субота, 11. октобар 2008.

SLOVO O SUVERENITETU
Suverenitet posebno zvuči kad o njemu govori američki ambasador pola godine nakon ekspresnog prizanja nezavisnosti ekspres-lonca zvanog Kosovo.
Riječi ambasadora Igliša:
„Pitanje teritorijalnog integriteta BiH je riješeno.“
„Bosna i Hercegovina je suverena država a Republika Srpska to nije.“
Pitanje teritorijalnog integriteta BiH nije riješeno.
Doklegod imamo otvorene zahtjeve za ukidanjem entiteta, preciznije Republike Srpske kao ovakve ili onakve tvorevine, pri čemu se zaboravlja da je BiH, u stvari, tvorevina, pitanje tetritorijalnog integriteta nije riješeno. Doklegod imamo činjenicu da jedan narod, hrvatski, nije zadovoljan svojim položajem u BiH, ili u entitetu Federacija BiH, i uz saznanje da je taj narod proglasio Hrvatsku samouprvau koja mu je ukinita i zabranjena, pitanje teritorijalnog integriteta nije riješeno.
Bosna i Hercegovina nije suverena država.
Doklegod jedan ambasador može da kaže da je jačanje države zahtjev evroatlanstkih integracija, BiH nije suverena. Suverenost je da BiH, njeni narodi i njeni entiteti, jer tako piše u Ustavu (BiH nije ništa, samo je BiH a sastoji se od dva entiteta sa tri ustavna naroda), odluče da li su za evroatlantske integracije a nije suverenost da neki ambasador o tome odluči, ili pak te evroatlantske integracije, i da onda na osnovu toga zahtijeva reforme, jačanje i gradnju države. Ako ambasador Ingliš nije eksplicitan, ja ću: ovaj prostor treba da bude u evroatlantskim inetracijama, konkretno: u NATO-paktu, sve ostalo nije bitno, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, suverenost, integritet...
Ako je BiH u članstvu evroatlanstskih integracija, onda nema suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je valjda jasno. Teoriju ograničenog suvereniteta nije lansirao samo Varšavski pakt i sovjetski teoretičari države. To je slika svijeta poslije Drugog svjetskog rata. Neke zemlje, koje su pod plaštom SAD, ni danas nemaju suverenitet. To što su se neke ukrajine otele ispod plašta SSSR, ne znači da imaju suverenitet. Ako je suština evroatlantskih integracija ograničena upotreba suvereniteta i teritorijalnog integriteta po principu: ja ga konzumiran kad hoću a ti koliko možeš, zašto bi onda sada bila važna suverenost i teritorijalni integirtet BiH, na primjer.
Republika Srpska ima teritorijalni integritet i suverenitet u onolikoj mjerti koliko je to određeno Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske. Svaki čovjek, podanik države, ima teritorijalni integritet, ako posjeduje zemlju, i suverenitet, onaj djelić koliki je propisan zaštitom privatne imovine i koliko je moguće u odnosu na broj stanovnika. Čim ga u svijetu, na osnovu pasoša, priznaju kao državljanina BiH, on ima suverenittet, svoj dio suvereniteta.
Čak i ambasador Ingliš ima svoj dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta u BiH, iako nije državljanin BiH. To mu je, na osnovu međunarodnog prava, delegirala BiH od svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Kada bih htio da budem dobar učenik ambasadorov onda bih samo rekao: Država Srbija je država a Kosovo to nije.
Iako ga je Amerika priznala odmah.
Kao što ambasador kaže: „BiH je priznata kao nezavisna, suverena država od Sjedinjenih država 1992. godine...“ ali tim činom se ne postaje država a još manje suverena ili integritetna. Postaje se samo ako njeni podanici samostalno donešenim ustavom potvrde ugovor (ustav) da stupaju u državnu zajednicu u koju unose svoj suverenitet i teritorijalni integritet i prenose na nju prava da silom, pravom i demokratijom, uređuje buduću zajednicu – dok nas unitaristi ili referendum ne razdvoji.

четвртак, 9. октобар 2008.

KRAH FINANSIJSKOG IZVIKIVANJA
Čitam da svi znaju sve o finansijama i krizama, i onoj iz 29. i ovoj iz 8. A sve je propalo.
Pa gdje su bili ranije. Ili ne znaju ništa.
Lenjin i komunisti su opet u pravu. Kapitalizam je truo.
Seru o svim tim sekundarnim kreditima i prenaduvanom balonu, o rizičnim transakcijama i o bankarskim gigantima. Stvar stoji ovako:
Imamo nesagledivo duboku provaliju nad kojom je pauk razapeo mrežu. Oko provalije stoje finansijski magovi iz američkog sna, čiji su preci u Ameriku došli kao golje, kriminalci i očajnici bez hrane i zuba, i puše, kube, dabome, koja je, svaka, valjana na unutrašnjoj finoći kože ženske bedre nevine kreolke. Nedaleko od provalije, lokalni šumar na ulici ispred svoje prikolice u kojoj živi, prodaje po kile ljeba jer mu je to višak od obroka tog dana pa želi da unovči a ne da baci. Siromašni Crnac stišće u ruci dolar i omišlja se da kupi po ljeba jer cijeli ljeb u prodavnici košta pet dolara. U taj čas jedan od bogataša predlaže mu da kovanicu dolara stavi na paučinu pa ako paučina ne pukne i dolar ne ode u bezdan daće mu dolar i deset centi. Ako ode, nikom ništa. Crnac vjeruje bogatašima i daje dolar. Oni stavljaju dolar na puačinu i on ne propada. Crnac traži svoje pare i dividende ali drugi bogataš kaže: stani, plaćam ti dolar i po ako ne propadne za sat. Prvi bogataš kaže: dobro ali prvo moraš meni platiti otkup opcije. Drugi plaća dolar i deset centi a prvi mirno puši kubu i stavlja lovu u džep. Drugi pita Crnca: OK? Crnac kaže: Yes. Treći iz američkog sna nudi dva dolara da dolar neće propasti za sat. Ali sada nudi Drugom iz Sna. Crnca više niko ne pita, on sam klima glavom. Drugi kaže: OK i uzima dva dolara i puši u tamnu noć... Ako sve bude OK, Crnac treba dobiti od Trećeg svoj dolar i deset centi.
Negdje pred zoru svi puše i čekaju razvoj događaja jer je opcija produžavana nekoliko puta, pare se prelijevale u razne džepove, Crnac drijema, sunce izlazi, paučina slabi opterećena rosom i puca, dolar propada u bezdan. Prodavač viška hljeba je svoj hljeb prodao drugoj skitnici, Crnac ostao gladan jer se samo slagao sa opcijama a izgubio dolar. Onaj Drugi koji je isplatio dolar i deset centi Prvom, zapalio je treću kubu koja košta 28 dolara i mirno sjeo u crnu limuzinu čuvši na radiju da centralna banka daje dva dolara kako bi se smirilo finansijsko tržište.
Eto, to je suština krize u ulici Wall koja uništava svjetske finansije.
Beskrupulozna trka za kapitalom i profitom stvorila je poseban sistem samoregulirajućeg sticanja bogatstva – na osnovu izvikivanja astronomskih vrijednosti za teško stečene tuđe pojedinačne sitne vrijednosti. Svi su zaboravili Marksa i njegovu storiju roba-novac-roba. Zaboravili su da je nova vrijednost samo proizvedena vrijednost a ne i izlicitirana vrijednost. Nije znak da je američka, kapitalistička ekonomija propala samo u krahu Ulice Wall nego, prije svega, u činjenici da propada američka industrija automobila, na primjer. Ako ne možete stići zaraditi na Fordovom istorijskom kapitalističkom izumu – pokretnoj traci u industriji, znači da ste propali. Izvikivanje vrijednosti vašeg automobila, makar i do basnoslovnih visina, neće poboljšati vašu produktivnost do isplativosti za vas, radnike i poresku upravu.
Propali ste.
Svijet mora naći način da internacionalnim zakonom zabrani Igre tipa Wall street u kojima milijarde vlasnika jednog dolara finansiraju kubaše, neproduktivnu industriju, budžetske deficite, rat u Iraku, world-žandarmeriju i instant demokratiju - i da se okrene socijalnoj državi i socijalnom tržištu. Inače će propasti i prije stvaranje vještačke crne rupe zbog Higsovog bozona.
INTERVJU BANJALUČKOM FOKUSU
· FOKUS: Kako ocjenjujete rezultate lokalnih izbora koje je postigao Savez nezavisnih socijaldemokrata? Prije izbora stizale su različite prognoze i ciljevi. Dodik je govorio o 30 opština a vi ste govorili o 50.
· VASIĆ: Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ima obavezu da bude realniji. Nije dobro da se predsjednikove prognoze ne ostvaruju. Ja, kao kućepazitelj SNSD-a, imam obavezu da pokrećem mašineriju tako da ostvari što veći rezultat. Cilj koji je postavljen, na jednoj od sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD bio je da se ide na pobjedu u svakoj opštini gdje imamo kandidate. Dabome, nismo mogli reći: ovdje hoćemo, ovdje nećemo. Na osnovu toga sam govorio o pobjedi u 50 opština. Ja bih mogao sada da se pravim pametan pa da kažem da imamo relativnu većinu glasova u 48 opština i da je to to. Međutim, ja sam mislio na 5o načelnika, 46 u Republici Srpskoj i 4 u Federaciji.
· FOKUS: Gdje ste promašili?
· VASIĆ: Promašio sam u Bosanskom Petrovcu, svi smo promašili jer niko nije pominjao kao validnog tog kandidata iz Naše stranke. Promašio sam za Ugljevik, Šekoviće, Gacko, Istočni Stari Grad... Bijeljinu, Prijedor...
· FOKUS: Kako objašnjavate uspjeh Srpske demokratske stranke u Bijeljini i Doboju?
· VASIĆ: Ne bih to nazvao uspjehom. To je zadržana pozicija koja je posjedovana. Uspjeh je osvojiti nove pozicije. Mi smo sa 18 načelnika na ovim izborima došli do 41 ili čak do 42 načelnička mjesta u BiH (čeka se rezultat u Srebrenici). Srpska demokratska stranka je prije četiri godine imala 33 načelnika a sada 15. Mi smo im uzeli 15 opština. Dakle, nije uspjeh zadržati dvije opštine a izgubiti 18. Osim toga, U Bijeljini i Doboju nije na sceni vlast SDS-a nego je to više vlast kriminalizovano-pljačkaškog kolopleta čiji nastanak se veže za predvečerje rata. To je, dakle, građeno 18 godina, za to vrijeme odraste čovjek a SDS je za to vrijeme spleo interese, pljačku, kriminal, nelegalne poslove, pozicije, usluge, koristi i veliki broj ljudi povezao regularnim i neregularnim interesima. SDS kao stranka tu je dospio u drugi plan. U klasičnom smislu, tamo i ne postoji stranačka struktura. Ako neki Mićić mjesecima nosa pečene prasiće i dijeli narodu po bijeljinskim selima onda to nije stranka. Doboj se, pak pozicionirao, kao međugranični distrikt lopovluka i kombinatorike. A obje sredine su, u stvari, kriminalizovane enklave, ne politički prostori i tim punktovima ćemo u našoj organizaciji posvetiti posebnu političku pažnju. To su feudalizovani areali, to su fosilizovani konglomerati koji otkrivaju u šta bi se pretvorila Republika Srpska da je na vlasti SDS. Republike Srpske ne bi ni bilo. Ako i ne bi bila ukinuta ili prodana, sastojala bi se od petnaestak ili dvadeset područja u vlasništvu Esdeesovih kriminalaca ili kriminalnih klanova. Stoga je tamo teško pobijediti klasičnim političkim sredstvima, političkim tehnologijama. Naš uspjeh tamo je veliki, bez obzira što nismo pobijedili. Osvojen je veliki broj glasova i za to treba zahvaliti našim kandidatima i organizacijama. Mi ćemo sada sva iskustva iz ovih izbora analizirati i pripremati izbore za 2012. Htio bih da naglasim da su u rezultate ovih izbora utkane sve naše slabosti u tim opštinama na proteklih nekoliko izbora. Ne radi se samo golom rezultatu sadašnjih kandidata i sadašnje stranačke strukture.
· FOKUS: Čelnici SDS-a objašnjavaju da je to oporavak nakon cunamija 2006. i da kreću ka usponu.
· VASIĆ: Divim se alhemičarima koji sami sebe i druge ubjeđuju da od kalaja, blata i balege mogu, kuvanjem u izbornim porazima, proizvesti pobjednika. Ne postoje aditivi koji bi od SDS-a stvorili pobjedničku stranku. Nekoliko puta sam objašnjavao da je ta struktura nastala kao kajmak na narodnom, nacionalnom pokretu i da se umjesto gradnji stranke okrenula ka pljački. Kada su pljačkaši ojačali, otišli su, legalizovali svoj kapital a od svega je ostalo samo ime i predsjednik stranke. Kiša je pala, i kiša se nikad ne pada iz blata u nebo. Podsjetiću da smo 2004. imali za odborničke liste skoro identičan broj glasova, i mi i SDS – po 120.000. To je već tada bio krah SDS-a. Ovo je nastavak. Oni se zavaravaju Tadićevim glasovima na prijevremenim predsjedničkim izborima prošle godine. Ali to nisu lampice na osnovu kojih se donose zaključci ni za ove izbore ni za naredni period. Ove godine smo za liste dobili skoro 200.000 glasova i sa 330 odborničkih mjesta skočili na 460 mjesta u skupštinskim klupama lokalnih zajednica. Ukupno je 1.330 odborničkih mjesta u Republici Srpskoj.
· FOKUS: Kako onda ocjenjujete rezultat SNSD-a?
· VASIĆ: Prije svega, to nije cunami kako ga ocjenjuje predsjednik SDS-a. Nije ni iznenađenje kako ga ocjenuju neki strani posmatrači, mislim na 2006. Nije ni preuzimanje i nastavljanje nacionalističke retorike. Uspon SNSD-a je zakonit rast. Mi smo uvijek na izborima imali dvostruki rezultat ili više. I sada je to tako. Što to niko neće tako da posmatra, mi nismo krivi. Na ovaj rezultat, kome još trebamo dodati 45 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na izborima 2010., gledam kao na završetak dugog puta u svjetlost. Dozvolite da poredam nekoliko bitnih činjenica koje nadilaze dnevni katastar:
o SNSD je očistio političku scenu Republike Srpske od kriminalizovane desnice utemeljene na ratnom humusu i kriminalizovanoj odbrani srpstva
o SNSD je postao najjača politička stranka u BiH bez koje se ništa ne može dogovoriti niti realizovati.
o Ovim izborima SNSD je stabilizovao obje političke scene, i ovdašnju i tzv. bosanskohercegovačku.
o Lokalna vlast SNSD-a, u kombinaciji sa republičkom, konačno je trasirala trajnost Republike Srpske u njenim dejtonskim okvirima u BiH.
o Porazili smo imputiranu kriminalizaciju šezdestminutaške, esdeesovske pa i ambasadske provenijencije jer su ljudi glasali za nas prepoznajući te optužbe kao montiranu diskvalifikaciju
o Porazli smo imputiranu podjelu na istok i zapad Republike Srpske jer smo pobijedili na cijelom području Republike. Ljudi su glasali za napredak lokalne zajednice a ne za podjele o kojima trabunja SDS.
o SNSD je politički proces i političke skupove, uz uloženu ogromnu dvanaestogodišnju energiju, uspio preobratiti iz mračnjačkih manifestacija SDS-a na kojima se ljude plašilo ustašama, balijama i izdajnicima, u događaje pune elana, pjesme i radosti, na kojima se pjeva i dolazi sa porodicom i djecom. To je najveći rezultat SNSD-a: promijenili smo stanje i svijest kolektiviteta i pojedinca. SNSD je i formiran da mijenja stanje jer je nastao 1996. kada se od SDS-a nije moglo ni disati a kamo li biti čistač ulice.
· FOKUS: Kažu da je u prostorijama Glavnog odbora u nedjelju, na dan izbora bilo neuobičajeno tiho, kao da nisu izbori. Neki kažu da niste kampanju organiozovali sa glavnim izbornim štabom.
· VASIĆ: Mi smo pripreme za ove izbore počeli odmah poslije Božića. Na terenu, u našim opštinskim organizacijama smo bili već sredinom februara. Mi imamo predizbornu tehnologiju postavljenu na viši nivo od svega što postoji na ovom prostoru. Imamo fleksibilno izborno tijelo koje nije klasični izborni štab. Imamo savjet kampanje u kome su čelnici i rukovodstvo stranke na čelu sa predsjednikom i koje se ne bavi operativnim poslovima nego samo strategijom i glavnim pravcima te eventualnom korekcijom. Naša predizborna tehnolgija je utemeljena na pokretanju i funkcionisanju cijele stranke kao izbornog štaba a ne na centralizovanom upravljanju i naređivanju. Naših 130.000 članova je u najvećem broju dio predizborne strukture koja funkcioniše sinhronizovano. To nema ni jedna stranka niti se to može organizovati ad hoc. To je tehnologija koja se gradila svih 12 godina. Mogu da odam jednu tajnu: još nismo ni izbliza iskoristili krajnje mogućnosti te nove stranačke tehnologije. O detaljima ne mogu govoriti ali mogu reći da je ključ u planiranju i raspodjeli posla na mnogo ljudi. Mi smo ovladali svim potrebnim procesima i imamo kreatore i izvršioce za sve. Čak i ako zanemarimo rezultat, po svemu ostalom, od slogan do scenografije i kandidata, mi odskačemo od drugih nekoliko decenija.
Ali mogu da im kažem da odskačemo nekoliko decenija i po rezultatu. Tek treba da se formira stranka koja nam u budućnosti može konkurisati.
SOKO SULEJMAN
I Sulejman Tihić bi ratovao. Opet.
Osokolilo ga to što je dobio 37 opština. Misli da je to 37 biragada. SNSD je dobio 44% teritorije, kao što navode Fokusovi geometri, pa šta?
Doslovno je u intervjuu Avazu rekao: „Može doći do ugrožavanja postignutog napretka, do podjela i, ne daj Bože, sukoba. Kada bi OHR sada otišao, to bi bila neminovnost. Ovo su naše procjene kao stranke koja ima najveći broj glasača u BiH.“
Iz čega zaključujem da pozive u vojsku neće dobiti oni Harisovi i Lagumdžijini. A Orić je u pritvoru.
Nije se Tihić samo osokolio. To je, izgleda zvanična politika i stav SDA. Jer sa takvim prijetnjama je izlazio i Bakir Izetbegović. Možda mogu da prihvatim da Tihić malo kupuje Bakira kako bi na kongresu sljedeće godine lakše prošao u trci za predsjednika stranke.
Ali, opasna je igra vatrom koju nazivamo ratom.
Sulejman Tihić je ipak premali lider za prevelike ambicije koje ima SDA i za očekivanja glasača, Bošnjaka i muslimana. Za takvog lidera, koji se oslanja na glasače, kojih je najveći broj, kako kaže, potrebna je veća mjera realnosti, mnogo veća od ratobornosti. I njemu mogu da kažem da ću mu pomoći da iskopa zimski rov na Trebeviću, a može i u nekoj pitomini, i lično ću biti njegov pomoćnik komandira rova za MPV (moralno-političko vaspitanje) i informisanje i telaliću pozive u rat. Pa da vidimo ko bi pošao sa Suljom u boj.
Osim toga, o kakvom napretku Tihić govori? Napredak u BiH je, koliko se razumijem, vidljiv samo u Republici Srpskoj.
Odlaskom OHR-a neće biti ništa ugroženo a sve će postati realno.
Realno je da Tihićevi i birači SDA nisu glasali za sukobe. To bi Tihić trebao da zna.
Krajnji cilj ovakvih istupa i zahtjeva da OHR ostane vječno, jeste ukidanje Republike Srpske i svođenje Srba na manjinu. Tihić bi htio da sebe i SDA predstavi janjetom sa vučjom krovločnošću i da glumi narodnjačku umjerenu stranku a da istrebljivački dio posla obavi OHR.
Tipični balkanoid.

среда, 8. октобар 2008.

IZBORI KO’ KINO
U dva, u četiri, u šest, u osam... tako se kod nas nižu izbori kao predstava u kakvom boljem kinu glavnog grada neke sretne zemlje.
Strani izdajnici su oduvijek, odmah poslije rata, izbore koristili kao mogućnost upravljanja ovom zemljom i njenim izratovanim narodima. To se u razvijenim zapadnim demokratijama kaže: manipulacija.
Prvo su pokušavali forsirati neke stranke koje nisu ratne, umjesto da su jednostavno zabranili ultranacionalističke kretenoide koji su se organizovali u SDSDAHDZ. To je išlo sporo, naročito sa folirantima iz Ceka. Potom su nastojali izbornim procesima suzbijati Esdees jer tako slabe Republiku Srpsku. A onda je Stranka nezavisnih socijaldemokrata ojačala pa je učinjeno sve da Esdees legne na rudu i koristi seksulani užitak u narodu poznat „s koljena“, sa istim ciljem – slabljenja Republike Srpske.
Znam da je mnogim stranim izdajnicima sada prisjela Igra Izbora jer je SNSD, neprestano udvostručavajući rezultat, došao do pozicije koja upravlja Bosnom i Hercegovinom.
No, to je njihov problem a naročito problem nedoučenih i nedoraslih eksperata i specijalista za najbolju evropsku i druge prakse.
Sada, kada je barem u uspješnijem, organizovanijem, stabilnijem, ekonomski utemeljenijem bh entitetu, politička scena stabilizovana i konačno uobličena u respektabilan generator realnosti i političkih stavova, neprestani izbori nisu više od koristi nikome. Dok su svi mali i nebitni, dok nema države i demokratske procedure i dok su na sceni samo strani plaćenici, izbori su svima dobri.
Nije dobro imati izbore svake dvije godine.
Bilo bi dobro sastaviti opšte i lokalne izbore. To bi doprinijelo daljoj kompaktnosti političke scene a stranke bi nakon izbora imale validniji legitimitet u vođenju društva, BiH i entiteta.
Ovako, imamo „slučaj Silajdžić“. Njegova stranka je na opštim izborima dobila rezultat koji joj omogućuje učešće u vlasti na nivou BiH a sam Haris je izabran za Člana. Sada je SBiH doživjela poraz. Haris i stranka imaju svoje pozicije i one se ne temelje na ovim rezultatima ali u sjeni stoji pitanje uvjerljivosti.
Istovremeno obavljanje opštih i lokalnih izbora dalo bi realniju sliku snage svakog političkog subjekta, uštedjelo bi koju paru svim budžetima, pročistilo bi scenu od bolesnika i BiH bi brže vodilo ka izlazu iz magli tipa Haristoposto.
Ali, kome to da kažem? Kada je još uvijek na velikoj sceni ukidanje, homogenizovanje, pojezičavanje, bosanizacija... sto posto Haris do Harisa.
A Haris nikome za nauk.

уторак, 7. октобар 2008.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE
7. oktobar 2007.
· POLITIKA SAVEZA NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA I KAO I IZVRŠNA POLITIKA VLADE REPUBLIKE SRPSKE DOBILA JE APSOLUTNU PODRŠKU I NAKON VREMENSKOG TESTA OD 2,5 GODINE
o NA NAŠIM GLAVNIM SKUPOVIMA BILO JE 230.000 LJUDI, ŽENA I DJECE
o NAŠE ODBORNIČKE LISTE DOBILE SU 196.000 GLASOVA. 2004. NA LOKALNIM IZBORIMA SNSD JE DOBIO 120.000 GLASOVA
o NAŠI KANDIDATI ZA NAČELNIKE SU DOBILI 267.000 GLASOVA
o DOBILI SMO NAČELNIKE, PREMA PRELIMINARNIM REZULTATIMA, U 41 OPŠTINI U BiH, OD ČEGA JE 38 U REPUBLICI SRPSKOJ OD 62 OPŠTINE
o 2004. SMO OSVOJILI 348 ODBORNIČKIH MANDATA U REPUBLICI SRPSKOJ A SADA, OKVIRNO 450 MANDATA
o TRI ŽENE SU NAČELNICI OPŠTINA A BILO JE OSAM KANDIDATKINJA
· PRVA POLITIČKA ČINJENICA JE DA JE SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA POSTAO POLITIČKA SNAGA BEZ ČIJE SE VOLJE NIŠTA U BiH NE MOŽE DOGOVORITI I PROVESTI
· SNSD JE POTPUNO PORAZIO RATNU KRIMINALIZOVANU DESNICU I POČISTIO JE SA POLITIČKE SCENE. TO ŠTO SU U RUKAMA ESDEESA OSTALI BIJELJINA I DOBOJ, TO NE ZNAČI DA JE ESDEES PREŽIVIO – RADI SE O KRIMINALIZOVANIM I FEUDALIZOVANIM ENKLAVAMA KOJE SAMO POTVRĐUJU PRAVILO O PROPASTI ESDEESA. ESDEES JE IZGUBIO VLAST U 15-16 OPŠTINA A NIJE OSVOJIO VLAST U DOBOJU I BIJELJINI NEGO JE SAMO ZADRŽAO.
· NA OSNOVU PODRŠKE GRAĐANA SNSD JE PORAZIO ŠEZDESETMINUTAŠKE, ZGRADAŠKE I KRIMINALIZOVANE OPTUŽBE KOJE PREMA NAMA I PREMA REPUBLICI SRPSKOJ VODE SARAJEVSKI POLITIČKI BULJUCI, OSTACI RADIKALA, ESDEES I DIO MEŽUNARODNE ZAJEDNICE
· POPTUNO JE PROPALA ESDEESOVA IMPUTIRANA PODJELA NA ISTOK I ZAPAD REPUBLIKE SRPSKE JER JE SNSD OSVOJIO LOKALNU VLAST I U SJEVERNOM POJASU I NA ISTOČNOJ VERTIKALI
· NAMA, ZANATLIJAMA, KOJI SE BAVIMO POLITIČKOM KOLEKTIVIZACIJOM, POSEBNO JE DRAGO ŠTO SMO USPJELI DA POLITIČKE SKUPOVE NA KOJIMA SRBE PLAŠE USTAŠAMA I BALIJAMA PRETVORIMO U POLITIČKE PRAZNIKE SA PJESMOM, RADOŠĆU I APLAUZOM, NA KOJE LJUDI DOLAZE SA PORODICOM I DJECOM. SNSD SE ISTINSKI ZAHVALJUJE BIRAČIMA I GRAĐANIMA ZA POLITIČKU RADOST I PRAZNIK KOJI SMO ZAJEDNO KREIRALI U POSLJEDNJIH 45 DANA.

недеља, 5. октобар 2008.

HRVATSKI OPSTANAK
Izbori su naša borba za opstanak, poručio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.
To možda govori o tome koliko se i kako vjerski dužnosnici miješaju u politiku ali govori i o tome da nešto temeljno u Državi BiH nije u redu.
Izbori bi trebali biti demokratski poligon u borbi za nijanse boljeg života, u ovom slučaju na lokalnom nivou.
Ali, mi nemamo tu sreću.
Sarajevo, u saradnji sa Internacionalnim unitaristima d.o.o. neprestano nameće tehnologiju ukidanja Republike Srpske. Sada vidimo da se i Hrvati, narod, nacija, dakle, ne teritorijalno politički kolektivitet, osjećaju predukinuto. Dakle i Hrvati a i Srbi su u situaciji da predupređuju ukidanje i da se bore za opstanak. U takvom okružju i ozračju teško je izbore organizovati kao društveni odabir ili sociološki događaj.
Savez nezavisnih socijaldemokrata borio se za lokalnu razvojnu tematiku ovih izbora kolikogod je to mogao. Više od 250 hiljada ljudi je bilo na našim skupovima. To je pregledno na našem sajtu. Ponegdje su nas ljudi čekali i do 23 časa, kao u nekad tvrdim esdeesovim Štrpcima kod Prnjavora. U Smrtićima je bilo više od hiljadu ljudi iako nije dolazio niko od rukovodstva SNSD-a. Svuda smo predstavljali sve kandidate za odbornike, ukupno njih 1.570. U svakoj opštini su govorili nosilac liste i kandidat za načelnika. To je znak dominacije lokalnih tema, o čemu su svjedočile i neke nevladine organizacije. Jasno je da se nacionalnim, ustavnim i bh pitanjima uopšte ne bave nosioci lista i kandidati za načelnike. SNSD se nije bavio ni drugim strankama jer nije imao kime da se bavi. To što postoji od opozicije to je samo ime stranke i poneka individua u liku predsjednika.
Drugi su se bavili zgradama, avionima, vilama, podjelom Republike Srpske...
Hrvatska javnost, dio, ove izbore upotrebljava i kao temelj novih nadajućih prekrajanja u BiH. Kao: ako svi izađemo i glasamo obilježićemo precizno naš teritorij i onda ćemo zahtijevati da to u ustavnim promjemnama bude naše.
U tu svrhu se lansira i teza da će Republika Srpska nakon ovih izbora narasti na 52% teritorije BiH jer će Drvar, Glamoč, Grahovo i B. Petrovac imati Srbe za načelnike a kantonalna i federalna vlast, i tako, godinama ne kontaktira sa vlastima u tim opštinama (ne znam za kantonalne ali federalna ne kontaktira ni sama sa sobom).
Ta teza želi da te opštine ugura u Republiku Srpsku kako bi se utemeljio zahtjev za nova prekrajanja.
Eto, i za to služe izbori.
Nema ništa od prekrajanja. Može SNSD pobijediti i u Sarajevu ali dejtonske unutrašnje granice su svetinja.
Mada, privatno, ne bih imao ništa protiv kada bi neki kanton donio odluku da se pripoji Republici Srpskoj.