петак, 11. јануар 2013.

1918.
IZVINJAVAMO SE
ŠTO TROŠIMO
PARE ERTEERESA
 
Ne znam na koliko sličica u sekundi radi Erterees. Ali izgleda da još rade sa Arifleksicama i dživisijkama koje sam im ostavio, pa, ili im je otišla perforacija, ili je poplavljena sinhro sala ili im je crko korektor vremenske baze.
Kroz saopštenje o neprihvatljivosti dvadesetpostotnog nameta zarad formiranja Televizije na hrvatskom jeziku, probija njihova neosporna državnost. RTRS je Državotvorna. A mali miševi, narodni predstavnici, i od naroda izabrani, samo troše Erteerseove pare. Kad se pojave na Državotvornim Ekranima. I ništa nisu poduzeli u Sarajevu da se spriječi ta neravnopravna raspodjela sredstava od pretplate koja ogromnim i nezasluženim dijelom odlaze u Čadore Sarajeva.
Koliko sam shvatio Srpski Narodni Predstavnici su krivci i za dosadašnju pozviciju Erteeresa, i za potrebe Hrvata za televizijom i jezikom, i za gulikožnu politiku Sarajeva.
Ne shvatam zašto je tako komplikovano reći nekoliko očiglednih stvari.
I gdje je nestalo Herojstvo i Otečestvo televizijskih srpskih jurišnika koji su zauzimali releje i Alijinog Novinara Vasića izbacili naglavačke, s nogu u dupe, iz studija u Domu kulture u Banjaluci.
Zašto sada ne smiju barem reći ono što treba i onome kome treba.
A ne popovati Izabranim Srpskim Predstavnicima. I kriti se iza njih. Neće oni glasati protiv nas.
Hrvatska Televizija u BiH, jer kad se kaže Kanal na hrvatskom jeziku, ponižavajuće je, stvar je Federacije BiH i tamo treba da se nađu sredstva za njeno finansiranje. Kao što je Federacija muslimnasko-hrvatska, tako je i FTV muslimansko-hrvatska. Pa, ili neka takva bude ili neka se podijeli. A u tom slučaju ukidanje BHT je gotova stvar. Čim nekoj naciji treba televizija BHT ne treba nijednoj.
Sa tim stavom je trebalo izaći na vrijeme. A obavezu je imala i Erteeres. Umjesto da se pretvara u Godovaču i Popovaču. Čekajući Godoa. Da im napravi zgradu, da im da pare, da im obezbijedi digitalizaciju. I popujući Narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske i izabranim srpskim predstavnicima u zajedničkim organima u Sarajevu.
Kad sam bio ministar informacija, predlagao sam tri nacionalne televizije u BiH. I asocijaciju tipa JRT na nivou BiH. Nisam primijetio da me je neko od ovih sada Velikih Državotvornih podržao. I sada to predlažem. A i drugi to mogu reći otvoreno. Zar u Srba ima straha. Kad svi mogu da se bore protiv Dodikovog Režima, valjda neki mogu da kažu šta je najbolje za tri nacije i za samu BiH.
Jer, u BiH već postoje tri nacionalne televizije. Samo što su dvije bošnjačke i nijedna hrvatska.
Ponovo iznosim staru prijetnju. Ne mora niko čitati moje tekstove sada. Ali čitaće za pet, deset godina. Kako ko i kako u kom segmentu.