈЕСКА И ЊЕГОВОМ ЉУБАЗНОМ ОСОБЉУ, ВОДИЧУ МИЛОШУ, КОЈИ ЈЕ ПРВИ ПУТ СА МНОМ ИШАО ТОМ СТРАНОМ, ДОМАЋИНУ КАТУНА ГДЈЕ САМ ЛОГОРОВАО, ЗОКИ И МОЈИМ ДРУГАРИМА СТУДЕНТИМА, КОЈИ СУ СВИ ОМОГУЋИЛИ, ПОДРЖАЛИ ИЛИ ПОМОГЛИ МОЈ УСПОНН НА МАГЛИЋ.






 МИЛОШ И ЈА
 ЗОКА И ЈА

ОВО ДОЉЕ СУ ПОГЛЕДИ СА ВРХА МАГЛИЋА







ОВО ЈЕ СНИМКА НА СРЕДИНИ УСПОНА, ГДЈЕ ЈЕ ЈОШ УВИЈЕК БИЛО РАСЛИЊА ЗА СПАС И НЕКОЛИКО ПОГЛЕДА СА ТЕ ПОЗИЦИЈЕ




ОДУШЕВЉЕН САМ ЦВИЈЕЋЕМ МАГЛИЋА И ПОДРУЧЈА ИСПОД ЊЕГА. ТО ЗАВРЕЂУЈЕ ПОСЕБНО ФОТОГРАФСКО ДОКУМЕНТОВАЊЕ. ПЛАНИНСКО ЦВИЈЕЋЕ ЈЕ НАТПРИРОДНИХ ОБЛИКА И БОЈА, ЗБОГ МАЛЕ МОГУЋНОСТИ ОПРАШИВАЊА- НА ТАЈ НАЧИН ПРИВЛАЧЕ ПЧЕЛЕ И ИНСЕКТЕ. МАДА МУВА ИМА У ОГРОМНИМ КОЛИЧИНАМА, ПУЖЕВА И ЛЕПТИРОВА, ЦИЈЕЛИМ УСПОНОМ. НА ВРХУ ЈЕ ТРАВНАТА ПОДЛОГА И ЦВИЈЕЋЕ. НЕЗАМИСЛИВО.



ОВО СУ СЛИКЕ СА ПОДНОЖЈА, НА 1660 МЕТАРА




КАТУНИ ГДЈЕ САМ СПАВАО, АКЛИМАТИЗОВАО СЕ И ЧЕКАО СУБОТУ. ПЕТАК ВЕЧЕ НИЈЕ ИЗГЛЕДАО ОБЕЋАВАЈУЋИ, ОБЛАЦИ ПОСВУДА, МАГЛИЋ, ЧИЈИ ЈЕ ЈЕДАН ЗИД ИЗНАД ОВИХ КАТУНА, БИО ЈЕ У МАГЛИ. ПОГЛЕДАВАО САМ ГОРЕ. БОЈАО САМ СЕ ДА МИ НЕ ПРОПАДНЕ УСПОН, ЈЕР ПО КИШИ ЈЕ РИЗИК ОГРОМАН И НЕ ПЕЊЕ СЕ ТАДА НИКО. 





НЕКА САМ И МАГЛИЋ РАЗМАГЛИО, ПА НЕК ИДЕ ЖИВОТ.